22. juuni 2009

Rabarbri-hapukoorekook

/Prindi retsept/

No nii, julgen peaaegu lubada, et tegemist on selle hooaja viimase rabarberikoogiga. Rabarberiga kooke on see aasta eriti palju tehtud, neist mitmed olen siinses blogis ka avaldamata jätnud, seda siis loomulikult põhjusel, et ülisuurt (maitse)vaimustust ei tekitanud. Rabarberi-hapukoorekoogiga polnud aga mitte vähimatki kahtlust, et seda blogis teistele ei avalda. Hapukoore kreemisus tekitab küpsisepõhjal koogile täiusliku koosluse.
Mõni aeg tagasi ei jõudnud ma ära oodata, mil aias esimesed rabarberid sirguvad, nüüd ei jõua aga peenral kasvavate maasikate aega ära oodata. Häid maasikakoogiretsepte on ju kuhjaga (heaks näiteks on selle aasta esimene martsipanise maasikakoogi retsept).


1 pk (180g) Selga küpsiseid šokolaadiga
80 g võid, sulatatuna

Kate:
1,5 dl suhkrut
1 tl vaniljesuhkrut
1 tl kaneeli
1 dl kookoshelbeid
5 rabarberivart
3 dl hapukoort
1 muna


Purusta küpsised, lisa sulatatud või ning sega ühtlaseks. Suru küpsisemass 20-22 cm läbimõõduga lahtikäivasse küpsetuspaberiga vooderdatud koogivormi ja aseta külmkappi katte valmistamise ajaks. Katte valmistamiseks sega omavahel kuivained ning lisa kooritud ja tükeldatud rabarberid. Klopi omavahel hapukoor ja muna ning lisa rabarberi-suhkru segule, sega kõik korralikult segamini. Kalla kate küpsisepõhjale ja küpseta 175 kraadi juures ca 25-35 minutit ehk seni kuni kook on pealt kenasti küpsenud. Enne serveerimist lase koogil täielikult jahtuda.

8 kommentaari :

  1. tegin seda kooki eile, kõik kiidsid, huvitavaks tegi asja juures see küpsisepõhi ja kookoshelbed :)

    VastaKustuta
  2. Tore, et kook meeltmööda oli:) Ma ootan kannatamatult aega, millal esimesed õunad puu otsas valmivad, et proovida seda kooki ka õuntega.

    VastaKustuta
  3. Hästi huvitav kook, polegi ammu midagi kookoshelvestega teinud. Selle aasta viimased rabarberid said auga ära kasutatud :)

    Annika

    VastaKustuta
  4. kook sai hea, aga ahjus küpses üle tunni, muidu oli vedel ja värisev. aga tulemus sai nämma :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tore kui meeldis, eks seda ahjukuumust tuleb vastavalt oma ahjule korrigeerida:) Ja muidugi oleneb see ka ahjuvormi suurusest:)

      Kustuta
  5. Kusjuures tegin seda nüüd äsja sel suvel (aktuaalne ka 11 aastat hiljem! :)) - väga maitsev ja mahlane tuli ja jube kerge teha! Tegin valgešoksi glasuuri ka peale veel (et peita ära asjaolu, et pealt praguliseks küpses). Eriti tänuväärsed on ikka need koogid, mis saab eelnevalt valmis teha, et küllaminekuõhtul poleks enam rabistamist.

    Mulle ainsana natuke jäi keeruliseks see "5 rabarberivart" kontseptsioon. Neid varsi ju eri suuruses eri aedades saada. Oskad Sa mingi hinnangulise grammides-detsiliitrites koguse ka pakkuda? Ja kui sügisel õuntega teha (kas tegid ära?) - siis kui palju koguseliselt õuna läheks...? :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tänud kirjutamast! Kusjuures, see kook on ka minu peres üsnagi aktuaalne:) Seda rabarberit võib lisada tegelikult täiesti tunde järgi, ma ise vähemalt enam ei kaalu-mõõda ning vaatan, et seda saaks parajalt, et ei peaks tikutulega rabarberit koogist otsima, samas, et ei saaks jällegi üleliia, et kook läbi ei küpseks. See 5 rabarberivart on mõeldud keskmise suurusega varred - mitte väga kõhnakesed, samas mitte nüüd need suured pirakad:) Kui õuntega teha, siis võiks see kogus umbkaudu olla ehk 300 g tükeldatud õunu!

      Kustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails