27. september 2016

Sidruni-juustukook pisikesele printsessile

Aeg möödub nii kiirelt, isegi liiga kiirelt. Täpselt nädal aega tagasi tähistasime pisipreili Mia teise elukuu täitumist. Meil on juba traditsiooniks, et enne esimest eluaastat peab iga kuu traditsiooniks saanud mini-sünnipäevasid tähistama - hea põhjus külaliste külla kutsumiseks ning koogi meisterdamiseks. INSTAGRAMIS ilutses mul see koogi pilt juba nädalajagu tagasi, pisikese hilinemisega tuleb nüüd siia blogisse täpne retsept. Kuna mind valdas juba pikemat aega isetehtud (küpsetatud) juustukoogi isu, siis see sai ka sünnipäevakoogi nö aluseks. Mulle meeldivad hästi kreemjad ning siidjad juustukoogid ning kindlasti kõige parem viis seesuguse küpsetise saavutamiseks on veeaur. Ühesõnaga soovitan kindlasti pista juustukoogi küpsetamise ajaks ahju alumisele siinile ka ahjuplaat, mis täidetud keeva veega. See hoiab (ja aitab säilitada) koogi mahlakust ja kreemisust. Selles koogis laiub rohkelt sidruni mekki, kui ärge ehmuge, sest kohe kindlasti ei jää koogike hapu. Kõik on paigas ning väike tükike juustukooki mõjub kui värskendava puhanguna. Põhja sisse puistasin pisut ka jahvatatud pähkleid, mis teevad maitse pisut tummisemaks ning tihkemaks.


No ja muidugi ei saa see kook läbi ilma roosamanna tupsude ja kommikestega. Ise-enesest valmib see juustukook ülimalt lihtsalt ning ega ka kaunistamine rohkelt aega nõua. Ja mis kõige parem - selle koogi soovitan ma kindlasti varem valmis meisterdada, sest kõige paremini maitseb üks õige juustukook külmkapikülmalt järgmisel või isegi ülejärgmisel päeval. 


Põhi:
125 g küpsiseid
50 g võid
2 sl peeneks jahvatatud (metsa)pähkleid
soola

Täidis:
400 g toasooja toorjuustu
200 g toasooja sulatatud juustu
225 g suhkrut
2 sl kartulitärklist
4 muna
100 g hapukoort
näpuotsatäis kaneeli
1 sidrun

Kate:
75 g valget šokolaadi
150 g toasooja toorjuustu
50 g hapukoort

Kaunistuseks: šokolaadinööpe, beseeküpsiseid ja riivitud valget šokolaadi

Põhja valmistamiseks purusta küpsised peeneks puruks. Sulata või ning lisa koos ülejäänud ainetega küpsisepurule. Sega ühtlaseks ning laota mass küpsetuspaberiga kaetud koogivormi (Ø20cm) põhjale.

Täidise valmistamiseks sega retsepti 4 esimest komponenti omavahel ühtlaseks. Seejärel lisa munad, hapukoor ja kaneel. Riivi sidruni koor ning pressi viljast mahl välja. Lisa need segades täidisele. Vala täidis küpsisepõhjale. Aseta ahju alumisse ossa ahjuplaat keedetud veega ning seejärel küpseta kooki keskmisel siinil 150 kraadi juures 1 tund 30 min. Seejärel lülita ahi välja ning lase koogil (suletud ahjuuksega) ahjus seista veel ca 1 tund. Seejärel hoia kooki serveerimiseni külmkapis. 

Kate: sulata šokolaad vesivannil ning sega seejärel kokku toorjuustu ja hapukoorega. Lase segul taheneda külmkapis. Vahetult enne serveerimist kaunista kook äärtest ja pealt toorjuustukattega. Pritsi antud segust koogile läbi pritskoti ka pisikesed tupsud, mille peale aseta beseeküpsised. Koogi äär kaunista soovi korral šokolaadinööpidega.


Retsept valmis koostöös Farmi piimatööstusega.


10 kommentaari :

  1. Kui teha kook 24cm või 26 cm suurusesse vormi, siis mitmega peaks kogused korrutama? Ja kui kasutada katte tegemisel valge šokolaadi asemel hoopis tumedat šokolaadi, siis kas katte tegemisel jääb kõik samaks?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kui soovid kooki teha 24cm läbimõõduga vormi, siis korruta retseptis antud kogused 1,4ga.

      26cm vormi puhul korruta 1,7ga:)

      Tumeda šokolaadi kasutamisel ei tule kate lihtsalt nii magus. Miskit muutma aga ei pea:)

      Kustuta
  2. Väga armas koogike! Tahaksin ka teha seda kooki oma pisikesele, aga ei õnnestunud poest selliseid šokolaadinööpe leida. Kus neid osta saab või kelle toode see on? Kas neid beseeküpsiseid leiab samuti poest?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Seesugused šokolaadinööbid ostsin ma delice toidupoest (Pärnu Keskuses või siis Solarises Tallinnas). Neid on mõõgil ka Prismas ja minu mäletamist mööda olen neid näinud ka Selveris:) Besee tupsukesi saab osta Vertigo kaubamärgi alt. Need on müügil näiteks Selveris:)

      Kustuta
  3. Kas katte võin ka eelmisel päeval valmis teha? St et kas kate külmkapis liiga tahkeks ei lähe? Aitäh ette ära :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kate peakski parajalt tahke olema, sest muidu hakkavad küljel olevad kommikesed alla libisema. Ühesõnaga võib vabalt eelmisel päeval valmis teha:)

      Kustuta
  4. Väga maitsev! Samade kogustega kook tuleb välja ka 18cm vormis, sama küpsetamisaega kasutasin ka.

    VastaKustuta
  5. Tere, Ragne. Kas sulatatud juustu all mõtled naturaalset Merevaiku (mida oleme harjunud võileiva katteks kasutama?)? See on pisut soolane ja üsnagi spetsiifilise maitsega - seepärast küsin üle igaksjuhuks. :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tere! Just:) Sulatatud juustu all mõtlen n-ö Merevaiku. Kasutan tihti seda erinevates küpsetistes, kuna see annab koogile nii mõnusa maitse. Siin on sulatatud juustul lisaks veel toorjuust, nii et see soolane maitse üleliia domineerima ei jää. Küll aga annab meeldiva maitsevarjundi:)

      Kustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails