21. juuli 2009

Kukeseenepirukas

/Prindi retsept/

Oehhhh... teate, eile ma küpsetasin niipalju häid asju, et mul jätkub blogimist pikemaks ajaks. Aga pole ka ime - minu äsja valmis saanud uues köögis on lausa lust olla- võrreldes vana köögiga on lisaks kahele töökorras uhiuuele ahjule tööpinda lausa niipalju, et võin vahest isegi oma meest kööki lubada....
Nii nagu on tasahilju alanud mustikahooaeg, siis sirguvad vaikselt metsas ka kukeseened. Valmistasin ühe tõeliselt mõnusa kreemja, valgehallitusjuustutükikestega piruka. Selleks, et ka oma mehe selle pirukaga võita, tegin pirukapõhja paksema ning lisasin sellele ka köömneid. Kokkamist on hetkel tõesti palju - sama, ei saa ju praegusel ajal jätta värskeid metsa-ja aiaande kasutamata jätta. Märkasin üleeile, et vaikselt on valmis saanud ka tikrid, millest kavatsen teha ühe tõeliselt mahlase tikri-toscakoogi.


Põhi:
4 dl jahu
1 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl soola
2 tl köömneid
175 g võid
1 muna

Täidis:
1 sibul
300 g kukeseeni
100 g suitsupeekonit
2 sl tilli
soola-pipart

Kate:
2 dl hapukoort
2 muna
75 g valgehallitusjuustu (kasutasin Camemberti juustu)

Põhja tegemiseks sega omavahel kuivained. Haki juurde võitükikesed ning muna ja sega kõik korralikult ühtlaseks massiks. Aseta tainas küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäiva koogivormi (Ø 22-24cm) põhja ja äärtele ning pane täidise valmistamise ajaks külmkappi.

Prae pannil sibul õlis pehmemaks, lisa puhastatud kukeseened ning prae seni kuni seentest eraldunud vedelik aurustub. Lisa hakitud suitsupeekon ning till ja sega korralikult kõik segamini. Maitsesta soola, pipraga. Tõsta segu külmkapis seisnud pirukapõhjale.

Sega hapukoor ja muna ning vala täidisele. Peale aseta viiludeks lõigatud valgehallitusjuust. Küpseta 180 kraadi juures 35-40 minutit.


19 kommentaari :

  1. Praegu ennelõunane aeg. Kõht hakkas korisema seda pilti vaadates :)
    Ja mul on juba ammu käinud neelud valgehallitusjuustu järele. Ei jää midagi muud üle, kui täna poodi ja õhtul katsetama :)

    VastaKustuta
  2. Mustikad ja kukeseened.. ja pühapäeval kuulsin esimest ritsikat kirglikult saagimas...august pole kaugel!:)
    Aga uue köögi piltide vastu poleks meil ka midagi!!!?
    Köögid on ligitõmbavad, mugavad, köögikirelised,kodused,hubased,küüslaugulõhnalised,kohad,kus tuksub pere süda!!!
    Mustikas.

    VastaKustuta
  3. Luban, et pildid köögist tulevad niipea, kui viimane plaat saab seina löödud;)

    VastaKustuta
  4. Mina proovisin juba järgi! Vt www.jaanamanjaana.blogspot.com. Mehele ja emale väga maitses!

    VastaKustuta
  5. Mul ka valmis...ootab õhtut taaskord...lõhn on super ja neelud käivad.

    VastaKustuta
  6. Loodan, et ka maitse vastab ootustele:)

    VastaKustuta
  7. See on super kook (pirukas)...midagi nii head (mõtlen soolast) ei ole ma tükk aega küpsetanud - oleksin pidanud tegema 2 tükki - öeldakse, et jagajale jäävad näpud ;o)

    VastaKustuta
  8. cranberry - ma võin vaikselt öelda, et isegi mu mees, kes seeni kohe üldse ei armasta (välja arvatud pizza sees, kui sa talle ei ütle, et seal seened on:D), ütles et täitsa hea asi.

    VastaKustuta
  9. Väga mõnus ja maitsev. Mulgi oli külaliste seas kaks inimest, kes seeni ei söö, aga pirukat pistsid nii mis kole :) Mulle köömned ei maitse, aga oli kinnisidee midagi põhjale lisada. Panin mooniseemneid.

    VastaKustuta
  10. Tore:) Ei kujutagi ette, kuidas põhi köömnetega maitseb. Aga jah, hea on mitte seenesööjaid seeneusku pöörata:)

    VastaKustuta
  11. köömned vist kinnisidee:D mõtlesin eelmises kommentaaris, et ei kujuta ette kuidas põhi mooniseemnetega jääb.

    VastaKustuta
  12. Aitähh, kõht sai täis! :)
    väga maitsev oli vaatamata mu väikestele kohandustele retseptis - kukeseeni panin pool kilo, köömneid 1 tl ja soola unustasi sootuks :P

    VastaKustuta
  13. Palun-palun... nojah ega seentega tasugi koonerdada, mida rohkem, seda uhkem;)

    VastaKustuta
  14. Katsetasin ka selle piruka ära-suurendasin veidi koguseid ja kasutasin põhja tegemisel lisaks graham-jahu.Väga hea tuli välja,kõik söödi ära.Aitäh retsepti eest.

    VastaKustuta
  15. palun-palun:) kuna olen suur karaskite austaja, siis tegin paar päeva tagasi sedasama pirukat, asendasin aga pool nisujahu kogusest odrajahuga - niii tuli ka väga maitsev!

    VastaKustuta
  16. Super kukseenepirukas ja jälle ahju, kukekad veel oktoobriski, soovitan soojalt kõigile. Aitäh!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. See on mõnus (ja lihtne) pirukas jah, mida saab vastavalt maitsele muuta. Kui seened väga meeltmööda ei ole, siis võib need asendada näiteks sama koguse lõhe või suitsukanaga:)

      Kustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails