31. august 2019

Piesta Kuusikaru, agroturism ning ahjus küpsetatud võrratu juustuketas!

Kui ma seda postitust praegu kirjutan, siis olen äsja tagasi jõudnud Pärnumaal Vändra metsas peituvast armsast Piesta Kuusikaru talust. Mul on kaasas ohtralt emotsioone, päikeselisi elamusi ning kopsud täis värsket maaõhku. Ma ei jõua siiamaani ära imestada, kui ettevõtlikke ja ägedaid inimesi Eestimaal leidub. Toon esmalt näitena sellesama talu perenaise ja -mehe, kes läksid elama tallu keset metsavaikust, kuid samas suure sooviga tegutseda ning miskit oma kätega luua. Ja kui seesugune tahe on suur, tekitades silmades sära ning tuues naeru suule, siis on ka lõpptulemus tähelepanuväärne! Piesta Kuusikaru talu sai uue hingamise aastal 2014, mil tallu elama asuti ning nüüd, 5 aastat hiljem, on Piesta tõeliselt tuntud ja hinnatud kaubamärk. Piesta nime all on kõige rohkem tuntud õunamahl, kuid tähelepanu on pälvinud ka õunaäädikas ning sel aastal auhinnatud tunnustuse pälvinud õunastroop (minu lemmik!). Miks ma seda kõike aga räägin?



Kas olete kuulnud agroturismist? Tegemist on eelmisel aastal Eestimaa Talupidajate Keskliidu poolt algatatud uue turismisuunaga. See on põllumajandustootmise ja turismi kombinatsioon, mis pakub võimalust külastada talusid või teisi põllumajanduslikke ettevõtteid, kogeda maaelu ja maal elamise viise ning lüüa kaasa igapäevases talutöös. Sellist turismiteenust ei saa viljeleda kõik turismitalud, vaid ainult need ettevõtted, kelle põhitegevusalaks on erinevate põllumajandus- või kalandustoodete valmistamine. Külastajatele pakutavaks turismiteenuseks võib olla nii majutus kui ka toitlustus, aga ka muud aktiivsed tegevused ning seesugune turism on tegelikult väikese ja keskmise sissetulekuga ettevõtetele väike lisateenimisvõimalus. Selle turismiharuga on liitunud juba üsna mitmed ja märkimisväärsed ettevõtted ning paljud nendest taludest on ka Ehtne Talutoit märgikandjad. Ühesõnaga on Agroturism justkui kogu aasta toimuv Avatud Talude Päev! Agroturism ei ole kindlasti vaid suvise hooaja meelelahutus ning hõlmab kõike nelja hooaega! Seega kui tunned, et soovid perega nädalavahetusel või mis tahes päeval midagi põnevat ette võtta, siis tasub kindlasti agroturismi kodulehele minna ning endale meelepärane ettevõte välja valida: agroturism.ee


Nagu alguses mainisin, siis meie külastasime Piesta Kuusikaru Talu Pärnumaal, kus saad tutvuda nii maaeluga, tootmisega ning mekkida lõpptulemusena valminud tooteid. See talu asub tõesti keset metsa ning ainuüksi lihtsalt seal olemine annab tõeliselt vägeva energialaengu! Seega võiks seesugune külastus linnainimesele igati kohustuslik meelelahutus olla. Ja minge kogu perega, sest kogu ringkäigu teebki põnevaks see, et igas vanuses külastajale leidub miskit – saad tutvuda talu seiklusrikka ajalooga, osaleda degusteerimisel ning ka ise miskit põnevat talu perenaise juhendamisel õppida. Talus on oma õunaaed, kus on sirgumas enam kui 1500 õunapuud, mille hulgas aga vaid 5 erinevat õunasorti. Tõsi, enamus õuntest ostetakse toodete valmistamise tarbeks sisse, sest pisikesed õunapuud on alles sirgumas ning jõudu kogumas. Aga õunu on sel talupidamisel vaja, sest ainuüksi ühes päevas valmib vähemalt 500 l õunamahla. Lisaks õunamahlale tehakse selles talus veel ka vürtsikat õunajooki, -äädikat, -siirupit, -stroopi ning -marmelaadi, mis kõik Piesta Kuusikaru kaubamärgi all poodides müügil.
Kui Sa peale ringkäiku talus tunned, et kuidagi ei taha linna suunduda, siis on võimalik ka kohapeal eraldi majas ööbida, mis muideks on saanud booking.com lehel märkimisväärselt kõrge hinnangu.







Aitäh, kui jõudsid lugeda siiamaani ning tore, kui piilud ka järgnevat retsepti. Siinkohal oli minu inspiratsiooniks Piesta Kuusikaru võrratu õunastroop, mis pälvis sel aastal ka parima talutoidu konkursil tiitliga Parim lisand 2019, seega igati väärikas võit, et seda proovida ning imelisi maitsekooslusi tekitada. Stroop  sattus selle pererahva juurde ideena Hollandist, kus seesugust paksu tekstuuriga siirupit pakutakse vahvlite ja pannkookidega. Stroobil on mitmeid maitsvaid külgi, misrõttu sobitub see hästi nii magusate kui ka soolaste lisanditega, nii pannkookidega kui ka juustu, pasteedi ja lihaga. Ja nagu talu perenaine ise ütles – ka verivorstiga on hea!

Kõhklesin, kas võtta retseptikatsetusteks seesama stroop või hoopis talu uustulnukas õunamarmelaad. Lõpuks haaras käsi automaatselt aga stroobipurgi, millega on mul juba pikemat aastat maitsvad sõprussuhted – kui esimest korda proovisin, siis maitsemeeled lõid koheselt nurru!
Ja kellele soovitanud olen, siis ka nemad on kiitnud! Siiski usun, et valgehallitusjuust sobitub hästi ka õunamarmelaad, mille puhul on tegemist ühe eriti erilise tootega, sest maitsemeeled rändavad seda proovides koheselt lapsepõlve. Kes mäletab tuubimarmelaadi Kosmost? Vot just seda maiust seesama marmelaad mulle meenutab!


Mis ma siis tegin? Küpsetasin ahjus valgehallitusjuustu, millele kuhjasin peale ohtralt head ja paremat. Seesugune retsept ei ole midagi uut, aga väga hea meeletuletus siis, kui soovid peolauale või lihtsalt näksimiseks meisterdada midagi head. Magusa mekiga õunastroop sobitub kogu värgiga veel eriliselt hästi. Seega soovitan proovida! Mina püüan kasutada üldjuhul puidust karbis valgehallitusjuustu, sest nii püsib küpsemisel juust ilusti koos. Üha vähem on aga poes puidust karbikeses juustu märgata, seega selle puudumisel soovitan juustu küpsetamisel pista sobivasse ahjuvormi või valmistada see küpsetuspaberil, millel juustu ka serveerid!


Retsept
Ahjus küpsetatud juustuketas

1 ketas Camembert valgehallitusjuustu
1-2 sl Kreeka pähkleid, hakituna
1 sl oliiviõli
2 sl Piesta Kuusikaru õunastroopi
musta pipart
mõned tüümianilehed

Kui kasutad puidust karbis olevat juustu, siis eemalda ümbrispaber ning pista juust tagasi karpi, paki hõbepaberisse alumine osa, jättes juustu ülemise osa lahti. Tee juustule noaga peale ruudustik. Küpseta juustu 180 kraadises ahjus pöördõhureziimil 15-20 minutit ehk kuni juust on sulanud ning mõnusalt pehme! Seejärel eemalda ettevaatlikult hõbepaber ning aseta juust alusele. Raputa peale eelnevalt kuival pannil röstitud Kreeka pähklid, nirista üle oliiviõli ning õunastroobiga. Raputa peale pisut musta pipart ning seejärel laota peale tüümian. Serveeri näkileibade, saiaviilude, toorsingi ja muu meelepärasega! Naudi koos seltskonnaga või maiusta üksi!
 



Lõpetuseks...

Maal on mõnus! Seda näitab ka asjaolu, et pisike reisisell Mia ei soovinud kuidagi talust lahkuda ning nõudis koduteel valjuhäälselt tagasiminekut!

Aitäh armas pererahvas Piesta Kuusikaru talust ja kniks Eesti Agroturismile!
Täpsem info:



Kommentaare ei ole :

Postita kommentaar

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails