11. jaanuar 2009

Lihtne tomati-läätsesupp

Seekordseks nami-nami kooskokkamise teemaks on siis läätsetoidud. Siiamaani on läätsed mulle suhteliselt kauge ja tundmatu maa. Kusagil kapinurgas konutab mul küll üks suurepärane läätsevormi retsept, mida tuttavad tavaliselt valmistavad ning mis maitseb ülihäää, kuid seekord otsustasin siiski läätsesupi kasuks (natuke kardan, kas minu tehtud läätsevorm ka nii hea tuleb). Antud supi juurde tagasi tulles, siis tuli see küll väga hea. Ja mis tavaliselt nädala sees kõige olulisem – valmis kiiresti. Retsept nami-namist.


kuuele

2 sl õli
1 porgand, hakituna
1 sibul, hakituna
2 väiksemat porrut
1 l vett
2.5 dl läätsesid
400 g purustatud tomatit
2 aedvilja puljongikuubikut

soola,pipart
Hauta hakitud porgand, sibul ja porru õlis nõrgal tulel klaasjaks. Lisa vesi, kuumuta keemiseni. Lisa pestud läätsed, purustatud tomat ja aedviljapuljongikuubik. Vajadusel maitsesta soola-pipraga. Hauta valmimiseni.

8. jaanuar 2009

Rummikook, see õige

Kodustes tingimuste tehakse rummikooke tavaliselt kirju koera põhimõttel küpsisepuruga. Mul õnnestus aga tekitada ülearune koogipõhi ning sellest sai tehtud neid õigeid rummikooke......mmmmmmõnus, siiani on kerge rummi maitse suus. Kui kodus jääb üle mõni keeks või muu taoline küpsetis, siis on ka see ideaalne kasutamiseks rummikoogi valmistamisel.
 

425 g biskviitpõhja või mõnest muust taignast valmistatud koogi põhi
75 g võid
hapukoort
4 tl kakaod (magustamata, näiteks Meie Mark)
rummiessentsi
sorts brändit
kookoshelbeid (katteks)


Pudenda koogipõhi peenemaks puruks, seejärel lisa sulatatud või, hapukoor (lisa nii palju, et tekiks vormitav mass) ja kakao, sega. Maitsesta segu rummiessentsi ja veidikese brändiga. Sega kõik korralikult ühtseks massiks. Vooli sellest käte abil pallikesed ning veereta neid kookoshelvestes.




5. jaanuar 2009

Köömne-juustuleib

/Prindi retsept/

Siinkohal tooksin välja ühe väärt katsetuse tulemusel valminud leiva – köömne-juustuleiva. Tõeliselt mõnus suutäis ka lihtsalt maiustamiseks. Maitseb nagu vanasti Maiasmoka kohvikus müüdavad köömnetega soolaküpsised. See leib on nüüdsest kindlasti üks tihedaim külaline meie leivakapis.


1 päts

1/3kogus leivataigent
4 tl köömneid
100 g riivitud juustu


Lisa leivataignale köömned ja riivitud juust, sötku korralikult taigen läbi (mina kasutan leiva juures sellist sõtkumisviisi: sõtkun rusikaga taignasse ning siis taigna sees teen rusika lahti. Nii tekib taignasse õhku). Vormi taignast leib või aseta leib 1 liitri suurusesse küpsetusvormi (täida taignaga 2/3 vormist) ning lase rätiku all ca 4-5 tundi kerkida.

Küpseta kerkinud leivataigent ahjus. Pane ahju põhja kauss veega (vajalik selleks, et ei tekiks liialt kõva koorikut) ja pintselda paar kord küpsemise ajal koorikut. Küpseta järgnevatel temperatuuridel:
250 kraadi juures 20 min
220 kraadi juures 10-15 min
200 kraadi juures 10-15 min
180 kraadi juures lõpuni

Leiva küpsetamine võtab aega 1-1,5 tundi (olenevalt ahjust). Arvesta ka sellega, et ahjust välja võttes küpseb leiva sisemus veel edasi. Valmis leib pane niiske käterätiku alla seisma, et koorik liialt kõvaks ei läheks.

Lõhepirukas

/Prindi retsept/

Üks äraütlmata maitsev pirukas. Seda pirukat sai tehtud vana-aasta õhtu lauale.


400 g lehttainast
450 g lõhe- või forellifileed
soola
sidrunipipart
ca 3 spl majoneesi
ca 3 spl hapukoort
rohelist sibulat (hakitult)
tilli
1 muna, lahti klopituna (peale määrimiseks)


Valmista ette lõhe- või forellifilee, selleks eemalda kalalt nahk ning puhasta kala korralikult luudest.

Hõõru kala sergelt soola ja sidrunipipraga kokku. Seejärel määri kala üleni majoneesi ja hapukoorega kokku. Puista kala ümbertringi üle rohelise sibula ja tilliga. Aseta kalafilee pooleks tunniks külmkappi maitsestuma.

Rulli lehtaigen kaheks võrdseks ristkülikuks. Ühele ristkülikule aseta maitsestatud kala. Määri taigna ääred kergelt munaga. Seejärel aseta teine lehttaigna tükk kala peale ning suru taigna ääred omavahel tugevasti kokku. Määri pirukat pealt munaga ning küpseta 175 kraadises ahjus ca 20 minutit või seni kuni pirukas on omandanud kuldpruunika jume.

2. jaanuar 2009

Piparkoogine juustukook

/Prindi retsept/

Kuigi pühad hakkavad vaikselt mööduma on sellegipoolest pühade meeleolu endiselt olemas. Väikese jõulutunde turgutamiseks tegin 1. jaanuari puhul (samuti Andri 7 kuu sünnipäeva puhul) nami-namis olevat piparkoogist juustukooki. Ainsa muudatusena kasutasin retseptis 200 g Philadelphia toorjuustu ja 200 g Merevaigu sulatatud juustu (mulle lihtsalt meeeeeldib, kuidas Merevaigu juust annab juustukoogile mõnusalt kreemja maitse). Piparkoogitaigna tegin ise, selle aasta parimast taignaretseptist.

Kook ise tuli maitsev – parajalt juustune ning ennastunustavalt piparkoogine – täpselt selline, nagu üks 1. jaanuari toorjuustukook maitsma peab! Kindlasti soovitan koogi teha valmis päev või paar päeva enne selle söömist, sest siis on selle maitse veelgi ühtlasem ja parem.


Põhi:
300 g piparkoogitainast

Täidis:
200 g maitsestamata (Philadelphia) toorjuustu
200 g maitsestamata Merevaigu sulatatud juustu
1.5 dl fariinsuhkrut (tugevasti kokku surutult)
2 muna
1.5 tl kaneeli
1 tl vanillisuhkrut

Kaunistuseks:
piparkooke

Rulli piparkoogitainas taignarulli abil õhukeseks ning vooderda sellega ettevalmistatud lahtikäiva koogivormi (kasutasin 22 cm läbimõõduga vormi) põhi ja küljed.

Sega kõik täidiseained omavahel mikseriga läbi ja tõsta vormi piparkoogitaigna peale. Küpseta kooki 175kraadi juures umbes 40 minutit. (Koogitäidis kerkib küpsemise ajal, aga vajub jahtudes tagasi). Ahjust välja võttes lase koogil jahtuda, kaunista piparkookidega ning jahuta lõplikult kooki jahedas (külmkapis).

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails