Iga aasta kerkib ülesse üks ja sama küsimus: mida teha arooniatega? Pole ju mõtet neid lihtsalt raisku lasta. Tavaliselt olen teinud aurutiga kõige tavalisemat mahla. See aasta aga andis mulle üks sõbranna palju huvitavama arooniamahla retsepti, mida pidin ka kohe katsetama. Ja teate mis..... enam ma aurutiga ei jända, vaid kasutan just seda retsepti, kuna mahl tuleb tunduvalt pehmem ning õrna kirsi maiguga (PS. üks purk on juba otsakorral ning järgmine ootab kohe-kohe avamist).
4kg arooniaid
kirsilehti
100g sidrunhapet
hiljem kuumutamisel 1l mahla kohta 0.3kg suhkrut
Esmalt panna arooniad kihiti kirsilehtedega suurde anumasse, peale kallata keev vesi, nii et marjad oleksid üleni kaetud. Lasta seista 12 tundi. Seejärel lisada sidrunhape, segada ja lasta seista veel 12 tundi. Seejärel marjad kurnata ja mahl kuumutada keemiseni lisades suhkrut ja sulgeda õhukindlalt (pärast sulgemist hoia purke hetke tagurpidi, nii sulguvad õhuvahed ning see säästab mahla kääritamisest).
Nii armas näha seda retsepti - teen seda juba paarkümmend aastat, kuna kogu suvilakrunt on piiratud arooniahekiga. Ja lapsed on eluaeg sellest morssi joonud. Vahel - s.o. mõnel aastal- on küll probleem olnud selles, et kirsi lehed lähevad enne arooniate küpsemist kollaseks. Selle vea olen ennetanud siis nii, et korjan nad rohelistena ära ja panen kilekotiga külma.
VastaKustutaJätan selle näpunäite kindlasti meelde! aitäh
VastaKustutaTere. Plaanin ka teie retsepti kasutada. Kas see on mahla või siirupi retsept ja kas võin suhkurt ka veidi vähem lisada? :)
VastaKustutaTere-tere! See on siirupi retsept. Suhkru lisamine käib minul tavaliselt maitse järgi. Siin retseptis on antud selline keskmine soovitatav kogus. Aga loomulikult võib vähem lisada:)
VastaKustutaKas marjad võivad olla ka vartega või tuleb need esmalt eemaldada?
VastaKustutaJa loomulikult. Mina jätan iga aasta varred siirupi tegemisel külge - see varte eemaldamine on lihtsalt ajakulukas ja üleliigne töö:)
KustutaKüll ma olen mõelnud nendele, kes niiviisi väärtuslikumat looduse andi raiskavad ja lihtsalt kõik kasulikuma ja parima, mis nendes marjades on saada, minema viskavad, leotades neid vaid vees...miks ometi mitte teha naturaalset mahla aurutades ja sellest siis siirupit keetes, saab kõik kätte...ehk tasuks sellele mõelda
VastaKustutaArooniaid saab kasutada nii mitmel viisil. See on vaid üks mõte, kuidas mina teen:)
KustutaVäga hea õpetus! Aga kaua huvitav siis säilib, kui alkoholipudelitesse kallata? Mul pole kahjuks purke.
VastaKustutaMina teen siirupit talveks, säilitan keldris. Niimoodi on mul ilusti säilinud kuni kevade alguseni:)
KustutaAitäh, väga mugav retsept. Kõigile pereliikmetele meeldis siirupist saadud jook väga. Ma ise ei armasta aga väga magusat jooki ja küsin, et kui panna suhkrut oluliselt vähem, nt poole vähem, kas on oht, et hakkab kiiresti riknema?
VastaKustutaMa ise ei ole väiksema suhkrukogusega proovinud seda siirupit teha, aga eks oht riknemisele on kindlasti suurem. Küll aga kui 1 l mahla kohta lisada suhkrut ca 200-250 g, siis ma arvan, et sellest pole hullu:)
KustutaMeiegi oleme sama retseptiga teinud aastaid arooniasiirupit. Super hea on! Sel aastal sain 40 liitrit-läksin vist hoogu korjamisega.. :)
VastaKustutaOI, kui lahe. Ma arvan, et kogu see jook kulub talve jooksul kindlasti ära;)
KustutaSain töökaaslaselt arooniaid - mingi nostalgiline mälestus selle siirupiga. Ostsin ka suurema plastkausi kuhu see leotis teha aga kuum vesi tuleb ju sinna valada. Emailitud kaussi majapidamises ei ole ja nii suurt potti ka mitte. Kuhu see siis teha?
VastaKustutaMa arvan, et see plastmassist kauss kannatab selle kuuma ära:)
KustutaHakkasin katsetama, kannatab jah aga kas plastik mingit kõrvalmekki ei anna?
KustutaMa tegin suvel suure kausiga koduseid kurke, kõrvalmekki ei jäänud:)
KustutaMinul on selleks anumaks nö. Seguämber.paks ja sangaga. Valamiseks on tila küljes. Hea liigutada ja majandada. Sinna mahub marju mul 2 tavalist ämbrit.
KustutaTeen teist aastat selle retsepti järgi ja algaja veel, aga sai katsetatud ka marjade nn lõpuni kasutamist ja toimis. Peale esimese mahla keetmist panin ka leotatud marjad suhkruga keema ja surusin katki, pärast lasin läbi sõela pudelisse. Tuleb selline tummisem siirup, aga maitse ja värv ei haju. Neil marjadel on palju pakkuda :) minu isiklik lemmik
VastaKustutaAroonia on tõesti suurepärane kraam:) Kas juba arooniad valmis? Minu maakodus kahjuks need veel toored...
KustutaOlen ise kogu aeg arutanud mahla ja samas ka lisanud kas pihlaka marju ning ka õunamahla.Ja tulemus on väga hea. Minu arust on selline segu tervisele päris kasulik. Aroonia on vererõhule hea ning pihlakas maole hea.Aga minule kui mehele eriti ei maitse.Võibolla sellepärast et kirsimahlad on väga palju lisanditega ära rikutud.Täna teen prooviks ainult pihlakas.Tuleb lihtsalt katsetada.Edu teile katsetamisel.Ja muide koos on ka hea.
VastaKustutaOlen ise kogu aeg arutanud mahla ja samas ka lisanud kas pihlaka marju. Ning ka õunamahla. Ja tulemus on väga hea . Minu arust on selline segu tervisele päris kasulik . Aroonia on vererõhule hea ning pihlakas maole hea. Aga minule kui mehele kirsi maitse ei meeldi . Võib-olla sellepärast et kirsimahlad on väga palju lisanditega ära rikutud . Täna teen prooviks ainult pihlakat koos Aroonia, pihlakas võtab ära kuiva maitse. Tuleb lihtsalt katsetada. Edu teile katsetamisel. Ja muide moos on hea.
VastaKustutaJään huviga ootama tagasisidet, et kuidas pihlakaga jäi:)!
Kustutakatsetan kompotina ,saab siirupit ja pärast marjad smuudis ära kasutada
VastaKustutaSee on suurepärane mõte!
KustutaKas sidrunihappe asemel võiks ka ainult sidrunimahla kasutada?
VastaKustutaKahjuks mitte. Selle siirupi valmistamisel on vaja siiski sidrunhapet:)
KustutaMina panen arooniad pooleks paradiisiõuntega ning kihtide vahele ikka kirsilehed. Nii ei pea sidrunhapet panema , sest paradiisiõunad annavad piisavalt haput ja suhkrut läheb ka natuke vähem , kui sidrunhappega tehes. Maitse tuleb superhea. Olen teinud ka ainult paradiisiõuntega aga arooniaga koos saab parem.
VastaKustutaSee on väga hea vihje! Aitäh:)
KustutaTekkis huvi, et mis juhtub kui kirsilehti ei lisa.....sel aastal suurem osa kirsi lehti lehetäide poolt rikutud, et pole kindel kas korralikke lehti leiab üldse
KustutaKirsilehed on annavad sellele siirupile väga mõnusa maitse. Ma tean, et sedasama siirupit on proovitud teha ka mustasõstralehtedega, seega võib nende lehtedega proovida:)
KustutaTere Kas nii võib teha ka pihlaka siirupit
VastaKustutaTõenäoliselt võib, aga ise ei ole proovinud:)
KustutaVeel parema siirupi saab sama retsepti järgi, kuid kirsi lehtede asemel kasutada mustsõstralehti ;)
VastaKustutaMustasõstralehed annavad ka imelise maitse:)!
KustutaKas on keegi katsetanud ka rabarberiga arooniasiirupit? Mul ilusad noored varred.
VastaKustutaMa ise küll katsetanud ei ole, kuid arvan, et see on hea mõte, kui noored rabarberid olemas on:)
KustutaSel aastal proovin sidruni asemel alõtsasid kasutada, need ka hapud . Eks näis kuidas õnnestub :)
VastaKustutaOlen teinud seda niinimetatud valet kirsimahla juba kümmekond aastat, aga sidrunihapet ei ole kunagi lisanud ja säilib väga hästi, isegi mitu aastat. Vahel, kui tuleb hapuma mahla isu siis olen lisanud sidrunit ja säilb ka.
VastaKustuta