12. aprill 2009

Pasha

/Prindi retsept/

Esiteks soovin häid pühi kõigile!!!! Ma ei saa mainimata jätta, et esimesed munade koksimised on hommikul tehtud ning mina edukalt võitjana väljunud:) Nüüd aga pasha juurde...nagu sai juba nami-nami koos kokkamise seekordses teemas mainitud, siis olen antud retsepti järgi pashat vist juba 12 aastat teinud (kui isegi mitte rohkem). Tulemuseks on äärmiselt hea lihavõtetele kohane magustoit. Tõsi ta on, et tegemist on üsna rammusa maiustusega, kuid kord aastas võib ju ikka endale sellist luksust lubada. Soovitan kindlasti proovida!


1 kg kohupiima (teralist)
200 ml vahukoort
4 muna, munakollased ja -valged eraldatud
200 g võid
1,5 kl suhkrut (oleneb kui magusat soovid, võid ka natuke vähem/rohkem panna)
1 tl vanillisuhkrut
150 g rosinaid
50 g maapähkleid, peeneks hakituna
50 g mandlilaastud, kergelt peeneks hakituna

Suru kuiv kohupiima läbi sõela (viimastel aastatel olen selle protsessi vahele jätnud) ja pane potti. Lisa vahukoor, suhkruga vahustatud munakollased, vanillisuhkur, sulatatud või, rosinad, pähklid ja mandlilaastud. Kuumuta segu tasasel tulel pidevalt segades kuni keemiseni. Võta tulelt ja lisa ettevaatlikult vahustatud munavalged. Vala segu pasha vormi või marliga vooderdatud sõelale (kasutan viimast varianti). Lase kausi kohal nõrguda ööpäev.

10 kommentaari :

  1. Ma pean Sinu pasharetsepti siis ka mällu salvestama - kui ikka 12 aastat vastu pidanud, siis peab ju hea retsept olema :)

    VastaKustuta
  2. Mina tegin sinu retsepti järgi! Valisin selle, kuna tahtsin proovida kuumutatud pashat. Mina lisasin veel sukaati ja shokolaadi tükikesi omasse. Vähendasin suhkrukogust selle arvel.
    Küsimus! Sul ei ole mainitud midagi pressi alla panemisest! Kas paned ja kuna?

    VastaKustuta
  3. Mina pole pressi alla kunagi pannud. Katan lihtsalt pasha toidukilega ning asetan jahedasse ööpäevaks nõrguma. Järgmiseks päevaks on pasha ilusti nõrgunud, ning seepärast pole näinud vajadust panna seda pressi alla nõrguma.
    PS! Nõrgunud vedelikku soovitan kasutada pannkoogitaignas...jumalik:)

    VastaKustuta
  4. Issake, juba 12 aastat teed pashat!!! Mina pole eales teinud ja mis köige hullem veel, ka mitte söönud!!!! Ma ei teagi, mis maitsega ta siis on!:-)) Nagu ma näen, on mu täditütar ka siin piilumas käinud ja seda sinu retsepti kasutanud. Tuleb ka kange tahtmine järgi proovida. Mind on selle tegemisel alati hirmutanud see toores muna, aga sinul on selline retsept, et saab kuumutada. Seda kohe prooviks...

    VastaKustuta
  5. Väga sarnane (kui mitte täpselt) meie pere retseptiga, ainult et munavalged jäävad välja. Ja ka ülihea!
    Sel aastal sai siis Norras seda asja katsetatud. Mõned aastad tagasi tegin ka, siis ei müüdud siin kohupiima: selle tegin nii, et segasin kodujuustu ja hapukoort. Sai asja küll!
    Tänavu siis kohupiim olemas, aga no hoopis teistsugune: hästi kreemjas ja rasva üle 8%. Maitse tuli ka rasvasem ja kreemjam, aga polnud viga! Nagu kohupiimakreemiga oleks teinud :)

    VastaKustuta
  6. MARDIKAS - ma olen jah millegipärast sellele retseptile truu olnud:)

    Maris - rõõm kuulda, et Norras on kohupiim lõpuks avastatud. Aga ega norrakad juttude põhjal sellest vist väga vaimustuses ei ole.

    VastaKustuta
  7. Aitäh retsepti eest! Kas vahukoor tuleb ikka vahustada, jah?

    Epp

    VastaKustuta
  8. Tere Epp,

    Ei vahukoort vahustama ei pea, lisa lihtsalt juurde:)

    VastaKustuta
  9. Olen tavaliselt teinud ka ainult munakollastest ja mõtlesin, et proovin sel korral lisada ka valged. Kas munavalgevaht tuleks lisada ikka kuumale segule? Tegin nii, ja enne nii siidise struktuuriga kohupiimasegu muutus tükiliseks ehk valge vaht ei segunenud korralikult. Kas nii peakski olema või peaks kohupiima segu enne munavalgevahu lisamist jahtuma?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Olen ettevaatlikult vahustatud munavalged segusse lisanud siis, kui selle pliidilt võtan - tükki pole läinud.

      Kustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails