29. september 2008

Arooniasiirup

Mida teha arooniatega? Üks kõige parem variant on siinsamas. Maitsev arooniasiirup, mis valmib ääretult lihtsa vaevaga. Kindlasti ära unusta valmistamisel kasutada kirsilehti, kuna need annavad lõpptulemusele meeldiva kirsimekise maitse. Suhkrukogus oleneb maitsest ning üldiselt lisan seda tavaliselt tunde järgi. Seega, toimi selles osas kindlasti oma maitsemeelte järgi.


4kg arooniaid
kirsilehti
100g sidrunhapet
hiljem kuumutamisel 1l mahla kohta ca 0.3kg suhkrut
 
 
Pane arooniad kihiti kirsilehtedega suurde anumasse. Kalla peale keev vesi, nii et marjad oleksid üleni kaetud. Lase segul seista 12 tundi. Seejärel lisa sidrunhape, sega läbi ja lase seista veel 12 tundi. 
 
Seejärel kurna mahl läbi sõela potti ning kuumuta see pliidil keemiseni. Lisa suhkur ning lase sel seguneda. Valminud mahl vala purkidesse/pudelitesse ja sulge õhukindlalt.

47 kommentaari :

  1. Nii armas näha seda retsepti - teen seda juba paarkümmend aastat, kuna kogu suvilakrunt on piiratud arooniahekiga. Ja lapsed on eluaeg sellest morssi joonud. Vahel - s.o. mõnel aastal- on küll probleem olnud selles, et kirsi lehed lähevad enne arooniate küpsemist kollaseks. Selle vea olen ennetanud siis nii, et korjan nad rohelistena ära ja panen kilekotiga külma.

    VastaKustuta
  2. Jätan selle näpunäite kindlasti meelde! aitäh

    VastaKustuta
  3. Tere. Plaanin ka teie retsepti kasutada. Kas see on mahla või siirupi retsept ja kas võin suhkurt ka veidi vähem lisada? :)

    VastaKustuta
  4. Tere-tere! See on siirupi retsept. Suhkru lisamine käib minul tavaliselt maitse järgi. Siin retseptis on antud selline keskmine soovitatav kogus. Aga loomulikult võib vähem lisada:)

    VastaKustuta
  5. Kas marjad võivad olla ka vartega või tuleb need esmalt eemaldada?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ja loomulikult. Mina jätan iga aasta varred siirupi tegemisel külge - see varte eemaldamine on lihtsalt ajakulukas ja üleliigne töö:)

      Kustuta
  6. Küll ma olen mõelnud nendele, kes niiviisi väärtuslikumat looduse andi raiskavad ja lihtsalt kõik kasulikuma ja parima, mis nendes marjades on saada, minema viskavad, leotades neid vaid vees...miks ometi mitte teha naturaalset mahla aurutades ja sellest siis siirupit keetes, saab kõik kätte...ehk tasuks sellele mõelda

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Arooniaid saab kasutada nii mitmel viisil. See on vaid üks mõte, kuidas mina teen:)

      Kustuta
    2. Lugupeetud anonüümne,
      ehk tasuks hoopis sellele mõelda, et kõigil polegi aurutit majapidamises. Ja minu poolest jääks need marjad hoopiski põõsale lindude söögiks, kui antud retsepti poleks leidnud. Töökaaslane hakkas rääkima, et saab ka ilma aurutita mahla teha ja olen antud nipi eest väga tänulik! Aitäh, Ragne, et ikka heade retseptidega meid abistad! :)

      Kustuta
  7. Väga hea õpetus! Aga kaua huvitav siis säilib, kui alkoholipudelitesse kallata? Mul pole kahjuks purke.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mina teen siirupit talveks, säilitan keldris. Niimoodi on mul ilusti säilinud kuni kevade alguseni:)

      Kustuta
  8. Aitäh, väga mugav retsept. Kõigile pereliikmetele meeldis siirupist saadud jook väga. Ma ise ei armasta aga väga magusat jooki ja küsin, et kui panna suhkrut oluliselt vähem, nt poole vähem, kas on oht, et hakkab kiiresti riknema?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma ise ei ole väiksema suhkrukogusega proovinud seda siirupit teha, aga eks oht riknemisele on kindlasti suurem. Küll aga kui 1 l mahla kohta lisada suhkrut ca 200-250 g, siis ma arvan, et sellest pole hullu:)

      Kustuta
  9. Meiegi oleme sama retseptiga teinud aastaid arooniasiirupit. Super hea on! Sel aastal sain 40 liitrit-läksin vist hoogu korjamisega.. :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. OI, kui lahe. Ma arvan, et kogu see jook kulub talve jooksul kindlasti ära;)

      Kustuta
  10. Sain töökaaslaselt arooniaid - mingi nostalgiline mälestus selle siirupiga. Ostsin ka suurema plastkausi kuhu see leotis teha aga kuum vesi tuleb ju sinna valada. Emailitud kaussi majapidamises ei ole ja nii suurt potti ka mitte. Kuhu see siis teha?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma arvan, et see plastmassist kauss kannatab selle kuuma ära:)

      Kustuta
    2. Hakkasin katsetama, kannatab jah aga kas plastik mingit kõrvalmekki ei anna?

      Kustuta
    3. Ma tegin suvel suure kausiga koduseid kurke, kõrvalmekki ei jäänud:)

      Kustuta
    4. Minul on selleks anumaks nö. Seguämber.paks ja sangaga. Valamiseks on tila küljes. Hea liigutada ja majandada. Sinna mahub marju mul 2 tavalist ämbrit.

      Kustuta
  11. Teen teist aastat selle retsepti järgi ja algaja veel, aga sai katsetatud ka marjade nn lõpuni kasutamist ja toimis. Peale esimese mahla keetmist panin ka leotatud marjad suhkruga keema ja surusin katki, pärast lasin läbi sõela pudelisse. Tuleb selline tummisem siirup, aga maitse ja värv ei haju. Neil marjadel on palju pakkuda :) minu isiklik lemmik

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aroonia on tõesti suurepärane kraam:) Kas juba arooniad valmis? Minu maakodus kahjuks need veel toored...

      Kustuta
  12. Olen ise kogu aeg arutanud mahla ja samas ka lisanud kas pihlaka marju ning ka õunamahla.Ja tulemus on väga hea. Minu arust on selline segu tervisele päris kasulik. Aroonia on vererõhule hea ning pihlakas maole hea.Aga minule kui mehele eriti ei maitse.Võibolla sellepärast et kirsimahlad on väga palju lisanditega ära rikutud.Täna teen prooviks ainult pihlakas.Tuleb lihtsalt katsetada.Edu teile katsetamisel.Ja muide koos on ka hea.

    VastaKustuta
  13. Olen ise kogu aeg arutanud mahla ja samas ka lisanud kas pihlaka marju. Ning ka õunamahla. Ja tulemus on väga hea . Minu arust on selline segu tervisele päris kasulik . Aroonia on vererõhule hea ning pihlakas maole hea. Aga minule kui mehele kirsi maitse ei meeldi . Võib-olla sellepärast et kirsimahlad on väga palju lisanditega ära rikutud . Täna teen prooviks ainult pihlakat koos Aroonia, pihlakas võtab ära kuiva maitse. Tuleb lihtsalt katsetada. Edu teile katsetamisel. Ja muide moos on hea.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jään huviga ootama tagasisidet, et kuidas pihlakaga jäi:)!

      Kustuta
  14. katsetan kompotina ,saab siirupit ja pärast marjad smuudis ära kasutada

    VastaKustuta
  15. Kas sidrunihappe asemel võiks ka ainult sidrunimahla kasutada?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kahjuks mitte. Selle siirupi valmistamisel on vaja siiski sidrunhapet:)

      Kustuta
  16. Mina panen arooniad pooleks paradiisiõuntega ning kihtide vahele ikka kirsilehed. Nii ei pea sidrunhapet panema , sest paradiisiõunad annavad piisavalt haput ja suhkrut läheb ka natuke vähem , kui sidrunhappega tehes. Maitse tuleb superhea. Olen teinud ka ainult paradiisiõuntega aga arooniaga koos saab parem.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tekkis huvi, et mis juhtub kui kirsilehti ei lisa.....sel aastal suurem osa kirsi lehti lehetäide poolt rikutud, et pole kindel kas korralikke lehti leiab üldse

      Kustuta
    2. Kirsilehed on annavad sellele siirupile väga mõnusa maitse. Ma tean, et sedasama siirupit on proovitud teha ka mustasõstralehtedega, seega võib nende lehtedega proovida:)

      Kustuta
    3. Olen proovinud teha kolmel moel:vaarika lahtedega, mustsõstra lehtedega ja kirsi lehtedega. Kõik jäid maitsvad. Vaarika siirupil ei olnud vaarika maitset üldse, mustsõstra lehtedest oli maitset tunda ja kõige maitsvam jäi kirsi lehtedega tehtud siirup. Imehea retsept!!

      Kustuta
  17. Tere Kas nii võib teha ka pihlaka siirupit

    VastaKustuta
  18. Veel parema siirupi saab sama retsepti järgi, kuid kirsi lehtede asemel kasutada mustsõstralehti ;)

    VastaKustuta
  19. Kas on keegi katsetanud ka rabarberiga arooniasiirupit? Mul ilusad noored varred.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma ise küll katsetanud ei ole, kuid arvan, et see on hea mõte, kui noored rabarberid olemas on:)

      Kustuta
  20. Sel aastal proovin sidruni asemel alõtsasid kasutada, need ka hapud . Eks näis kuidas õnnestub :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Vot tegin mina alõtšags.Möödunud aastased arooniad sügavkülmast ja alõtša.Väga hästi voolas see külm.mari.Suhkrut panin umbes aga mahl jäi ilus punane,üsna hapukas aga kontsentraadina kasutades saab hea morsi,tee!
      Olen rahul!

      Kustuta
  21. Olen teinud seda niinimetatud valet kirsimahla juba kümmekond aastat, aga sidrunihapet ei ole kunagi lisanud ja säilib väga hästi, isegi mitu aastat. Vahel, kui tuleb hapuma mahla isu siis olen lisanud sidrunit ja säilb ka.

    VastaKustuta
  22. Tere! Mida teha allesjäävatest marjadest. Kas saaks või onmõtet nendest moosi keeta? Või toormoosiks?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Keedumoosi võib proovida! Näiteks õuna-aroonimoosi:)

      Kustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails