2. veebruar 2014

Kodune halvaa ja teistmoodi meehalvaa


Halvaa on teadagi selline maius, mille puhul kehtib ütlus: ulatad sõrme, võtab kogu käe! Tegu on ju sellise riukaliku maiustusega, mille söömist ei saa lõpetada enne, kui see otsas on. Ajakirja Maret jaanuarikuu numbri tarbeks võtsin ma juba ammu plaanitud koduse halvaateo ette. Retsepti variandidki olid ootel minu vanaema vanas retseptivihikus. Ma pean ütlema, et mõnus tegevus on see halvaategu. 

Halvaa valmistamise meetodid on erinevad, kuid üldiselt kasutatakse halvaa tegemisel seesamipastat ehk tahiinist ning veest ja suhkrust keedetud siirupit. Niimoodi valmistades jääb lõpptulemus parajalt murenev ja kiuline - justkui poest ostetud;) Tahhiinit võib leida mahepoodidest ja suurematest toidukauplustest. Kui te seda aga poest ei leia, siis võib valmistada ka pisut teistsugust maiust - meehalvaad. See jääb küll traditsioonilisest halvaast teistsuguse maitse ja pehmema tekstuuriga, kuid mee-sõpradele meeldib kindlasti. 

 
 
Loomulikult võib lisada halvaale ka erinevaid lisandeid, sobivad näiteks mõru kakaopulber, riivitud apelsini- või sidrunikoor, kuivatatud puuviljad, tšilli, kookoshelbed või jahvatatud kaneel. Selleks, et koduhalvaa paremini säiliks, on soovitatav seda hoida pimedas. Vältige liigset soojust ja õhu juurdepääsu. Õhuvoolu vastu aitab, kui panete halvaa säilituskarpi, pakite toidukilesse või fooliumi. Õhukindlalt suletud halvaad saate säilitada ka külmkapis.

...ja alljärgnevalt 2 halvaaretsepti.....


Kodune  traditsiooniline halvaa
5-6 sl vett
2 dl suhkrut
2 dl tahiinit
soovi korral pähkleid või muid meelepäraseid lisandeid

Pane vesi ja suhkur pannile ning lase suhkrul madalal kuumusel sulada, aeg-ajalt segades (kui Sulle tundub, et segu jääb liiga paks, siis lisa pisut vett). Kui suhkur on sulanud, tõsta pann tulelt ja lisa tahiini. Sega korralikult. Soovi korral sega juurde ka meelepärased lisandid. Pane halvaa toidukilega vooderdatud säilituskarpi või väiksemasse vormi. Tõsta toidukile ääred halvaa peale ja lase vähemalt paar tundi jahedas taheneda.

Klassikaline halvaa

Meehalvaa
2 sl vett
200 g mett
250 g maapähkleid
100 g päevalilleseemneid

Kuumuta vesi koos meega madalal kuumusel keemiseni. Rösti pähkleid kuival pannil ja jahvata koos seemnetega pulbriks. Lisa meesegule ja kuumuta segades, kuni saad ühtlase massi. Pane halvaa toidukilega vooderdatud säilituskarpi või väiksemasse vormi. Tõsta toidukile ääred halvaa peale ja lase vähemalt paar tundi jahedas taheneda.

 Meehalvaa

31 kommentaari :

  1. Tere! Kas olete ka ise tahhiinit teinud?

    Kristina

    VastaKustuta
  2. Kui vahel halvaa isu tuleb, siis segan tahhiini hulka natuke mett ja ongi valmis. Natuke vedelavõitu, aga sellest pole asja.

    VastaKustuta
  3. Armas Ragne, olen Sinu blogi suuur fänn ning külastan seda lehte 100 protsendiliselt iga päev ning alati saan väga häid ideid. Suur tänu selle eest! Nüüd on aga väike palve :) Olen meeletu Werneri porgandikoogi fänn! Tahaksin seda hirmsasti kodus järele teha, kuid ei julge katsetama hakata, sest varem pole porgandikooki teinud, kuna pereliikmed pole nõus sööma:( Avastasin aga, et Gustavi kodulehel (http://gustav.ee/tooted/porgandikook/) on isegi koostisained olemas ja nüüd on lausa kohustus siiski katsetada! Oled sa äkki seda ise teinud või oskad soovitada, mis koguses mida panna?
    Tänades ning edasist inspiratsiooni soovides,
    Sandra

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tere-tere, Kahjuks ei ole Werneri porgandikooki proovinud. Olen Tartusse lähiajal minemas ning jätan selle meelde, et ära prooviksin. Tekkis tegelikult sportlik huvi seda katsetada, nii et võtan selle enda ülesandeks;)

      Tervitan,
      Ragne

      Kustuta
  4. Kas neid retsepte saab ka kombineerida, asendades esimeses suhkru meega? Ilmselt peaks sinna siis ehk pähkleid panema, et oleks tahkem mass. Mis arvad?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ja, võib küll meega asendada. Sellisel juhul on lõpptulemus maitselt sarnane teise retseptiga. Hetkel on klassikaline halvaa just meile tuttava halvaa maitsega. Mett kasutades on aga maitses tunda pigem mett ning ka tekstuur on pisut teistsugune. Kui mett kasutada, siis võib-olla vett nii palju ei lisaks (kui üldse). Tahkema tekstuuri saavutamiseks on soovitav lisada pähkleid või seemneid.

      Kustuta
  5. Tere. Oi mina sooviksin väga halvaad proovida aga kas sa oskad öelda kus Pärnus tahiinit müüakse

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mina olen ostnud Port Artur 2 mahepoest (see kivist majake tagumise ukse juures;)), aga ma olen kindel, et seda müüakse ka näiteks Mahediku kohviku mahepoes:)

      Kustuta
  6. Mul tekkis küsimus, et miks on vaja meehalvaa tegemisel mett kuumutada keemiseni? Kas sellepärast, et tekiks kiulisem tekstuur?

    VastaKustuta
  7. Tere. Leidsin soodsad lennupiletid Qatari, kust ostsin kaasa pistaatsiahalvaad. See oli tõesti suurepärane. Nimelt sooviksin seda ka ise teha proovida. Oskate öelda, kas siia retsepti võiks ka pistaatsiapähkleid lisada? Kas need sobiksid?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Need sobivad halvaa valmistamiseks imehästi:) Meehalvaas soovitaksin maapähklite asemel kasutada pistaatsiapähkleid. Traditsioonilise halvaa valmistamiseks soovitan asendada pool tahiini kogusest sama koguse ühtlaseks massiks püreestatud pistaatsiapähklitega:)

      Kustuta
  8. kas tavalise suhkru asemel võiks ka kookospalmisuhkrut kasutada ?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ja, ikka võib, aga siis peab lihtsalt arvestama sellelle suhkrule iseloomuliku maitsega:)

      Kustuta
  9. Tere,

    Tegin teie koduse halvaa retsepti järgi halvaad, asendasin tavalise suhkru kookospalmisuhkruga ja kõike muud tegin nii,nagu kirjas,ja tegelikult maitse tuli väga hea,aga konsistens tuli küll hoopis selline nätske, veniv ja üldse mitte selline nagu halvaa peaks olema,selline kuivemapoolne ja ikkagi tahke ja pigem kõva. . Minu variant ei tulnud üldse selline, milles võiks asi olla?
    Ootan vastust. :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Meehalvaa tuleb tõepoolest pisut erinev kui traditsiooniline halvaa, kuid siiski ei tohiks jääda üleliia veniv. Kahtlustan, et ehk kuumutasid segu liialt vähe ning äkki jahavtasid maapähklid liialt peeneks?

      Kustuta
  10. Nagu ma ka mainisin, siis tegin ikka koduse halvaa retsepti, mitte meehalvaa ja,et suhkru asemel panin kookospalmisuhkrut, muidu tegin täpselt nii,nagu kirjas,vett panin 5 spl. . Mis siin valesti sai minna?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma miskipärast lugesin meehalvaa automaatselt välja:) Kardan, et äkki on süüdi kookospalmisuhkur? Ise pole seda suhkrut halvaa tegemisel kasutanud.

      Kustuta
  11. Tere! Tegin ka teie õpetamise järgi halvaad. Tahiinit panin 300 g ehk siis rohkem kui 2 dl. Halvaa tuli pehme ja selline pasta moodi. Muidugi maitsev, aga mitte kõva ja kiuline nagu halvaa peaks olema. Mis ma küll valesti tegin?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tere!

      Esimene mõte, mis mul pähe tuleb on see, et äkki kuumutasid suhkrut ja vett liialt vähe?

      Kustuta
  12. Sain halvaad proovida,mis oli tehtud purustatud päevalille seemnetest ja seesami seemnetest kuhu oli lisatud mett.Mett ei ole soovitatav üle 40 kraadi kuumutada.Maitses hästi.

    VastaKustuta
  13. Kysimus: Kas jahu ei lisatagi?

    VastaKustuta
  14. Ma tegin seda täna, aga ma kasutasin natuke rohkem asju selle sees kuna ma poest leidsin ainult 300g Purgi seda tahniit värki ja ma ei osanud seda kusagil mujal kasutada. Ma lihtsalt panin kogu selle purgi ja 1,5 korda suhkrut ja vett selle sisse, see maitseb hästi, aga mul on see ainult pool tahke, või pean ma seda veel kauemaks külmikusse jätma, praegu on see seal olnud umbes 4½ tundi. Või äkki panin ma liiga palju sulatatud suhkrut.
    Aitäh hea retsepti eest siiski
    Heade soovidega!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tervitus! Meehalvaa jääb pisut pehmem. Klassikaline halvaa aga kõvem. Kindlasti soovitan kauem külmkapis hoida, kuna seistes taheneb :)

      Kustuta
    2. Mul tuli samuti peaaegu vedel. Konsistentsilt nagu mesi. Kuigi tegin nagu siin retseptis kirjas: kuumutada kuni suhkru sulamiseni. Pärast hakkasin huvi pärast otsima ka igivanadest kokaraamatutest, seal kuskil mainiti, et halvaa koosisse peaks kuuluma vahustatud karammelliseerunud suhkur. Siin retseptis pole juttu ei keetmisest, siirupiks muutmisekst ega karammelliseerumisest. Ka vahustamisest ei sõnagi. imelik.

      Kustuta
    3. Nagu ma tekstis mainisin, siis valmistamiseks on erinevad meetodid. Mina kasutan sellist varianti. Ma saan aru, et proovisite seda esimest varianti ehk traditsiooniline halvaa? Retseptis on öeldud, et peab kuumutama. Kuidas see lõpptulemusena vedel sai jääda? Kas veekogus oli õige - 5-6 supilusikatäit.

      Kustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails