4. juuli 2008

Mahlane rabarberikook

/Prindi retsept/

See kook valmis puhtast inspiratsioonist, kuna pärm ja rabarber olid kappi seisma jäänud, tuli midagi välja mõelda. Nii valmistasingi pärmitaigna põhjaga rabarberikoogi. Kook tuli väga-väga mõnus mahlane ning kindlasti leiab see retsept kasutust ka edaspidi.


Põhi:
15 g pärmi
2 tl suhkrut pärmi vedeldamiseks
1,25 dl leiget vee-piimasegu (panin vett ja piima pooleks)
3 tl suhkrut taigna maitsestamiseks
kardemoni
soola
ca 150 g jahu
1 spl õli

Täidis:

2 dl piima
2 tl tärklist
2 spl suhkrut
1 tl vaniljesuhkrut

Kate:

200-250 g rabarberit
kaneeli
suhkrut
4 spl moosi
50 g riivitud martsipani

Valmista pärmitaigen, selleks pudenda pärm kruusi ja vedelda see umbes 2 tl suhkruga, sega kergelt. Kui pärm on vedeldunud, lisa see leigele (ca 37 kraadi, liialt kuuma vedelikuga pärmseened ei paljune ning taigen ei kerki) piima-vee segule. Lisa suhkur, kardemon ning sool. Seejärel lisa jahu niipalju, et sõtkumisel käte küljest tainas lahti tuleb. Ära jahuga liialda, pigem pane jahu vähem kui rohkem. Kõige lõpuks lisa toasoe õli. Sõtku veel natuke. Seejärel raputa taigna pinnale kergelt jahu ning pane ca pooleks tunniks rätikuga kaetud kausiga sooja, kuid pimedasse kohta seisma. Kerkinud taignale lisa veel vajadusel suhkrut ning sõtku veel korra läbi.

Katte jaoks lõika rabarber ca 1 cm pikkusteks juppideks ning sega koos suhkru ja kaneeliga (maitsesta vastavalt nii, kui magusat kooki soovid). Jäta seisma täidise valmistamise ajaks.

Täidise valmistamiseks sega 0,5 dl piima tärklisega. Kuumuta ülejäänud 1,5 dl piima (ära lase keema tõusta), lisa suhkur ning vaniljesuhkur ja sega. Tõsta tulelt ning sega juurde tärklisega segatud piim. Tõsta kogu segu uuesti pliidile ning kuumuta madalal kuumusel kuni segu pakseneb. Seejärel jahuta veidi aega.Vooderda 26 cm läbimõõduga ümmargune koogivorm küpsetuspaberiga. Suru valmis pärmitaigen vormi põhja, sinna peale määri kogu taigna ulatuses täidis. Täidise peale aseta rabarberitükid (ka neist eraldunud vedelik). Määri rabarbereid moosiga ning kõige peale raputa riivitud martsipan. Küpseta kooki ahju keskmises osas 175 kraadi juures ca pool tundi (kook jääb algselt pealt vedel, nii peabki, sest see taheneb paari tunni jooksul).

Kommentaare ei ole :

Postita kommentaar

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails