26. oktoober 2016

Sarvesaiad õuna, apelsinisukaadi ja kardemoniga

Siis kui kodus ahju all praksub tuli, tekib tahes-tahtmata isu miskit küpsetada. Jahe ja hämar ilm ning hubane kodusoojus on just need tegurid, mis viivad mõtted millegile heale ja kohe kindlasti isetehtule. Eilne ilm oli just seesugune, mis lausa nõudis magusaid saiakesi õhtuse kohvi kõrvale. Minule tuli koheselt meelde alati toimiv kooslus õun-kardemon-kaneel ning edasine oli kõik lihtne. Selle koosluse täiustamiseks kasutasin saiakeste valmistamisel ka apelsinisukaadi, mille soetasin hiljuti Gemossist. Ilma igasugu tagamõtte ja reklaamita võin öelda, et leidsin sealt tervelt 1 kg maitserikast apelsinisukaadi väga-väga sõbraliku hinnaga. Kuna minu vaimusilmas sisaldab üks kodutehtud pehme ja värske kringel ka meeldivas koguses sukaadi, siis tõenöoliselt ei saa minu tulevased kringliteod ilma selleta kuidagi läbi:)


Selle retsepti juurde jõudes on tegelikult kõik lihtne - kiirelt valmiv jogurtitainas, mis lõpptulemusel on pehme, kuid samas ka küpsiselaadne. Saiakesi rikastab aga 2 erinevat täidist - esmalt tainaringile määritav pehme toorjuustutäidis ning teisena peale raputatav õuna-kardemonisegu. Tainas tuleb rullida ringiks ning sellest siis lõigata nö 8 tordilõiku. Soovitan õunatükid laotada pigem rohkem taina äärtele, kui keskele, sest nii on lihtsam tainast sarvekeseks kokku keerata. Veel soovitan ma tordiviilu laiemasse külge teha noaga väike sisslõige, et sarvekeste otsad kaarduksid paremini. See on lihtsalt selline väike soovitus ja nipp, mida mina kasutan. Seejärel ongi vaid küpsetamise vaev. Maitsevad hästi samal päeval, kui ka järgmisel!


Kogus: 8 saiakest

Tainas:
2 dl nisujahu
2 dl grahamjahu (ehk täisteranisujahu)
1 tl küpsetuspulbrit
1 sl suhkrut
näpuotsatäis soola
50 g võid, toasooja
200 g Kreeka jogurtit
(kasutasin Farmi jogurtit)

Toorjuustutäidis:
50 g toorjuustu, toasooja
50 g võid, toasooja
2 sl Demerera suhkrut
0,5 tl kaneeli

Õunasegu:
1 (ca 200g) õun
2 näpuotsatäit kardemoni
2 sl Demerera suhkrut
0,25 tl kaneeli
3 sl apelsinisukaadi

Taina valmistamiseks sega kuivained omavahel, lisa või ning sega käte abil tainasse. Seejärel lisa jogurt ning sõtku segu ühtlaseks tainaks. Lase sel külmkapis ca 15 minutit taheneda. Sega toorjuustutäidise komponendid omavahel. Koori õun ning haki väikesteks tükkideks. Sega õunatükid kokku teiste komponentidega. 

Rulli tainas jahusel pinnal õhukeseks ümmarguseks ringiks, määri toorjuustusegu tainakettale ning raputa peale õunatäidis (õunatükke ära ringi keskele lisa). Seejärel lõika ring kaheksaks ”tordiviiluks”.  Seejärel keera viilud laiemast osast rulli sarvekeseks ning küpseta ahjus 175 kraadi juures (pöördõhuga režiimil) 15-17 minutit.

 

Kommentaare ei ole :

Postita kommentaar

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails