7. oktoober 2007

Malelaua tort

/Prindi retsept/

See on üks tõeliselt silmailu pakkuv kook. Olen seda juba päris mitu korda teinud ja igakorraga saab kook aina kiiremini valmis. Koogi põhjad võid valmistada ka biskviiditaignast, võttes ühe põhja valmistamiseks retseptis ettenähtud taignakoguse.

Hele põhi:
2 muna
1 kl suhkrut
1,5 kl jahu
0,5 tl küpsetuspulbrit
200 ml hapukoort


Vahusta munad suhkruga. Lisa jahu (küpsetuspulbriga segatud) ning seejärel hapukoor. Aseta tainas ruudukujulisse vormi. Selle puudumisel võid mistahes vormis küpsetada, lõigates hiljem valmis küpsenud põhja ruudukujuliseks. Võimaluse korral jälgi ka seda, et kaunistamisel oleks võimalik koogi peale rivvi asetada täpselt 8 šokolaadiruutu, nii nagu päris malelaual. Küpseta 175 kraadi, kuni küpusastme proovimisel taignasse torgatud tikk jääb puhtaks.

Tume põhi:
Samad ained, mis heledal, ainult lisa 3 spl kakaod.
Küpseta heleda põhja järel.

Täidis
150 ml hapukoort
1 banaan (soovi korral)
siirupit või kohvi või muud vedelikku immutamiseks
Peale:
2 pakki schogetten pruuni värvi šokolaadi (tumedate maleruutude jaoks)
2 pakki schogetten valget šokolaadi (heledate maleruutude jaoks)
100 g tumedat šokolaadi (või piimašokolaadi – magusam)
2 spl õli
1 väike pakk lahtist martsipani
Glasuur:
1 munavalge
tuhksuhkrut
~2 tl kakaod


Aseta tume koogipõhi maletordi aluseks. Niisuta põhja korralikult. Aseta seejärel peale hapukoor, kui soovid banaanimaitselist kooki, siis puruta banaan mikseri või kahvli abiga pudiks ja sega hapukoorega ning seejärel aseta täidis põhjale. (Jäta natuke hapukoore täidist ka ülemise kihi jaoks). Nüüd aseta peale hele koogipõhi ja niisuta kergelt. Alguses võib hapukoor vahelt natuke välja voolata. Seetõttu aseta kook umbes 20 minutiks külmkappi, see aitab hapukoorel taheneda ja imbuda taignasse.

Nüüd tuleb koogi valmistamise tähtsaim osa – kaunistamine. Määri täidisest järgijäänud vähese hapukoorega koogi pind ning kinnita selle peale šokolaadiruudud. Kordamööda – hele šokolaad ja siis tume šokolaad, et tekiks malelaud. Seejärel sulata veevannil šokolaad, lisa õli. Sega. Määri sulatatud šokolaadiga koogi ääred ja koogi pealt servad. Jäta natuke šokolaadi ka tumedate malenuppude valmistamiseks.

Rulli martsipan taignarulliga õhukeseks ja suru taignast piparkoogi vormiga soovitud kujundid. Lõika saadud kujundid pooleks ning aseta koogi äärtele (vt pildilt). Ülejäänud martsipanist vooli malenupud. Tumedad malenupud kata tumeda sulatatud šokolaadiga ja heledad nupud jäta selliseks nagu on. Kinnita nupud maleruutudele (piparkoogi)glasuuriga (vt järgmine lõik).

Seejärel valmista glasuur, millega kaunista koogi otsad ja ääred šokolaadiruutude kõrvalt (vt pildilt). Glasuuri valmista nagu piparkoogiglasuuri. Vahusta tugevasti muna, lisa tuhksuhkrut nii palju, et tekiks kõvem glasuur, seejärel lisa kakao, et tekiks pruunikas glasuur. Vastavalt soovitud glasuuri värvusele võid kakao kogust lisada või vähendada. Aseta kook kuni serveerimiseni külma.

6 kommentaari :

  1. Tere Ragne!

    Küsiksin, et kust sa leidsid schogetten`i pruuni värvi šokolaadi Pärnust? Mina otsisin nii Selverist kui Rimist ja ei miskit, on ainult 3 sorti, aga ei midagi pruuni:(

    Kaia

    VastaKustuta
  2. Ma ei ole nüüd poodides nii ringi vaadanud, kuid mäletan, et viimati soetasin seda Rimist. Äkki on müügist maha võetud?! Muidugi võib ju piiluda Suurde Riia mnt Maximasse, seal päris lai valik.

    VastaKustuta
  3. Ei olnud seda ka Maximas:) Aga sain hakkama tavalise piimašokolaadiga. Kook tuli tõesti ilus, aga olin niisutamisega vist liiga kooner, jäi tiba kuivaks. Kuna ühe marjavahu tordi lörtsisin liigse niisutamisega ära, siis muutis see mind selle koogi puhul liigagi ettevaatlikuks:D Algaja asi. Aga külalised õnneks ei kurtnud:)

    Kaia

    VastaKustuta
  4. Niisutamisega olen mina ka ettevaatlik. Ei taha, et jääks liiga kuiv, samas ei tohiks kook muutuda liialt niiskeks. Aga hea, et külalised rahule jäid, eks ise oled ikka kriitilisem ja märkad igat viga:)

    VastaKustuta
  5. Jätan siia ühe 15 aastase noormehe blogi. Seal on ka tema vahvaid tegemisi. Kooli ja harrastute kõrval veel kokkamine:)
    http://makeeta.vuodatus.net/

    Lissu

    VastaKustuta
  6. Aitäh Lissu - ma vahel seda lehte külastan ja igakord imestan, mis meistriteosed seal on:)

    VastaKustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails