29. september 2008

Arooniasiirup

Iga aasta kerkib ülesse üks ja sama küsimus: mida teha arooniatega? Pole ju mõtet neid lihtsalt raisku lasta. Tavaliselt olen teinud aurutiga kõige tavalisemat mahla. See aasta aga andis mulle üks sõbranna palju huvitavama arooniamahla retsepti, mida pidin ka kohe katsetama. Ja teate mis..... enam ma aurutiga ei jända, vaid kasutan just seda retsepti, kuna mahl tuleb tunduvalt pehmem ning õrna kirsi maiguga (PS. üks purk on juba otsakorral ning järgmine ootab kohe-kohe avamist).



4kg arooniaid
kirsilehti
100g sidrunhapet

hiljem kuumutamisel 1l mahla kohta 0.3kg suhkrut


Esmalt panna arooniad kihiti kirsilehtedega suurde anumasse, peale kallata keev vesi, nii et marjad oleksid üleni kaetud. Lasta seista 12 tundi. Seejärel lisada sidrunhape, segada ja lasta seista veel 12 tundi. Seejärel marjad kurnata ja mahl kuumutada keemiseni lisades suhkrut ja sulgeda õhukindlalt (pärast sulgemist hoia purke hetke tagurpidi, nii sulguvad õhuvahed ning see säästab mahla kääritamisest).

24 kommentaari :

  1. Nii armas näha seda retsepti - teen seda juba paarkümmend aastat, kuna kogu suvilakrunt on piiratud arooniahekiga. Ja lapsed on eluaeg sellest morssi joonud. Vahel - s.o. mõnel aastal- on küll probleem olnud selles, et kirsi lehed lähevad enne arooniate küpsemist kollaseks. Selle vea olen ennetanud siis nii, et korjan nad rohelistena ära ja panen kilekotiga külma.

    VastaKustuta
  2. Jätan selle näpunäite kindlasti meelde! aitäh

    VastaKustuta
  3. Tere. Plaanin ka teie retsepti kasutada. Kas see on mahla või siirupi retsept ja kas võin suhkurt ka veidi vähem lisada? :)

    VastaKustuta
  4. Tere-tere! See on siirupi retsept. Suhkru lisamine käib minul tavaliselt maitse järgi. Siin retseptis on antud selline keskmine soovitatav kogus. Aga loomulikult võib vähem lisada:)

    VastaKustuta
  5. Kas marjad võivad olla ka vartega või tuleb need esmalt eemaldada?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ja loomulikult. Mina jätan iga aasta varred siirupi tegemisel külge - see varte eemaldamine on lihtsalt ajakulukas ja üleliigne töö:)

      Kustuta
  6. Küll ma olen mõelnud nendele, kes niiviisi väärtuslikumat looduse andi raiskavad ja lihtsalt kõik kasulikuma ja parima, mis nendes marjades on saada, minema viskavad, leotades neid vaid vees...miks ometi mitte teha naturaalset mahla aurutades ja sellest siis siirupit keetes, saab kõik kätte...ehk tasuks sellele mõelda

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Arooniaid saab kasutada nii mitmel viisil. See on vaid üks mõte, kuidas mina teen:)

      Kustuta
  7. Väga hea õpetus! Aga kaua huvitav siis säilib, kui alkoholipudelitesse kallata? Mul pole kahjuks purke.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mina teen siirupit talveks, säilitan keldris. Niimoodi on mul ilusti säilinud kuni kevade alguseni:)

      Kustuta
  8. Aitäh, väga mugav retsept. Kõigile pereliikmetele meeldis siirupist saadud jook väga. Ma ise ei armasta aga väga magusat jooki ja küsin, et kui panna suhkrut oluliselt vähem, nt poole vähem, kas on oht, et hakkab kiiresti riknema?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma ise ei ole väiksema suhkrukogusega proovinud seda siirupit teha, aga eks oht riknemisele on kindlasti suurem. Küll aga kui 1 l mahla kohta lisada suhkrut ca 200-250 g, siis ma arvan, et sellest pole hullu:)

      Kustuta
  9. Meiegi oleme sama retseptiga teinud aastaid arooniasiirupit. Super hea on! Sel aastal sain 40 liitrit-läksin vist hoogu korjamisega.. :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. OI, kui lahe. Ma arvan, et kogu see jook kulub talve jooksul kindlasti ära;)

      Kustuta
  10. Sain töökaaslaselt arooniaid - mingi nostalgiline mälestus selle siirupiga. Ostsin ka suurema plastkausi kuhu see leotis teha aga kuum vesi tuleb ju sinna valada. Emailitud kaussi majapidamises ei ole ja nii suurt potti ka mitte. Kuhu see siis teha?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma arvan, et see plastmassist kauss kannatab selle kuuma ära:)

      Kustuta
    2. Hakkasin katsetama, kannatab jah aga kas plastik mingit kõrvalmekki ei anna?

      Kustuta
    3. Ma tegin suvel suure kausiga koduseid kurke, kõrvalmekki ei jäänud:)

      Kustuta
    4. Minul on selleks anumaks nö. Seguämber.paks ja sangaga. Valamiseks on tila küljes. Hea liigutada ja majandada. Sinna mahub marju mul 2 tavalist ämbrit.

      Kustuta
  11. Teen teist aastat selle retsepti järgi ja algaja veel, aga sai katsetatud ka marjade nn lõpuni kasutamist ja toimis. Peale esimese mahla keetmist panin ka leotatud marjad suhkruga keema ja surusin katki, pärast lasin läbi sõela pudelisse. Tuleb selline tummisem siirup, aga maitse ja värv ei haju. Neil marjadel on palju pakkuda :) minu isiklik lemmik

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aroonia on tõesti suurepärane kraam:) Kas juba arooniad valmis? Minu maakodus kahjuks need veel toored...

      Kustuta
  12. Olen ise kogu aeg arutanud mahla ja samas ka lisanud kas pihlaka marju ning ka õunamahla.Ja tulemus on väga hea. Minu arust on selline segu tervisele päris kasulik. Aroonia on vererõhule hea ning pihlakas maole hea.Aga minule kui mehele eriti ei maitse.Võibolla sellepärast et kirsimahlad on väga palju lisanditega ära rikutud.Täna teen prooviks ainult pihlakas.Tuleb lihtsalt katsetada.Edu teile katsetamisel.Ja muide koos on ka hea.

    VastaKustuta
  13. Olen ise kogu aeg arutanud mahla ja samas ka lisanud kas pihlaka marju. Ning ka õunamahla. Ja tulemus on väga hea . Minu arust on selline segu tervisele päris kasulik . Aroonia on vererõhule hea ning pihlakas maole hea. Aga minule kui mehele kirsi maitse ei meeldi . Võib-olla sellepärast et kirsimahlad on väga palju lisanditega ära rikutud . Täna teen prooviks ainult pihlakat koos Aroonia, pihlakas võtab ära kuiva maitse. Tuleb lihtsalt katsetada. Edu teile katsetamisel. Ja muide moos on hea.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jään huviga ootama tagasisidet, et kuidas pihlakaga jäi:)!

      Kustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails