Kõikidel on kindlasti kuskil olemas oma kindlad retseptid, mis jäävad
kasutusse aastateks. Minul on seesuguseid retsepte päris rohkesti - soolasest
magusani ning vastavalt hooajale. Need on sellised alati toimivad
retseptid, mille lõpptulemuses saab alati kindel olla. Üks seesugune retsept on ka alljärgnevalt Teie ees.
Oi, kuidas mulle meeldivad kaneelirullid. Mitte igasugused,
vaid ikka rohke või, kaneeli ning suhkruga, mis seest hästi pehmed (veidi isegi
tainased), samas aga kohevad ja õhulised. Just sellised on alljärgnevad
kaneelirullid, mille retsepti järgi (küll pisut kohandatult) valmistatakse ka
Tallinnas Kadriorus asuva kohviku Katharinenthali legendaarseid kardemoni- ja
kaneelirulle. On keegi proovinud? Kaneelisaiakestega on samamoodi nagu
võiroosidega - no ei ole võimalik nii lihtsalt leida seda õiget maitset.
Võiroosid on tänapäeval enamasti üleliia kohevad, meenutades maitselt justkui
tavalist kuklit. Võist, soolakusest ning tummisusest pole enam ammu võiroosides õrna lõhnagi. Paljud kaneelirullid liiguvad sama teed, olles aina kuivamad ning
hiilates vähese või ning kaneeliga. Kurb!
Niisiis ei ole muud, kui tuleb ise üks korralik kaneelirullide valmistamine
ette võtta. Alljärgnevad saiakesed näevad välja küll pisut teistsugused, kui
need traditsioonilised küpsetised, aga just niimoodi säilib paremini
kaneelirullide mahlakus ja pehmus. Lisaks näevad ju need niimoodi ka üliarmsad
välja, eks? Maitse on ka kiiduväärselt mõnus ning olen üsna kindel, et peale nende kaneelisaiakeste küpsetamist nii kergelt käsi enam poetoodangu järele ei haara;) Valmistamine ei nõua ka üleliia aega ning selle taina valmistamine ja rullimine on pigem meeldiv vaheldus tavapäraste kookide tegemisele. Niisiis, kaneelirullide küpsetamine võib alata!
Kogus: 12 kaneelirulli
Tainas:
2,5 dl piima
25 g pärmi
100 g suhkrut
1 tl soola
450 g jahu
100 g toasooja võid
2,5 dl piima
25 g pärmi
100 g suhkrut
1 tl soola
450 g jahu
100 g toasooja võid
Täidis:
100 g toasooja võid
100 g suhkrut
5 tl jahvatatud kaneeli
1 sl kaneeli-suhkrusegu (täidisele pealeraputamiseks)
100 g toasooja võid
100 g suhkrut
5 tl jahvatatud kaneeli
1 sl kaneeli-suhkrusegu (täidisele pealeraputamiseks)
Kuumuta piim käesoojaks (37 kraadi). Hõõru pärm, suhkru ja
soolaga ühtlaseks. Vala segades juurde piim. Lisa segades juurde jahu ja
seejärel pehme või. Sõtku seni, kuni tainas käte ja kausi küljest lahti lööb.
Lase tainal soojas kohas rätiku all kerkida* u 30-45 minutit. Täidise
valmistamiseks vahusta või suhkru ja kaneeliga.
Rulli kerkinud tainas jahusel pinnal u 0,5 cm paksuseks
ristkülikuks. Määri peale võisegu ning raputa peale veel täiendavalt u 1 sl
kaneeli-suhkrusegu. Murra tainas pikuti pooleks ning lõika sellest välja u 12
riba. Lõika ribadesse sälk nii, et ülemine ots jääks kinni. Keera
tainaribadesse keerud ning vormi neist pisikesed pätsid, mis tõsta
muffinivormidega vooderdatud muffinipanni aukudesse. Lase neil kerkida ca 15
minutit ning seejärel küpseta 200 kraadi
juures 15-17 minutit.
Soovitus:
* Kõige mugavam on kergitada tainast 50 kraadises ahjusoojuses!
* Kõige mugavam on kergitada tainast 50 kraadises ahjusoojuses!
Minul ka pärmitaigna põhiretsept samade kogustega. Kuid on üks aga - kui kaneelisaiade tegemiseks läheb, saab sellest kogusest ainult ühe plaaditäie piisavalt suuri saiakesi, seega kahekordne kogus on meil reegel! Ja tõesti tulevad imepehmed ja mõnusad.
VastaKustutaMa olen siiani veel õnneks ühe plaaditäiega hakkama saanud. Aga varsti pean vist ka koguseid kahekordistama hakkama:)
KustutaNiiii head tulid!! Kõik sõid (kaks tükki järjest) ja kiitsid! Täna teen jälle :-D aitäh imehea retsepti eest!
VastaKustutaNii tore:)
KustutaNii tore:)
KustutaKas selle taigna võiks ka eelmisel õhtul valmis teha ja panna külmkappi kerkima?
KustutaMina olen lasknud tainal ära kerkida ning siis külma selle pannud. Kui soovin järgmisel päeval saiakesi valmistada, siis enne küpsetiste rullimist võtan taina toatemperatuurile vähemalt tunnike enne rullimist:)
KustutaEsimene kord, kui mul kaneelisaiad tõepoolest maitsvad tulid! Suur-suur tänu!
VastaKustutaPikaajaline vaikne jälgija :)
Tore, kui kaneelirullide valmistamine õnnestus ning retsept abiks oli:)
KustutaKas oskate öelda, kust selliseid muffinivorme võiks leida?
VastaKustutaMina tellin neid aliexpressist. Ümbris on neil hea tugev ning näevad välja ka esinduslikumad, kui need tavalised muffinipaberid. Eestis olen seesuguseid müügil näinud näiteks suhkrukunsti kauplusest, kuid seal need oluliselt kallimad.
KustutaHei, Ragne! Vabandust, et nii vana teemat torgin, aga ma just eelmine nädal läksin täie rauaga alt aliexpressist neid muffinivorme tellides - põhimõtteliselt sain trühvlite tarbeks sobilikud pisikesed pabervormikesed, mitte normaalmõõdus muffinivormid. :(( Kuigi justkui need mõõdud, mida müüja kirjeldas, tundusid olevat õiged. Õnneks muidugi rahasumma nii väike, et ma protsessima ka ei viitsi hakata, aga järgmine kord tahaks nüüd ikka need õiged tellida. :D
KustutaNii et mõtlesin küsida, kas Sa raatsid jagada seda müüjat/linki, kust Sa täpsemalt tellinud oled või on see ärisaladus? :P Kui Sa avalikult ei tahaks öelda, aga muidu oled nõus avaldama oma allika, palun kirjuta mulle näiteks e-mailile või facebooki: kilk.liis-at-gmail-punkt-com:) Oleksin supertänulik tõesti! Sest Suhkrukunstis ikka on šaakallikult kallid & ma ei julge rohkem ehku peale välja minna.. :/
Hei,
KustutaMa ei ole kindla müüja juurde püsima jäänud. Vaatan tavaliselt kõige odavama, kuid sul on õigus - jälgima peab ka vormi mõõte. Need on tavaliselt üsna täpselt lehel jagatud. Tõsi, osad on pildi peal justkui suured muffinivormid, kuid tegelikkuses väga pisikesed. Aga ma tavaliselt juhindun mõõtmetest ja kommentaaridest, mis on seal juures jagatud:)
Tere!
VastaKustutaKas neid annaks teha ka gluteenivabadena?
Tegelikult on kauplustes müügil ju gluteenivaba küpsetusjahu, mis on küll pisut krõbedama hinnaga, aga valmistamiseks sobib hästi.
KustutaSelles retseptis ei soovita kasutada mandlijahu või erinevaid pähklijahusid, kuna lõpptulemus ei jää lihtsalt selline nagu peab. Olen valmistanud gluteenivabasid mandli-kaneelirulle (mandlijahuga), kuid jah, see on tekstuurilt hoopis teistsugune küpsetis, kui antud saiakesed lõpptulemusena jäävad:)
Väga maitsvad saiad :)
VastaKustutaHei!
VastaKustutaTegin selle retsepti järgi algusest lõpuni ja lõpptulemus oli väga hea (panin ka toorjuustuglasuuri peale), aga tainas oli väga võine. Alguses arvasin, et tegin midagi valesti, kuid lõpuks õnneks sulas tõenäoliselt ligi pool võist välja. Muffinipanni põhjas oli nii palju sulavõid! Kas tõesti peab panema taignasse 100g võid?
Jah - 100 g on õige kogus, aga ise lisan vahel pisut rohkemgi. kas sõtkusid korralikult taina läbi? Kas lisasid vähemalt 82%lise rasvasisaldusega võid?
KustutaMuffinipanni põhja võid ei tohiks küll rohkelt jääda.
Tere! Kas tohib küsida kust sellised "tugevad" pabervormid müüakse?
VastaKustutaEtte tänades,
Alexa
Tellin neid netist, täpsemalt aliexpressist. Olen näinud ka suhkrukunstis, kuid olulisemalt krõbedama hinnaga:)
KustutaJust, hind on tõesti krõbe=)
KustutaTänan vastamast!
Tere koigile.
VastaKustutaOehh ... Mina elan itaalias juba pool Elu ja noi suur isu nende eesti kaneeli saiade jargi...
Lugesin kommentaare ja proovin lähipäevadel ka minna poodi vaatama kas leian õiged komponendid et neid valmistada.
Suu jookseb vett kui loen 🤗
Aga siis pöidlad pihus, et kõik vajalikud komponendid leiaksid:)
KustutaSuper! Minu esimene katsetus teha pärmitainast ja olen enda üle ühke! Nii head tulid!
VastaKustutaTore kuulda. See on meie peres ka üks lemmikumaid retsepte, mis alati õnnestub:)
KustutaImehead ja nii ilusad! :) olid meie pere ja sõprade seas suur hitt!
VastaKustutaKüsimus, kas kuidagi on võimalik neid ka külmikusse ette valmis teha?
Kui samamoodi küpsetamata nad vormides ja minigrip kotis/karbis jääkülma pista, siis hiljem jäätununa ahju pistes on lootust?
Rõõm kuulda:) Kahjuks ei oska sügavkülmas säilitamise osas aidata, kuna olen neid alati küpsetanud nö algusest peale:)
KustutaMaitsvad ja tõesti pehmed! Küll aga tegin sellest retseptist tavalised kaneelirullid.Äkki oleks võimalik ka saada täpsemat pilti muffinivormidesse sobivate ribade tegemisest/paika seadmisest? :)
VastaKustutaPlaanin lähiajal teha sama tehnikaga mandlirulle (äkki juba täna:)), siis teen pildid, kuidas täpsemalt see voltimine käib ning panen postitusena üles:)
KustutaOo, mandlirullid, kõlab imeliselt! :)
KustutaSamm-sammuline õpetus siin blogis nüüd täiesti olemas: http://www.kokkama.ee/2017/01/mandlisaiakesed-samm-sammulise-opetusega.html
KustutaTere
VastaKustutaKas seda retsepti annaks teha ka kuivpärmiga?
Kusjuures kahel viimasel korral olengi just kuivpärmiga tenud, kuna presspärmi pole käepärast olnud. Kasutanud olen Nordic Yeast kuivpärmi, mida lisan pool pakki ehk siis 6g. Segan selle kuivainetega ning lisan siis piima.
KustutaSee on tõesti läbi aegade parim retsept! Suur tänu!
VastaKustutaNo seda on tore kuulda:) Mul läheb viimasel ajal kaneeli nii palju, et ise ka ei suuda uskuda...
KustutaElu parimad kaneelisaiad! Täidist oli alguses natuke raske tainale määrida, aga kuna tainas oli ahjus kerkimisest soe, siis muutus täidis ka määrides pehmemaks. Ja just see saiade põimimisviis jätab need nii mõnusalt siiruviiruliseks ja neid on tore süües "lahti harutada". Aitäh retsepti eest!
VastaKustutaTore, kui meeldisid:) Mina lasen võil toatemperatuuril ikka väga-väga pehmeks minna ning seejäel segan suhkru ja kaneeliga. Nii on mugav seda määrida. Vastasel juhul on tõesti pisut ebamugav:)
KustutaKas need armsad pesad tuleks välja ka ilma vorme kasutamata? Kui ma paneks otse muffinipannile?
VastaKustutaJa, saab ka ilma neid vorme kasutamata. Olen ka ise teinud nii, et kohe panen muffinivormi, aga lihtsalt välimuselt jääb minu arvates pabervormides ilusam lõpptulemus:)
KustutaVäga ilusad ja head tulid! Aga tainas tahtis pea kaks tundi kerkida :)
VastaKustutaTore:) Kas kergitasid toatemperatuuril või ahjusoojas ahjus?
KustutaKusjuures ahjus, aga kerkima hakkas aeglaselt, mul või polnud ka päris toasoe lisades, ehk seetõttu. Aga lõpuks kerkis ilusti ja väga head jäid. Pooled tegin mooniga, pooled kaneeliga :)
VastaKustutaTere, kas neid kaneelirulle võib valmistada ka ilma pärmita või muudab see kaneelirulli maitset või kohevust?
VastaKustutaKaneelirulle võib ikka valmistada ka ilma pärmita, kuid kindlasti mitte seda retsepti aluseks võttes. Pärmita kaneelirullid erinevad klassikalistest pärmiga valmistatud kaneelirullidest, kuid maitsevad siiski väga mõnusalt. Näiteks saab minu blogist valmistada kaneelirulle järgneva retsepti järgi: http://www.kokkama.ee/2017/09/liha-juustupirukad-ilma-parmita.html
KustutaAsenda lihtsalt soolane täidis kaneeli-suhkru-või täidisega:)
Kusjuures häid võisaiu saab minu meelest Olümpia alt Boulevardist. Tõeline klassika :)
VastaKustutaTäiesti nõustun. Need on minu arvates linna parimad, mis sellise nostalgilise olemuse ja paraja koguse võiga! Ma ikka tihti satun sinna ja premeerin end ühe võisoaga. Vaid ükskord olen pidanud pettuma. Ülejäänud 100korda on sealsed võiroosid olnud oivalised:)
KustutaTere! Kas taina sisse minev või tuleb eelnevalt ära sulatada?? :)
VastaKustutaEi. Taina sisse tuleb sõtkuda toasoe(pehme) või:)
KustutaUskumatult hea retsept. Minu pere oli alguses skeptiline, kui ûtlesin et teen veidi teistsuguseid kaneelirulle. Aga need maitsesid kôigile ûli hästi. Kindlasti teen neid veel. Nii pehmed ja maitsvad.
VastaKustutaSeda on tore kuulda:)
KustutaMinu ühed lemmikud on need ka ning tihtipeale retsept kasutuses:)
Meie pere lemmikretsept! Kuid tahtsin uurida, kas põhimõtteliselt on võimalik tainast ka üleöö säilitada. Nimelt oleks mul vaja kaks õhtut järjest seda tainast teha, aga mõtlesin, äkki on võimalik piirduda ühekordse tegemisega.
VastaKustutaJa muidugi on võimalik. Pane kerkinud tainas külmkappi ootele(külmkapis edasine aktiivsus peatub) ning kui järgmisel päeval küpsetama hakkad, siis võta tainas ca 30 min enne valmistamist toatemperatuurile sooja:)
KustutaTere!
VastaKustutaSuurepärased tulid ja aitäh retsepti eest 😊
Seda on tore kuulda:) Minu lemmikud samuti juba pikka aega;)
KustutaSee tainas on juba super seepärast, et kui käsitsi teha (ehk KitchenAidist vmt abimeest pole), siis ei pea kaua sõtkuma :D Lisasin jahu hulka veel pomerantsi (võib ka riivitud apelsinikoort), nii mõnus apelsinimekk :) Kniks, Ragne, selle lihtsa retsepti eest!
VastaKustutaMul ei ole samuti Kitchen Aidi või taolist abimeest ning tõepoolest - see tainas ei nõua pikaldast sõtkumist:) Tänud Sulle tagasiside eest! Kui kohtume, siis jutustame;)
KustutaTere! Kas pilti olejs võimalik laadida, sellest,kuidas tainast rullida ja lõigata? Pliiiiz
VastaKustutaTegelikult on mul samm-sammult õpetus blogis ka olemas, aga teise retsepti juures:) Vaata siia: http://www.kokkama.ee/2017/01/mandlisaiakesed-samm-sammulise-opetusega.html
KustutaJumalikult (või kuratlikult) head kaneelirullid! Mina ajasin retseptis järge, tassisin asju ette ning 14-aastane ja 3-aastane tegid minupoolse juhendamise ja väikese abistamisega saiakesed valmis. Kõik õnnestus väga hästi - aitäh hea retsepti eest! Mul on põhimõte, et kui endale juba magusat näost sisse ajada, siis olgu see seda ka väärt, nii et iga amps peaks olema megahea. Need saiad tõesti olid seda! Pealt kergelt krõbedad, seest mahlased ja pehmed, tõsiselt suus sulavad. Nüüd peab ennast ainult tagasi hoidma, et ei hakkaks igal nädalavahetusel neid küpsetama :D
VastaKustutaSeda on nii tore kuulda. Need saiakesed on ka minu totaalsed lemmikud, aga sama mure - väga tihti ei saa neid teha...liiga head on:D
KustutaSuur-suur aitäh, imehea retsept! Tegin neid tänase kaneelisaiapäeva puhul ja väga maitsvad tulid. Kõik söövad ja kiidavad :)
VastaKustutaSuper tore kuulda:)
KustutaImehead
VastaKustutaRõõm!
Kustuta