29. jaanuar 2016

Kodused vastlakuklid. Selle aasta kindel lemmikretsept!

Mina oleks üks nendest inimestest, kellele meeldivad vastlakuklid. Kuidagi on juba traditsiooniks saanud, et kui vastlapäev läheneb, siis liiguvad vaikselt mõtted ka vahukoorekuhja alla maetud kuklite juurde. Tõsi, üha enam olen tuttavate seas kuulnud imestust, et mis nendes vastlakuklites ikka nii erilist on?! Aga mis seal aga ikka mitte meeldida, kui sul on valmis küpsetatud mõnus kodune maitserikas kukkel, lisaks on täidisesse varutud kõige lemmikumat täidist ja siis veel ohtralt kohustuslikku vahukoort. Kõik ju head komponendid ning kokkupannes justkui match made in heaven.



Niisiis, küpsetan ma igal aastal vastlakukleid ise. Isetehtud vastlakuklitele vastast ei leia - selles on ju kuhjaga armastust, mida ostetud kuklitest nii naljalt ei leia. Siin blogis on tegelikult mitmeid erinevaid vastlakuklite retsepte, kuid sel aastal otsustasin need valmistada oma lemmikumast ja alati õnnestuvast pärmitainaretseptist. Ja mis on tulemus? Tulemuseks on õhuline, kuid siiski mõnus tummine kuklike, mis mind koheselt, justkui sõrmenipsuga võlus.


Minu põhimõte on üldiselt selline - isetehtud vastlakuklites ei ole kunagi liialt palju täidist ning seepärast sai kukleid rikastatud paraja koguse kirsimoosi, vaniljepudingu ja ohtra vahukoorega. Tulemuseks on nii hea kuklid, et ise ka vist ei usu:)

Vastlapäevani on küll õige pisut aega, kuid niisama käeharjutuseks võib ju alati esimesed kuklikesed valmis meisterdada. Ka enamus pagariärisid on juba vastlakuklite lainel ning nii palju, kui mina olen kuulnud, siis paratamatult on käimas hetkel tõeline kukliosturalli. Seepärast unustagem järjekorrad ning küpsetagem hoopis ise imelihtsalt valmivaid kukleid. Minu selleaastase lemmikretsepti leiate alljärgnevalt:) (retsept ilmus ka Naistelehes 27.01)

Mitmele: 7 maitsvat ja suurt vastlakuklit

Tainas:
2,5 dl piima
25 g pärmi
100 g suhkrut
0,5 tl soola
500 g jahu
100 g võid
1 muna (kuklite määrimiseks)


Täidis:
3 dl rõõska koort (35%)
2-3 sl suhkrut
100 g vaniljepudingut
100 g kohupiimapastat vaniljega
kirsimoosi või mõnda muud meelepärast moosi
tuhksuhkrut (serveerimiseks)

Kuumuta piim käesoojaks (37 kraadi). Hõõru pärm, suhkru ja soolaga ühtlaseks. Vala segades juurde piim. Lisa  segades juurde jahu ja seejärel pehme või. Sõtku seni, kuni tainas käte ja kausi küljest lahti lööb. Lase tainal soojas rätiku all kerkida u 30 minutit.

Seejärel jaga tainas 7ks (iga tainapall peaks kaaluma ca 130g). Sõtku igat tainapalli veel eraldi korralikult ning rulli käte vahel pallid ilusti sileda ja läikiva pinnaga kukliteks. Lase pallidel ca 10 minutit küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadil kerkida. Seejärel määri kuklid pealt lahtiklopitud munaga ning küpseta 180 kraadi juures 20-25 minutit.

Vahusta koor pehmeks vahuks, lisa suhkur ning vahusta kuni tugevate tippudega vahuks (jälgi, et vahukoort üle ei vahusta!). Sega puding ja kohupiim omavahel. Lõika jahtunud kuklitel „müts” pealt maha ja uurista pisut kuklisisu välja. Seejärel pane igasse kuklisse 1 sl moosi, seejärel jaota kuklitesse kohupiimasegu ning kata pealt vahukoorega. Aseta kuklitele peale eelnevalt äralõigatud müts ning raputa kuklid üle tuhksuhkruga. 

 

42 kommentaari :

  1. Kui kasutada kuivpärmi, siis kui palju seda kulub?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Just teelusikates näiteks, mitte grammides!

      Kustuta
    2. Ja mis moel kuivpärm lisada, kas koos jahuga?

      Kustuta
    3. Ise ma soovitaksin kasutada siiski presspärmi. Lõpptulemus on kuidagi parem. Aga kuivpärmi kasutades vastab 1 gramm kuivpärmi 2 grammile presspärmile. 1 tl kuivpärmi on umbes 3 grammi, nii et vaja on siis 4 teelusikatäit:)

      Kustuta
    4. minu 7 g kuivpärmi pakilt loeb nii et pakk kergitab 500g jahust taigna voi vastav kogus presspärmi on 25g. Ise olen küll selle kuivpärmiga äärmiselt rahul. Ma ei lisa seda jahusse, segan hoomis umbes 60 ml kuuma (42°) veega ja kääritan umbes 5 minutit. Siis lisan vedelikku sisse .

      Kustuta
    5. Eks see ole harjumise asi. Ma ise ole kuivpärmi kasutanud vaid viimasel juhul ja seetõttu ise presspärmi austaja pigem. Aga kui asi käpas ja harjumus sees, siis on teine asi:)

      Kustuta
  2. Ragne, väga-väga ilusad fotod, super!

    VastaKustuta
  3. Väga isuäratavad näevad välja! Pärmitaigna küpsetamisel tekib mul alati küsimus, et mis režiimil see temperatuur on, kas pöördõhu või mingi muu? Mis programmi Sina vastlakuklite küpsetamiseks kasutad? Tänan juba ette!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Siinses retseptis on antud tavaline ahjurežiim. Kui küpsetad pöörõhuga, siis arvesta ahjukuumus 20 kraadi madalamaks. Ise olen harjunud seeseuguseid küpsitisi ikka tavarežiimil küpsetama:)

      Kustuta
  4. Kuidas tunda ära seda hetke, et vahukoor on nö "täpselt paras" ja püsiks ilusti koos. Vahel jääb kuidagi vesine.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kui mikseriga vahustada ning näed, et tekivad sellised iseseisvad ilusad (ja tugevad) vahukooretipud, siis on aeg lõpetada. Sellise tugevusega vahukoor on täpselt paras kukli vahele pistmiseks. Ülevahustades tekivad massi pisikesed täpikesed ning hiljem muutub see juba täiesti võiseks massiks. Liialt vähe vahustades aga jääb aga vahukoor liialt pehme, mis kukli vahele jällegi ei sobi:)

      Kustuta
  5. Kas sellest taignast saab teha kuklid ka nii, et eelmisel õhtul külmadest ainetest taigen valmis, ööseks külmkappi ja hommikul ahju, et hommikul oleks võimalikult värsked ja pehmed vastlakuklid? Või kestavad need kuklid ka järgmise päevani mõnusalt pehmed? Aitäh juba ette.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Minule meeldivad need ikka värskelt samal päeval. Mul on paar tuttavat teinud nii, et teevad eelmisel päeval taina valmis, kergitavad ära ning asetavad siis külmkappi. Järgmisel päeval tõstavad toatemperatuurile ning toimivad siis nii, nagu juba valmis tainaga. Ise ei ole kahjuks nii proovinud, seega ei oska kommenteerida:)

      Kustuta
  6. Kavatsen seda retsepti kindlasti katsetada, AGA küsimus on, et mida on selle vaniljepudingu all silmas peetud?? :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kasutasin retseptis poes müüdavat vaniljepudingut. Seda müüakse 200-250 g topsikestes, nt: http://farmi.ee/tooted/puding/farmi-koorene-vanilje-puding

      Kustuta
  7. Kas kasutasid kohupiima või kohupiimapastat/-kreemi? Aitäh!

    VastaKustuta
  8. Kui vahukoort kohe üldse ei taha siis millist kooslust kohupiimaga soovitaksid? Eelmine aasta tegin vaid kohupiimaga ja kõigile meeldis aga see aasta segaks midagi põnevat veel hulka.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kohupiima-toorjuustukreem äkki? Tänu toorjuustule jääb kreem pisut tihkem ka, nii et see jääb kuklimütsi all olulisemalt püsivam, kui ainult kohupiima kasutades;)

      Kustuta
  9. Proovisin täna, väga head ja väga rammusad tulid, kuid minu kuklid küpsesid kõik lõhki, milles asi võis olla?
    Kiidan väga pudingu-kohupiima segu, poleks ise selle peale tulnud, 5+

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kui kuklid lõhki küpsesid, siis selle peamisteks põhjusteks võis olla:

      1. Kuklid said enne ahju pistmist liialt vähe kerkida;
      2. Ahjukuumus oli liialt kõrge.

      Loodetavasti olid need soovitused pisut abiks:)

      Kustuta
  10. Mida tegid kuklitest välja uuristatud sisuga? Kuhu seda võiks ära kasutada?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. hmmmm, seda saiasisu ei tule ju tegelikult nii palju, nii et ega sellest miskit saiavormi või mõnda muus magustoitu teha ei saa. Mul laps sõi salaja pehme saiasisu ära. S

      Kustuta
    2. Ma sellepärast uurisin, et mitmest retseptist olen lugenud et sisu segatakse kas moosiga või muu täidise ainega ja siis topitakse selega auk täis :) Et kas on peale selle, ja ärasöömisel ka veel muud ideed :D

      Kustuta
    3. kusjuures, ma olen ka kuulnud, et segatakse moosiga või isegi täidisega. Aga miks? Minu arvates on hea ikka puhas moos ja vahukoor:)

      Kustuta
  11. Kas tainas peab rätiku all kahekordistuma? Või piisab sellest 30 minutist?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Taigen peab rätiku all parajalt kerkima. Kui on näha, et juba ilusti kerkinud, siis võib kuklite vorpimine alata:)

      Kustuta
  12. Sai kõik tehtud ja mõõdetud täpselt, kuid taina kerkimisprotsess ei toimu üldse. Milles võib probleem olla?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mul täpselt sama probleem. Alles ahjus kerkisid väheke, aga rohkem vajusid laiali. Kuklid ise tulid küll hea maitsega, aga täidise jaoks kahjuks palju ruumi pole.

      Kustuta
    2. Peamiselt võib põhjus olla selles, et soojust kerkimiseks on/oli liialt vähe. Tegemist ju tavalise pärmitaina retseptiga. See retsept on mul olnud tihti kasutusel kringli tegemisel ning retseptis viga olla ei saa.

      Üldjuhul soovitaksin, et kui tundub, et tainas ei taha hästi kerkida, siis pistke see veidikeseks ajaks eelsoojendatud, umbes 50 kraadisesse ahjusoojusesse (ära ahju sees hoia kerkimise ajal). See aitab tainal ka eluvaimu sisse:)

      Kustuta
  13. minul paraku taigen ei kerkinud. panin rätiku alla ja radika juurde sooja.lasin 30min seista kuid polnud ikkagi kerkinud.
    Taigna tegin nagu retseptis kirjas. Milles võis viga olla?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Minu arvamus: vedelik ei ole olnud sobiva soojusega. Näiteks kuivpärmi puhul peab vedelik olema kindlasti 5 kraadi soojem kui presspärmi puhul. Kuid väga head infot leiab ka netist. Miks taigen ei kerki. Põhjuseid on mitmeid. Ise kergitan väiksemaid koguseid mikroahjus. Ja suuremaid praeahjus. Mikrosse panen tassiga vett ja soojendan ahju niimoodi soojaks. Siis panen rätikuga kaetud taignakausi sinna kerkima ja muidugi kinnise ukse taha :)
      Või praeahjus, mille soojendan 50 kraadini. Siis keeran kuumuse maha, hoian hästi natuke ahju ust lahti et suur soojus välja pääseb ja siis panen taignakausi sinna kerkima. Ja seal kergitan ka kõike muud, mis jäetakse vormi kerkima.
      Kuid kuulame mis on Ragne arvamus!

      Kustuta
    2. Tänud nii kiiresti vastamast:) Ma just kirjutasin eelmise kommentaari juurde täpselt sama asja. Peamine põhjus, mis tainas ei kerki on ikkagi ebapiisav soojus. Seda ahjunippi kasutan mina ka, kui tundub, et nii jõudsalt kerkida ei taha:)

      Kustuta
  14. Samamoodi ei tahtnud kerkida.Olen mitmeid kordi teinud pärmitaigent,kuid kunagi ei ole juhtunud,et taigen ei kerki. Müstika..

    VastaKustuta
    Vastused
    1. See retsept ei erine väga palju tavaliselt pärmitainast. Mul hetkel see tainas just kerkimas ahju lähedal ning kerkib jõudsalt.

      Siiski võib peamise põhjusena süüdistada vähest sooja, mida see tainas ju vajab, et pärmiseened vohama hakkaksid:)

      Kustuta
  15. pehme või ? See siis sulatatud või lihtsalt soojast toast võetud ?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Selle all on mõeldud toasooja pehmet võid. Mitte sulatatud võid.

      Kustuta
  16. Tõstsin kuklid just ahjust. Retsepti tegin grammi pealt nendest ainetest mis kirjas. Ainuke asi et taigen kerkis mul kauem. Ehk 45-60 minutit, kuna kanasupi keetmine oli pooleli. Kuklid õnnestusid 100 % ja täidan homme. Kahju et näidata ei saa. Meenutavad need pooledldi täispuhutud õhupalli:)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Unustasin Sind , Ragne, tänada :) Kuklid kukliteks aga see täitmine on natuke teisem ja kiiiindlasti maitsev (Y)

      Kustuta
    2. Rõõm kuulda. Kas kergitasid ahjus? Ma ise tegin ka täna sellesama retsepti järgi kukleid. Pilti näeb siinsamas blogis (küljel) Instagrami-tulba all:) Täidiseks pistsin isetehtud õunamoosi, martsipaniviilaka, pisut vaniljekohupiima ja siis loomulikult ohtralt vahukoort:)

      Kustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails