20. märts 2015

Valge šokolaadiga kodujuustukook


Selle koogi retsept oli mul sahtlipõhjas juba ammu olemas. Suvisel ajal meisterdan sedasama ilma ahjuta valmivat kooki suhteliselt tihti. Hea on ju valmistada kiirelt üks koogike ning seejärel kõndida peenramaale koogi kaunistamiseks peale valima erinevaid marju ning ürte. Suvisel ajal on kaunistamisega lihtne, muul ajal tuleb aga koogi kaunistamiseks teised abivahendid kasutusele võtta. Sel aastal valmistasin seda kooki mitte esimest korda Eesti Ekspressi erilehte EE gurmee, milles vajas katmist üks korralik lihavõttelaud (ilmus kolmapäeval 18.03.2015). 


Peategelasteks siin koogis on šokolaad, kodujuust, vahukoor ning sidrunimekine toorjuustuglasuur. See kook ei vaja ahjukuumust ega ka keerulisi komponente, vaja on vaid üht koogimeistrit ning paari näljast koogisõpra. 


Põhi:
120 g võid, sulatatuna
225 g kreekereid, soolamata
näpuotsatäis kaneeli


Täidis:
450 g valget šokolaadi
200 ml rõõska koort (35%)
3 pk (3x330g) klassikalist kodujuust


Kate
75 g Kreeka jogurtit
225 g toorjuustu, toasooja
1 väike sidruni riivitud koor+ mahl
55 g suhkrut

Peenesta küpsised korralikult, lisa segades juurde sulatatud või ja kaneel. Aseta pool küpsisesegust küpsetupaberiga kaetud ümmarguse koogivormi (22cm) põhjale.

Sulata šokolaad vesivannil. Vahusta koor tugevaks vahuks. Püreesta saumikseiga kodujuust peenemaks ning lisa siis segades juurde sulatatud šokolaad ja rõõsk koor. Sega ühtlaseks ning aseta pool kodujuustusegust vormi küpsisepõhjale. Kata ülejäänud küpsiseseguga ning seejärel laota peale ülejäänud kodujuustusegu. Aseta kook külmkappi tahenema vähemalt 6 tunniks. Seejärel valmista kate: sega kõik katte ained ühtlaseks kreemiks ning kata sellega tahenenud koogi pealne ning ääred. Enne serveerimist hoia külmas vähemalt 45 minutit, et kate ilusti taheneks. Kaunista.



9 kommentaari :

  1. Tere, kas kreekerite asemel sobib kasutada ka Digestive küpsiseid või jääb parem ikkagi kreekeritega.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Loomulikult võib Digestive küpsistega teha. Soovitan siis lisaks lisada küpsisepurule veel u 0,25 tl kaneeli;) Kreekerid annavad sellele koogile juurde õrnalt soolaka varjundi, mis mulle meeldib. Viimasel ajal sobitan miskipärast hästi tihti just soolast ja magusat kokku, aga kui kreekeritega seda kooki teinud ei oleks, siis Digestive oleks olnud minu teine valik!

      Kustuta
  2. Tere!
    Kuidas sulanud valget šokolaadi segada muu seguga, et ta kohe tükki ei lähe? Olen proovinud erinevate firmade valget küpsetusšokolaadi, sulatanud vesivannil ja kui seda sulašokolaadi siis töötlema hakata, viimati näiteks tahtsin maasikaid sellesse kasta, läheb see kohe pudruseks ja tükki.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kui šokolaad puutub kokku kasvõi tilga vedelikuga, siis kahjuks läheb šokolaadimass tükki. Kui paar tilka oliiviõli šokolaadi tilgutada, siis enamasti (aga on olnud ka erandeid) mass jälle ühtlustub.

      Kui aga kuuma šokolaadisegu näiteks kohupiimaseguga segada, siis on oluline et viimane ei oleks liialt külm. Ka sellisel juhul tõmbub šokolaad kohupiimas tükiliseks. Selle vastu aitab nö temperatuuride ühtlustamine ehk siis sega pisut segu šokolaadi hulka ning siis veel natuke, seejärel sega šokolaadisegu juba kohupiimasegule;)

      Kustuta
  3. Minul kahjuks see kook ei õnnestunud:( Järgisin koguseid piinliku täpsusega ja täidises ühtegi koostisosa ei asendanud, kuid ka peale 2 ööpäeva külmkapis ei ole kook tahenenud. Kook vajus laiali ja on pigem magustoit, mida pokaalist võiks pakkuda. Koogina aga inetult laiali valgunud. Kas asi võis olla selles, et püreestasin kodujuustu blenderis ühtlaseks?

    VastaKustuta
  4. Täidises on kasutatud üsna suur kogus valget šokolaadi, nii et see ei tohiks kuidagi vedel jääda. Kui ma lugesin Su kommentaari, siis esimesena tekkis küsimus, et millist kodujuustu kasutasid? Osad kodujuustud on hästi suurte teradega ning vedelik eraldunud. Sellisel juhul peaks selle üleliigse vedeliku ära kallama. Kui aga nii ei olnud, siis kas šokolaad sulas ilusti vedelaks? Milline šokolaad oli kasutusel? Ega Sa vahukoort üle ei vahustanud? Veidikenegi ülevahustatud koor hakkab vedelikku eraldama...

    Kodujuust tuleb korralikult ära püreestada, nii et see saaks kreemjaks massiks:)

    VastaKustuta
  5. Kasutasin Kalevi valget küpsetusšokolaadi,olen seda ka varem kasutanud ja sulas ilusti vedelaks. Ehk siis oli tõesti asi kodujuustus, kasutasin Piimameister Otto kodujuustu ja valasin otse blenderisse. Ei märganud kas oli väga eraldunud vedelikuga. Või siis tõesti sai koor üle vahustatud. No mine võta kinni:) Nüüd tean millele tähelepanu pöörata, Tundus nii hea lihtne kook aga ailmselt asi siiski minu kokandusoskustes:) Sinu kook on pildil väga ahvatlev ja ilus !

    VastaKustuta
  6. Olen sulatanud mõrusokolaadi võiga, mis siiani olnud väga hästi kasutatav (mitte vedel) ega tahku kõvaks. Võibolla võiksin ka valget vilma šokolaadi sulatada võiga et kasutada näiteks rullbiskviidi vahel marjadega. Mis te sellest arvate? Kas on mõeldav?

    VastaKustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails