27. jaanuar 2009

Napoleoni kook

/Prindi retsept/

Kas keegi veel mäletab kunagi Tallinnas Kaarli kiriku lähedal asuvat kohvikut Võiroos? Seal oli võimalik osta linna parimat Napoleoni kooki. No tõesti oli see hea. Aga tuleb tunnistada, et ega alljärgneva retsepti järgi tehtud kook väga Võiroosi kohviku omale alla jäägi. Varasemalt olen teinud taignalehed lehttaignast. Seekord sai aluseks võetud nami-namis oleva napoleoni taigna retsept. Kusjuures soovitan seda taigent iga kell lehttaignale eelistada ja asi ei ole mitte ainult maitses, vaid ka soovitud taignalehe kuju säilitamises ahjust välja võttes. Lehttaigen muundub kuidagi loperguseks, nii et lõpptulemusena on sul selline vildakas kook. Teen siis täidisest ka natuke juttu. Keedukreemi tegin küll nami-namis olevate kogustega, kuid valmistusviis oli kergem (see siis võetud S.Masso Kokaraamatust).

Poodides ringi vaadates on kahjuks enamus Napoleni kooke moosiga. Moos segab kuidagi seda head maitset, seetõttu jätan sele ALATI vahele panemata, kuna minu arvates on õigel Napoleoni koogil täidiseks ainult keedukreem.


ca 20x22cm suurune kook

Taigen:
250 g nisujahu
150 g magedat võid
1 dl külma vett
paar tilka äädikat
0,5 tl soola
0,5 muna

Kreem:
0,75 l piima
2 dl suhkrut
3 muna + taignast ülejäänud poolik muna
0,75 dl nisujahu
1 tl vanillisuhkrut
1 sl võid


Taigna jaoks haki jahu võiga puruseks, lisa veega segatud äädikas, sool ja pool muna (klopi eelnevalt lahti). Sõtku tainas ühtlaseks ja jäta vähemalt 3-4 tunniks külma seisma.

Valmista küpsetuspaberist šabloon suurusega 19x21cm. Rulli taigen laual küllaltki õhukeseks ja lõika sellest šablooni abil välja 4 taignalehte. Küpseta taignalehti 250-kraadises ahjus 5 minutit, kuni need on kuldpruunid. Järelejäänud taignast saad valmistada koogile puru, selleks küpseta taignaribad ahjus veidi pruunimaks, kui taignalehed (need purusta ja kata hiljem nendega koogi ääred ja pealne).

Keedukreemi valmistamiseks sega piim suhkruga ning kuumuta pliidil kuni keemiseni. Jahuta. Hõõru jahu korralikult munadega läbi (võid kasutada ka mikserit) ning lisa jahutatud piimale pidevalt liigutades, et ei tekiks klimpe. Seejärel kuumuta kreemi nõrgal tulel segades, kuni see pakseneb (keeta ei tohi). Võta tulelt. Lisa või ja jahuta.

Lao taignapõhjad vaheldumisi kreemiga, kattes kõige pealmise koogikihi ääred ja pealse keedukreemiga. Puista peale eelnevalt purustatud taignapuru. Jäta kook seisma järgmise päevani, siis on kreem kenasti läbi imbunud.


30 kommentaari :

  1. Ma ise olen teinud Napoleoni ühe teise retsepti järgi, aga kuna te kõik seda kiidate, siis proovin millalgi selle ka ära!

    VastaKustuta
  2. Mm napoleoni kook, üks mu lemmikuid. Kindlasti proovin selle retsepti ära. Muide olen sinu blogist väga palju ideid saanud. Edu kokkamisel:)

    VastaKustuta
  3. Vau!!!! Jöudsid oma idee ja teostusega ette. Ma ka kogu aeg unistan siin Napoleoni koogist! Kahju, et ei tunne ja kaugel, muidu astuks läbi...ja vötaks tüki:-), nii kena näeb välja!
    Minul kerkib aga vastlakuklite tainas. Ma pole neid kunagi ise teinud. Loodan parimat...

    VastaKustuta
  4. Pille- soovitan kindlasti proovida, mul plaanis seda see nädalavahetus uuesti teha!

    Anonüümne- tore et saan ideedega abiks olla

    Mardikas- mul kusjuures jube vastlakukli isu peal juba viimased kuu aega. Kui lähedal elaksid, kutsuks sind heameelega sinu tehtud vastlakuklitega külla;)

    VastaKustuta
  5. tegin seda kooki, sjuuper lihtsalt, kreemi tegin topelt portsu;)

    VastaKustuta
  6. Nii tore, et maitses, mul enda topeltsuur Napoleoni tegemine plaanis sel nädalavahetusel!

    VastaKustuta
  7. Tegin ka napoleoni kooki, aga veidi jõulusemat. Selle taigna asemel küpsetasin piparkoogitainast neli ühesuurust plaati ja ladusin need vaheldumisi siinse retsepti järgi valmistatud keedukreemiga. Väga-väga maitsev oli. See kreem on ikka super hea ja seda oleks võinud isegi rohkem koogi vahel olla. Tegin esimest korda keedukreemi ja väga hästi õnnestus. Kuigi kreemi kuumutamisel peab päris kannatlik olema, mina kuumutasin kreemi natuke üle poole tunni ja siis hakkas järsku paksenema.

    VastaKustuta
  8. Seda piparkoogivariant tahan ise ka teha. ülihea idee! Aitäh sulle:)

    VastaKustuta
  9. Jep..mina ka ei m6ista, milleks sinna moos pannakse. Seda ei saa t6esti enam Napoleonikoogiks nimetada. Samahästi v6ik olla 6unakook rabarberitega.. :D
    Aga kook ise maailma parim ja olen alati valmis seda n6rkemiseni sööma :P

    VastaKustuta
  10. oh, jah, kui ainult see plaatideküpsetamine kiiremini kulgeks:)

    VastaKustuta
  11. See tuli mul eriti hästi välja. Tohutult Hea retsept !!! Tuleb kindlasti veel seda tega. Tänud super retsepri eest !!!

    VastaKustuta
  12. Võib-olla rumal küsimus, aga mind ajab segadusse taignasse minev "pool muna" kuidas seda mõõta? Kas ainult kollane või ainult valge või klopin lahti ja panen poole...

    VastaKustuta
  13. Mina klopin muna kergelt lahti ning siis silma järgi jagan kaheks:)

    VastaKustuta
  14. Ma tegin sammhaaval retsepti järgi, aga mul vist Napoleoni-needus vms, üldse ei tulnud selline "kohev ja paks". Lodev ja õhuke narts tuli :( Alati sellised põhjad tulud isetehtunda.
    Hommikul ruttu poodi ja lehttaigent ostma, sellega ikka alt ei lähe! (kuigi pole ise proovinud :D)

    VastaKustuta
  15. hmmm, kas tainal seista lasid külmas? Kui selline õhuke lodev tuli, siis järelikult hakkas või sulama. Või sulamise põhjuseks on aga selle soojus ehk siis peab enne rullimist ja küpsetama hakkamist tainas olema külmkapikülm.

    PS! Püüan veidikenegi aidata, kuna see on minu üks ja ainus Napoleoni koogi retsept, mis alati õnnestub

    VastaKustuta
  16. Tekkis küsimus, kuidas see taigen peale rullimist plaadile panna? Tuleb see kergelt aluselt lahti?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ühe nipina soovitan lahtirullitud tainas rullida kergelt tainarulli peale ning siis tõsta selle abil küpsetusplaadile.

      Kustuta
    2. Mina rullin alati paberil ja sellega ahju.piparkookidega sama.kui viitsin nopi vaheltliigse taiga ära,kui ei siis murran pärast v

      Kustuta
  17. Tere, ma ise pole varem sellist tainast teinud, tegin nüüd Teie retsepti järgi. Kas tainas algul jääbki selline pigem vedelam ja külmas seistes (enne küpsetamist) tõmbab tihkemaks? Sest praegu see küll veel rullitav ei oleks....

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ei, see tainas jääb ikka suhteliselt hästi rullitav. Selline pehme, aga hästi käsitletav tainas:) Peale mõningast jahedas hoidmist paraneb taina tekstuur ka kindlasti, aga ka äsja valminuna peaks see pigem tugeva tainas olema.

      Kustuta
  18. Mitmele inimesele see kook mõeldud on nende kogustega?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mina lõikan selle tavaliselt 9ks:)

      Kustuta
    2. Ohhoo :) Tainast tundub et on jube vähe. Ju teda tuleb aga kõvasti rullida.

      Kustuta
  19. Kui palju see "paar tilka äädikat" on? Ja kas see on väga oliline seal sees? Ilma ei saa?
    :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Äädikas aitab tainast kihistada ning seetõttu on see siiski vajalik. Paar tilka on tõepoolest paar tilka:) Ei pannud näiteks 0,25 tl, kuna see oleks juba palju. Äädikas on ju kange ning tainale maitset ei tohi anda. Peab vaid kihistamiseesmärki täitma!

      Kustuta
  20. Vastused
    1. Tunnistan, et ma ise ei ole gluteenivaba Napoleoni koogi katsetuseni veel jõudnud.Teen seda kooki pigem harva ning kui teen, siis ikka juba sissetöötatud retsepti järgi:) Küll aga soovitan siis asendada nisujahu gluteenivaba jahuseguga või siis proovida pooleks tatrajahu ning India pähkli jahu. Vähemalt mina prooviks esmalt niimoodi:)

      Kustuta
  21. Tere Ragne!Kas kreemi valmistamiseks mune vahustama ei peagi,vaid lihtsalt kergelt lahti kloppima?! Tänud juba ette!!!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Just, vaid lahtisegamisest piisab:) Vahustama ei pea.

      Kustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails