4. aprill 2023

Looduslike värvidega värvitud pühademunad... ja üks võikuretsept

Lihavõtted on kohe saabumas ning selle puhul üks pühadeteemaline postitus. Minul on igal aastal munade värvimine pühade kohustuslik etapp ning selles osas meeldib mulle värvimisel kasutada naturaalseid värve. Võib ju tunduda, et see on üks tohutult igav ja üksluine tegevus, aga lubagem tõestada vastupidist! Looduslikke värve kasutades on sul nii palju võimalusi. Katseta, kombineeri ning avasta uusi värvitekitajaid! Kasuta värvimiseks üht komponenti või siis pista ühte kaussi mitu erinevat värviandjat, et saada veel rohkem uusi ja põnevaid värvitoone. Ühesõnaga on võimalusi palju ning kogu see katsetamine ja lõpptulemuse ootamine teebki minu arvates asja nii põnevaks ... mitte kunagi ei valmi üht ja sama tooni pühademune.

Kuidas Teil lihavõtetega on? Mina tähistan seda igal aastal! Mulle meeldib selle püha puhul juba see kerge kevadetunne ja teadmine, et soojad ja päikeselised ilmad ei ole enam kaugel. Mulle meeldib selle püha tähistamiseks katta laud ning täita see kevadiste roogadega. Pashal, kevadlilledel ning erilistel nõudel (nagu iga tähtsama sündmuse puhul) on ka oma tähtis roll.
Selle postituse ajendiks oli tegelikult Kaup24, kellega on mul juba mõnda aega nii meeldiv koostöö. Nimelt on suvi tulemas ning maakodu hooaeg algab varsti pihta. Kuna suvisel ajal veedan ma oma suvekodu köögis üsnagi palju aega, siis otsustasin ma sel aastal oma maakodu kööki pisut retrovaibi andva köögitehnikaga värskendada. Mulle meeldib, et Kaup24.ee lehel on retrostiilis köögividinate valik üsnagi lai. Kuna otsisin kindlasti veekeetjat ja rösterit, siis lõpuks osutus valituks Delonghi vintage-sari. Muidugi on vist kõige tuntum retrovaibiga köögitehnika ettevõte Smeg, aga Delonghi tooted on isiklikult minu jaoks kuidagi väga hea hinna- ja kvaliteedisuhtega. Ka needsamad retrotooted on teiste sama stiili köögitehnika hulgas üsna rahakotisõbralikud.

Ja enne nende köögividinate maale kolimist, katsetasin ma need juba varakult ära just selle postituse tarbeks.


Alustame munade värvimisega!
Alljärgnevalt tõin välja need komponendid, mida antud fotol munade värvimiseks kasutasin. Lisaks sellele on aga nii palju võimalusi, mida veel värvimiseks kasutada. Minu lemmikud lisaks allolevale on veel: punane vein, kange kohv+kohvipulber, matcha+külmutatud spinatilehtede mahl, petersell, porgand+kurkum. Tegelikult on muidugi võimalusi palju ning peab lihtsalt katsetama ja proovima. Kindlasti soovitan kasutada värvimiseks nii pruune kui ka valgeid mune, kuna lõpptulemusena jääb värv samas leotusvees leotades hoopis teine.

Värvi tugevusest munal oleneb ka see, kui kaua neid leotusvedelikus hoida. Minimaalne aeg võiks olla 30 minutit. Mina isiklikult leotan neid ööpäev, siis on värvid tugevad ja kontrastsed. Ja värvide väljatoomiseks soovitan ma pärast leotamist munad hõõruda kokku toiduõli või võiga, sest siin tuleb värv veelgi paremini esile .

PS! Kui mõtlete, miks siin nimekirjas ei ole sibulakoori, siis nendega värvimine on pisut erinev, kuna siis keedetakse mune koos sibulakoortega. Antud juhul peab aga keedetud munad panema lihtsalt likku.

Nõudest rääkides, siis  kahel viimasel fotol olevad taldrik ja munapeekrid on Rörstrand omad, mida leiab samuti Kaup24.ee lehelt. Kellele Rörstrand samuti meelepärane, siis kaup24st leiate vägagi laia valiku.

PS! Vaata kindlasti ka minu instagramist munade värvimise videoõpetust!

Värvimiseks vajad:
(veerand pead) punast kapsast
peeti
külmutatud mustikaid või mustikapulbrit
musta teed

Lisaks:
valgeid ja pruune mune
toiduõli


Tõsta toored munad keevasse vette ning keeda ca 8 minutit. Seejärel tõsta munad jääkülma vette, et hiljem munakoor paremini eralduks.

Punase kapsaga
Tükelda kapsas ning lase koos veega potis keema. Seejärel kuumuta keskmisel kuumusel 10-15 minutit, et punasest kapsast kogu värvi kätte saada. Jaota vedelik kolme purki, ühte lisa segades ca 1 sl äädikat (30%), teise sega juurde 1-2 tl kurkumit ning kolmas purk jäta niisama. Tõsta purkidesse valged ja pruunid munad.

Peediga värvides
Valmista sarnaselt punase kapsa õpetusele ka peedivedelik, selleks tükelda peet ning keeda vees 10-15 minutit. Sega juurde mustikapulber (võid ka niisama peediga värvida). Vala vedelik purki ning lisa munad.

Teega värvides

Teega värvides vala keev vesi purki ning lisa 2 teekotti, lase tõmmata. Seejärel lisa pruunid või valged munad. Teekotid jäta purki leotamisajaks. NB! Pruuni muna kasutades jääb toon tumedam!

Kurkumiga värvida

Sega keevasse vette paar tl kurkumit. Lisa munad.

Lase munadel vedelikes liguneda 30 minutit kuni ööpäev! Hoia neid sel ajal külmkapis. Seejärel patsuta õrnalt majapidamispaberiga kuivaks ning määri õrnalt oliivõliga kokku. Ongi valmis!

Siia lõppu veel ka üks võileivaidee, mida on hea valmistada nädalavahetuse hommikuks pühadelauale. Lihtne, aga nii hea! 

Lõhevõiku trühvlimajoneesiga

saia või sepikut
sulatatud juustu
soolalõhefileed
kappareid
tilli
roseepipart
musta pipart

Trühvlimajonees:
50 g majoneesi
0,5 tl trühvliõli
pisut sidrunist riivitud koort
musta pipart


Lisaks:
munaviile, oliiviõli


Sega kokku trühvlimajoneesi komponendid, maitsesta pipraga. Rösti saiad, määri peale sulatatud juust ja pisut trühvlimajoneesi. Aseta peale soolalõhe ja kapparid. Lisa till ning maitsesta roseepipra ja musta pipraga. Lisa munaviil ja nirista peale pisut oliiviõli.

Retsept valmis koostöös PHH Groupiga, kes esindab e-poode: Kaup24, Hansapost ja Hobby Hall! 



Kommentaare ei ole :

Postita kommentaar

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails