7. oktoober 2007

Väikesed lihapirukad

Väga hea on väikeste lihapirukate valmistamisel see, et neid saab korraga nii palju. Ja terve õhtu on midagi, mida näksida. Kui olemas pelmeeni- või pirukavorm on nende valmistamine eriti kiire ja lihtne.

~100 tk

Eelkergituseta pärmitaigen:
20 g pärmi
2 spl suhkrut
2,5 dl piima või vett
400 - 500 g jahu
0,5 tl soola
3 spl õli
Täidis:
1 sibul
250 g hakkliha
soola, pipart, hakklihamaitseainet

Pudenda pärm kaussi ja hõõru 1 spl suhkruga, jäta vedelduma (ca 7 minutit, aeg-ajalt võid KERGELT segada - vt.pildilt:vedeldunud pärm). Vala kaussi leige piim või vesi, lisa vedeldunud pärm. Lisa jahu, sool, suhkur ja õli ning sõtku taignaks. Sõtkuda sitke taigen, mis käte ja kausi küljest lahti lööb, vajaduse korral lisa jahu. Võid lisada ka suhkrut või soola, kui taigen tundub mage. Kata rätikuga ja pane sooja kohta umbes tunniks ajaks kerkima. Kerkinud taigen sõtkuda veelkord läbi ja jätta uuesti 20-30 minutiks kerkima. Valmis taigen peab olema elastne, läikiv ja mahult kahekordistunud (vt pildilt).

Täidise jaoks haki sibul ja prae pannil klaasjaks, lisa hakkliha ning pruunista. Lisa maitseained. Väikeste lihapirukate valmistamisel kasutasin pelmeenivormi. Selle puudumisel võib kasutada ka klaasi ning valmistada poolkuukujulised lihapirukaid. Rulli tainas sentimeetri paksuselt lahti ja lõika ümara vormiga 4-5 cm läbimõõduga põhjad. Aseta taignaratastele täidis ja vormi poolkuudeks.

Pelmeenivormiga valmistades, rulli taignast 2 paraja paksusega (0,5cm - 1 cm) plaati ja aseta pelmeenivormile. Aseta täidis avavustesse (vt. pildilt) ning aseta teine tainas peale. Ruli taignarulliga üle vormi, eemalda üleliigne täidis ja võta väikesed lihapirukas vormist välja. Korda protseduuri seni, kuni tainas ja täidis otsas. Küpseta ahjus 175 kraadi juures, kuni pirukad kuldpruunid.
Hüva nõu: pirukaid ahjust välja võttes võid neid kergelt veega piserdada, nii jääb pirukas pehmem

12 kommentaari :

  1. ise ka suur pirukate jms. hea kraami küpsetaja, aga siiani teinud seda ikka vanamoeliselt....on sul meeles, kust sa selle vormi soetasid endlae või, kuhu poole peaks suuna võtma.....tahaaaaan ka!!!!

    VastaKustuta
  2. See on ostetud Tallinna keskturult ühest putkast, kus on igasugu vidinaid müüa (ka näiteks kraaniotsikuid saab sealt:)) Täpsemalt asub see seal lähedal, kus asuvad õues lillemüüjad.

    VastaKustuta
  3. mõtlen, et äkki novaluxis jms kohtadest võiks vaadata, igastahes Rimis vaadati mind küll väga arusaamatu näoga ning öeldi selge sõnaga, et sellist imemasinat siin pool nähtud pole:)))

    VastaKustuta
  4. Novaluxis neid kohanud ei ole, kuid äkki on neid sellises kohas nagu koduextra. Tartus pidi olema veel selline pood nagu tuhat pisiasja (või midagi sellist) seal pidi neid kindlasti olema.

    VastaKustuta
  5. Leidsin täitsa juhuslikult netis kolades need su pirukakesed jälle üles...nii armsad, et teen vist jõuluks vanemate juurde kaasa.

    VastaKustuta
  6. Kallis Ragne,
    sul on suurepärane blogi, avastasin selle täiesti juhuslikult aga nüüd olen täielik sõltlane. Suured tänud sulle, su retseptid on fantastilised, siiani pole pidanud pettuma. Täna tegin siis neid maitsvaid lihapirukaid, sai küll neid vorpida aga tulemus oli seda väärt. See pärmitaignas on suurepärane ja lihtne teha ja väga maitsev. Ma küll ei teinud neist aind lihapirukaid, tegin ka samast tainast porgandipirukaid ja natuke moonirulle..

    VastaKustuta
  7. Tänud:) Moonirullidesse soovitan peita ka veidike martsipani:)

    VastaKustuta
  8. Mu ämm on teinud siiamaani ühtesi maisvamaid lihapirukaid. Mitte kunagi hakkliha praadinud. Praadimisel liha jääb kuivavõitu ja kõvaks, ei ole head. Liha keedetakse, seejärel läbi hakklihamasina koos sibulaga ja alles seejärel pirukate sisse. Tainas on tavaline pärmitainas, kuid tema küpsetab pirukaid nii ahjus kui ka pliidi peal, õli sees. õli seees kõige paremad keele viivad alla.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tere Anu, Aitäh kommenteerimast! Tegemist on veidi vanema postitusega ning ka ise kasutan pirukate täidises keedetud liha. Siin blogis olen seda ka ühe pirukaretsepti juures maininud.

      Õli sees küpsetatud pirukad on minu arvates tõelised nostalgiapommid:) Käisin sügisel Setomaal, kus sain sealsete memmede poolt õlis küpsetatud pirukaid, mida sain maitseda peaaegu et koheselt peale valmimist. Oehhhh, need lausa sulasid suus... ja mis kõige tähtsam - täidisega ei koonerdatud:)

      Kustuta
  9. Tere Ragne,
    kõigepealt tänud Sulle imehea blogi eest! Kõik siit võetud koogid/küpsetised on alati õnnestunud ning on läinud/lähevad ikka ja jälle kordamisele - kindel valik (mõned näited: shokolaadine juustukook, tosca, banoffee, sõstrakook martsipaniga, isegi elu esimese napoleoni proovisin isadepäeva paiku ära ning mustikapirukas on tihedamaid leivanumbreid juba:)

    Nüüd siis plaan teha lihapirukaid ning tekkis selline mõte, et kas antud taignas võiks mingi osa nisujahust asendada odra- ja/või rukkijahuga? Mida peaks antud mugandusega silmas pidama? Täidiseks kasutaksin segu tükeldatud küpsetatud ahjulihast, mugulsibulast ning BBQ tumedast kastmest.

    Imelist aatavahetust ning maitsvaid kordaminekuid uuel aastal,
    Anni

    VastaKustuta
  10. Tere-tere Anni,

    Mul on ainult rõõm lugeda, kui siit blogist proovitud retseptid on läinud asja ette. Nende pirukate puhul, olen ka ise vahest lisanud tainasse rukkijahu. Üldiselt olen asendanud 1/3 nisujahu kogusest rukkijahuga. Teisi muudatusi teinud ei ole.

    Ilusat aasta lõppu ja veel paremat uut:)

    VastaKustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails