21. veebruar 2012

Sibula galette

Sedasama sibulapirukat olen ma teinud nüüdseks niipalju, et võiks juba vaikselt end sõltlaseks kutsuda. Miskipärast tuletab mulle selle sibula galette´i sõltuvus meelde minu iga-suvist tomatihullustust - aega, kui kasvuhoones on valmis küpsenud omaenda kasvatatud punased tomatid. Koos suhkru sisse kastetuna on need täiesti lubamatult head, nii et mõne aja möödudes märkad piinlikult peaaegu tühja suhkrukaussi. Selle sibulapirukaga on sama lugu - oma lihtsuses on see täiesti uskumatult hea. Minu viimase aja poolehoid ja plusspunktid lähevad just sellele pirukale juba ainuüksi oma lihtsuse tõttu. Pealegi, kellel ei leiduks alati külmkapis veidi hapukoort, mõni sibul ja üks karbitäis sulatatud juustu - tõsi mozzarella järgi peab ikka poodi lippama, aga see on ka kõik. 



Gallette küpsetis tuleneb prantsuse köögist. Sellist pirukalist, kus tainaääred tõstetakse piruka peale, valmistatakse õhukesena ning vabas vormis.

Ma arvan, et pole hilja enne vastlapäeva üks samasugune pirukas ahju pista ning siis teetassi kõrval selle oivalist maitset imetleda.

Põhi:
4 dl nisujahu
2 tl küpsetuspulbrit
näpuotsatäis soola
0,5 sl suhkrut
50 g toasooja võid
2 dl hapukoort 

Täidis:
2 suurt sibulat
75-100g sulatatud juustu
125 g mozzarellat

Põhja tegemiseks sega kokku kuivained. Näpi hulka pehme või. Lisa hapukoor ja sega ühtlaseks. Aseta tainas ca 30 min külmkappi. Seejärel rulli küpsetuspaberi peal (nii on kergem hiljem pirukas ahju panna) ümmarguseks ca 36 cm läbimõõduga kettaks.

Viiluta sibul ning prae pannil õli sees klaasjaks. Määri sulatatud juust kettaks rullitud tainapõhjale. Laota peale praetud sibul (jäta ääred 5cm ulatuses vabaks, tainaääred keerad pärast täidise peale), kõige peale aseta viilutatud mozzarella. Tõsta tainaääred täidise peale ning küpseta 200 kraadi juures 20 minutit.


9 kommentaari :

  1. millised fotod!!! Imeilus! ümbritsev sinine ja galette´i kollane on nagu kõrvuti loodud! Maitsev on see ka niikuinii :) Häid vastlaid!

    VastaKustuta
  2. Super! See l2heb mu aastap2eva lauale :) Ait2h retsepti eest!

    VastaKustuta
  3. Tegin täna seda pirukat.Väga mõnusa maitsega.Aitäh,läheb kindlasti kordamisele.

    VastaKustuta
  4. Juc - aitäh:) Loodetavasti said Eestist veidi eemal ikka ka natuke hernesuppi ja vastlakuklit süüa:)

    Birgit - Loodame, et meeldib;)

    VastaKustuta
  5. Kersti - rõõm kuulda, et meeldis. Tegin paar päeva tagasi sedasama pirukat jälle, aga valmistasin minipirukad ehk siis inimestele individuaalsed ampsud. Juurde veidi rukola-apelsinisalatit´ning peab ütlema, et läks väga hästi peale:)

    VastaKustuta
  6. Oi see minipirukate idee on nii huvitav.Jätan meelde ja järgmisel korral kindlasti katsetan.

    VastaKustuta
  7. Ragne, hernesuppi ei saanud, aga pole hullu, küll Eestis jälle saan. Kukleid saime tõesti kohe mitu korda - töötan Eesti osakonnas ja seal peetakse meie pühasid ikka alati meeles. Ja üks usin küpsetaja-kolleeg tegi lausa Nami-Nami kukleid martsipani ja vaarikavahukoorega! :)

    VastaKustuta
  8. Tegin seda täna. Panin pool speltajahu ja pool nisujahu. Kuna hapukoort polnud, panin selle asemel vett. Tuli superhea. Sibula-mozzarella koostis on väga maitsev. Aitäh hea retsepti eest!!!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Rõõm kuulda, see sibulapirukas on meie peres tihe külaline.

      Kustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails