17. september 2009

Keeruga juustusaiad

/Prindi retsept/

Kui lapsega päeval jalutamas käin on mul alati suur karbitäis toitu kaasas. Igapäev kui õue jõuame on Andril automaatselt kõht tühi ning kohe on vaja midagi söödavat hamba alla pista, mis sest et toas sai äsja söödud suur kausitäis putru. Niisiis, küpsetasin hommikusöögiks endale ja mehele ning lõunaseks jalutuskäiguks lapsele neid juustuseid saiu. Praeguseks on juba kõik ammu-ammu söödud (kusjuures tegin topelt portsjoni) ning köögis laiutab vaid tühi korv üksiku saiapuruga. Nagu ikka olen ma arvanud, ei ole miskit paremat kui värsked ahjusoojad saiad – ja veel juustuga mis sulandub saiade riukalikesse keerdudesse.


25 g pärmi
3 dl vett

1 sl suhkrut + 3 tl suhkrut pärmi vedeldamiseks
1 tl soola
7-8 dl jahu
2 sl õli
75 g riivitud juustu
võid (määrimiseks)


Pudenda pärm kruusi ja sega see kergelt 3 tl suhkruga. Umbes 5 minuti pärast on pärm vedeldunud. Seejärel lisa vedeldunud pärm käesoojale veele, lisa suhkur ja sool, sega kergelt. Vala hulka jahu ning sõtku tainast korralikult. Kõige lõpuks lisa tainale õli ning sõtku veel korraks läbi. Valmis tainale puista peale väheke jahu, kata rätikuga ning jäta tainas sooja kohta kerkima umbes pooleks tunniks.

Kerkinud tainas rulli jahusel pinnal lahti ristkülikuks. Määri peale võid ning raputa üle riivitud juustuga (jäta natuke juustu hiljem peale raputamiseks). Rulli tainas lühemast otsast rulli (nii tulevad suuremad saiad). Lõika rull noaga 2-3cm paksuseks viiluks ning aseta ahjuplaadile. Küpseta 175 kraadi juures 20 minutit, seejärel raputa üle riivjuustuga ning küpseta veel 5-7 minutit. Ahjust välja võttes pintselda saiad kergelt üle veega. Jäta rätiku alla jahtuma.


35 kommentaari :

  1. Ma sööks praegu ühe sellise hommikusöögiks :)

    VastaKustuta
  2. Mmmmmmmmmmmmmmmmmmmm!!! Pole sellist ammu saanud. Hetkel kohvi kõrvale oleks tõesti suurepärane.

    VastaKustuta
  3. Isegi ampsaks paar tükki praegu, kui alles veel oleks. Neid tegelikult nii lihtne valmistada. Pärm sulama ja keerusaiu tegemma:)

    VastaKustuta
  4. Proovisin kah neid saiakesi valmistada (tegelikult juba mõnda aega tagasi) ja jäin väga rahule. :) Lisasin pooltele saiadele ka praetud seeni ja teistele praetud sibulaid singiga.
    Tainas sai küll vist natuke liiga õhukeseks rullitud, kuid kahepeale said praktiliselt kõik esimese õhtuga söödud. Kui nad ka järgmisel päeval sama pehmed oleks, teeks neid tiheminigi!
    Tänud taas mõnusa retsepti eest - sellega sain ka lõplikult üle oma pärmitaigna pelgusest! :)

    VastaKustuta
  5. Doris - tore, et said pärmitaignaga sina peale:) ma valmistan juustuga keerusaiu peaaegu, et iga nädal. Sel nädalal plaanis teha neid reedel. Olen avastanud, et mida rohkem juustu, seda parem:)

    VastaKustuta
  6. Mis juustu kasutate, et hea juustumaise saial oleks. Mõnda juustu kasutates ei saa arugi, et juustu pandud oleks, juust täiesti maitsetu.

    VastaKustuta
  7. Ma olen üsna tihti kasutanud Hollandi juustu.

    VastaKustuta
  8. oi kui tore avastus! minu (ja kindlasti mitte ainult minu...) lapsepõlvesaiad - aitäh meeldetuletuse eest!

    VastaKustuta
  9. Palun-palun. MIna olen täiesti hull nende järele. Ma ei liialda, kui ütlen, et vähemalt korra nädalas teen neid kindlasti:)

    VastaKustuta
  10. Mul praegu ilusad saiakesed ahjus ja juba tuleb 5 min möödudes nii head lõhna..näevad ilusad välja ja loodan, et maitsevad veel paremini:) Panin vahele ikka mõnuga juustu..riivisin suure juustukamaka küljest:D Ja võid sai ka päris paksult..vast ei tule liiiga rasvased. Aga vedelikku panin umbes nii, et vett ja piima pooleks. Ei teagi, miks tuli isu piima panna. Tunde järgi. Vesi ja õli aitavat aga saiadel paremini kerkida, olen kuulnud. Nüüd peaks kõik tingimused hea tulemuse saamiseks täidetud olema:P Tänud hea retsepti eest ka!;)

    VastaKustuta
  11. Olen kindel et tulid head, kui juba piisavalt võid ja juustu on mängus siis maitse ei vea kunagi alt:)

    VastaKustuta
  12. Need saiad tulid niiiiii maitsvad! Lemmikud mul. Praegu just nosin seda! :)

    VastaKustuta
  13. Kuidas peaksin toimima kui tahan kasutada kuivpärmi?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Üldiselt võrdub 1g kuivpärmi 2g presspärmiga. Nii, et kui võtta üks 12 grammine kuivpärmi pakk, siis sobib see siin retseptis antud 25 grammise presspärmi kogusega ilusti:)

      Kustuta
  14. Nagu näha, siis kuivpärm ei vedeldu, loodan, et tilk sooja vett aitab ja ma ei riku kõike ära :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kuivpärmi tuleb segada retseptis etteantud käesooja veekogusega:)

      Kustuta
  15. Aitäh, Ragne, mul tuli ka esimest korda pärmitaigen pehme :) Aga natuke magedaks jäi minujaoks. Kui ma nüüd tahaks soola lisada taignale teinekord, siis peaksin seda tegema peale kerkimist? :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kui suurendad soola kogust, siis lisa seda nii, nagu retseptid antud ehk siis valmistamise käigus.

      Kui aga avastad alles hiljem, et tainas on mage, siis lisa sool tainale, aga hästi-hästi korralikult sisse sõtkudes:)

      Kustuta
  16. Miks sa munaga üle ei tee? Panin sisse 200g ja peale umb 50g. Kristel

    VastaKustuta
    Vastused
    1. munaga võib üle teha, aga tihtipeale kodustele kiirelt valmistades, lähevad saiakesed niisama ahju;)

      Kustuta
  17. Palju neid juusturulle u tuleb sellest kogusest ?

    VastaKustuta
  18. Sain ka neid esimest korda teha ja tulid väga head :) Eks harjutamine teeb meistriks :).

    VastaKustuta
  19. Täna tegin jälle neid juusturulle ja lisasain taignale ka pizza maitseainet. Kuid täna näevad juba juustusaiad ilusamad välja :)

    VastaKustuta
  20. Oi ma mäletan kui tegin oma elu esimesi juustusaiakesi pärmitaignast. Kõvad kui kivid! 😆
    Täna hommikul kell 6.20 avastasin aga, et kodus on pärmi ja küpsetus juustu mis vaja ära teha ja kähku googel lahti ja Ragne retsepte otsima. Tänu Ragnele ma seda pärmitainast enam nii ei karda ja tegin kohe topelt koguse 😀 Oivaliselt pehme tainas. Juustu valik oleks võinud parem olla - midagi tugevama maitsega. Kuid järgmine kord tulevad neist saiakestest seega 5+ väärilised!
    Aitäh 🥰

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Suur rõõm seda lugeda. Juustu võib tõesti saiakestesse tugevamamaitselise valida või siis ka kasutada erinevaid juuste:)

      Kustuta
  21. Hei! Kas võib ka Sinu kaneelikate taigna retsepti kasutada, lihtsalt vähem suhkrut lisada? ��

    VastaKustuta
  22. Mitte kuidagi ei taha välja tulla see tainas, mitu korda juba teinud. Jääb väga kleepuv ja kuidagi ei saa asja. Saan õigesti aru, et selles retseptis on ka ikka jahu 1dl=52.1g? Või sõtkun liiga vähe?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. 1 dl nisujahu on mahuliselt 60-65 grammi. Sõtkuda tuleb omajagu, aga vahepeal võib täiendavalt pisut õli lisada;)

      Kustuta
  23. Kas majoneesiga ei või määrida?

    VastaKustuta
  24. Palju sellest kogudest tuleb?

    VastaKustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails