22. september 2009

Apple Pie koogikesed

/Prindi retsept/

Teate, viimasel ajal olen ma teinud hulganisti erinevaid õunakooke – küll lehmakommi lisandiga, hapukoorekattega ning peitnud neid isegi sidrunikooki. Tulemus on küll olnud hea, kuid mitte selline mida tahaks teinekordki teha ning eelkõige oma blogikülastajatega jagada. Täna aga valmisid ahjus pirukad, mille maitse oli erakordne. Tainas pirukate ümber oli meeldivalt mure ning täidis täpselt minu maitsemeelte järgi tummine ning mahlane - seda kõike üheaegselt. Ja veel see õunte-pirnide vahel kõige olulisemat peaosa mängiv muskaatpähkel...
Tegemist siis ameerklaste lemmiku Apple Pie koogi retseptiga, ainult et mini-versiooniga, et ikka kõigile oleks oma koogike:)


8 pirukakest

Tainas:
300 g jahu

1 sl suhkrut
1 tl soola
225 g külma võid

ca 3 sl külma vett


Täidis:

4 õuna

2 pirni

4 tl suhkrut
1,5 tl kaneeli
näpuotsatäis riivitud muskaatpähklit
4 tl jahu

Määrimiseks:
muna

Koogitaina valmistamiseks sega omavahel kuivained. Lisa võitükid ning sõtku purutaoliseks massiks. Seejärel lisa vesi ning sega ühtlaseks tainaks. Pane külma seisma vähemalt pooleks tunniks.

Täidise jaoks koori ja tükelda pirnid ning õunad. Sega õuna- ja pirnitükid kokku ülejäänud täidise ainetega.

Seisnud tainas rulli jahusel pinnal lahti ning kruusi abil lõika välja 8 ketast (need jäävad koogile katteks). Järgijäänud tainas kogu laualt kokku ning jaota 8 võrdseks osaks. Määri muffinipann võiga. Suru tainapallid käte abil muffinivormi põhja ja äärtele (tainast peaks olema natuke ka üle äärte). Jaga täidis piruka põhjadele ning kata varemvalmistatud tainaketastega. Suru ääred ilusti kinni ja tee noaga piruka peale paar augukest, nii et üleliigne aur küpsemise ajal välja saaks. Määri pealt lahtiklopitud munaga ning küpseta 225 kraadi juures 15 minutit, seejärel alanda kuumust 160 kraadini ning küpseta veel 15 minutit, kuni pirukad on pealt kuldpruunid. Lase jahtuda vormis ca 30 minutit. Serveeri vaniljekastmega!


21 kommentaari :

  1. väga ahvatlevad ja lausa kutsuvad järgi proovima :)

    VastaKustuta
  2. Eile oleksime saanud vägeva söömaaja, kui minu tehtud soolased pirukad ja sinu need väga isuäratavad õunakoogikesed kokku ühele lauale pannud oleksime ;)
    Nagu öeldud koogikesed on väga isuäratavad ja kutsuvad järgi tegema.

    VastaKustuta
  3. väga maitsvad koogid! Täna hommikul sattusin siin seda retsepti lugema ja kohe proovisin järele.

    VastaKustuta
  4. vifka - oi-oi, üks maitsev muffini orgia oleks olnud:)

    Anonüümne - nii tore juba kuulda tagasisidet. Tore, et maitsesid:)

    VastaKustuta
  5. Ma proovisin järele. Tõeliselt maitsvad pirukad. Ja muskaatpähkel paneb just i-le täpi peale. Ning pole liiga magusad.Ilusat päeva!

    VastaKustuta
  6. kui see kõik ühte vormi teha, siis millise läbimõõduga vorm oleks ok?

    VastaKustuta
  7. Lemmi - mulle samuti on meele järele just see muskaatpähkel. Täna hommikul tegin uue laari neid koogikesi ning vaniljekastet kõrvale, nii et õhtul läheb maiustamiseks:)

    Anonüümne - isiklikult soovitaksin selle teha 22cm läbimõõduga vormi. Kui kodus leidub juhuslikult kaldus servadega koogivormi, siis on mugavam seda kasutada. Nii on parem taina kettaid omavahel ühendada.

    VastaKustuta
  8. Üliahvatlev pilt... Küll oleks hea, kui keegi meid nendega kolmapäeval kojutuleku puhul üllataks :P

    VastaKustuta
  9. Proovisin järele :) No nii head olid!!! Varsti lähevad kordamisele. Ja muskaatpähkel on tänu sellele retseptile minu uus avastus, aitäh :)
    Aga ma küsiks ka midagi täiesti teemavälist, nimelt, kust kohast saab osta toiduvärve? Kas igast suuremast kaubanduskeskusest (näiteks Tartu kaubamaja toiduosakond) või on selleks mingid eraldi poed, kust peaksin otsima?
    Suured tänud ette!
    Ning ilusat värvilist sügise jätku :)
    Maria

    VastaKustuta
  10. Nii tore Maria, et maitsesid!

    Toiduvärvidega on aga selline lugu, et vedelal kujul neid eestis enam ei müüdagi. Küll aga on Tallinnast Piprapoest võimalik soetada neid pulbri näol. Teine võimalus on kasutada poes müüdavaid värvilisi tuhksuhkruid või siis kasutada erinevaid toiduained värvide saamiseks (peet - punane, safran-kollane, matcha pulber - roheline)

    VastaKustuta
  11. Super head koogid olid. Ma ainult taidise hulka panin fariinsuhkrut ning lisasin rosinaid ja rummiessentsi.. nii maitsvad et l'hevad minu lemmikretseptide nimekirja

    VastaKustuta
  12. Mul lemmikuid kookide hulgas palju, aga see kuulub ka kohe kindlasti nende hulka:)

    VastaKustuta
  13. Nonii, aega võttis aga asja sai :) Meenutavad natuke - eriti sisu, MacDonaldi õunakooki... ja see on mu lemmik. Õunad olid mul vist natuke "lahjad", oleksin tahtnud, et oleks olnud peale imelise muskaatpähkli ka veel hauput, aga selle vea ma paradnan järgmine kord. Imeline ikkagi :)

    VastaKustuta
  14. Ma pean natuke parandama oma eelmist kommentaari... täpiks I peal on minu jaoks vaniljekaste... eile mul polnud seda kuskilt võtta ja ise teha ei mõelnudki ning süüdistasin kohe õunu, et lahjad teised. Täna selgus, kui otsustasin ikka esimest korda teha vaniljekastet ise, et asi oli hoopis kastmes, õigemini selle puudumises :)

    VastaKustuta
  15. Võibolla võis maitse paraneda ka sellest, et lasid kogikestel seista. Minu arvates paraneb enamike kookide maitse pärast ööpäevast jahedas seismist...

    VastaKustuta
  16. Tere!

    Tunduvad väga isuäratavad ning praegusel õunte-hooajal peab kohe ära proovima!
    Kuid selline kiire küsimus tekkis, et kui pole muffinivorme parasjagu käepärast, siis kas keraamilised vormid sobiksid ka?
    Kas sel juhul jääks kuumus ning küpsetusaeg samaks :)?

    Aitääääh, kõike parimat, H.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kas mõtled neid klassikalisi brüleevorme? Kui jah, siis nendes saab neid koogikesi edukalt valmistada. Valmistamisaeg ja temperatuur jäta samaks;)

      Mõnusat koogitamist!

      Kustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails