14. juuli 2016

Pistaatsiabeseed

Ma ei valmista kodus beseesid just väga tihti, aga kui neid jälle taas teen, siis mõtlen igakord, et miks ma neid tihedamini ei tee:) Isetehtud beseed on hoopis miskit muud, kui poes müügil olevad samalaadsed tooted. Kodus tehes jäävad need justkui õhulised suhkrupilved, mis keskelt pisut täidlasemad. 


Tundub kuidagi igav valmistada beseesid lihtsalt klassikalise munvalged+suhkur retsepti kohaselt ning seetõttu leiavad minu beseekuhjakestesse alati tee igasugu lisandid. Seekord valmistasin pistaatsiapähklijahust valmistatud beseesid, kasutades umami.ee veebipoest soetatud õlivaba pistaatsiapähkli jahu. Pean tunnistama, et see jahu võitis koheselt minu südame oma väga meeldiva ja tugeva aroomi pärast. Ka maitse on ise meeldivalt tugev mistõttu on ilusti selle maitset küpsetistes tunda. Seda jahu kasutades saab valmistada imehead jäätist, hommikuputru, kooke ... lisan seda Kreeka jogurtile ning smuutidele. Ühesõnaga väga hea toode kõikidele pistaatsiapähkli austajatele;) Lisaks oleks kasutanud seda jahu ka makroonide valmistamisel ning pean ütlema, et tänu õlivabale pähklijahule on õnnestunud makroonid oluliselt paremini. Köögikapis leidub mul veel Kreeka pähkli jahu ja sarapuupähkli jahu ... kiidan kõiki (need jahud on valmistatud traditsioonilises õliveskis, kus esmalt on pähklitest õli välja pressitud ning seepärast ongi kuiv jahu meeldivalt tugeva pähklise maitse ja aroomiga!).


Kui seda jahu olemas ei ole, siis saab ilusti valmistada pistaatsiabeseesid ka tavalistest pähklitest. Võta lihtsalt kooritud pistaatsiapähklid (võivad olla ka soolatud) ning jahvata need kohviveskiga või köögikombainis peeneks jahuks. Edasi toimi nii, nagu retseptis;)


Kogus: ca 7 beseepilvekest

2 munavalget
100 g suhkrut
2 sl (kuhjaga) pistaatsiapähklijahu

Serveerimiseks:
25 g valget šokolaadi
meresoolahelbeid
pistaatsiapähklijahu

Vahusta munavalged mikseriga tugevaks vahuks. Seejärel, vahustamist jätkates, lisa tasapisi juurde suhkur. Vahusta seni, kuni munavalgesegu on ühtlane ja läikiv. Seejärel sega ettevaatlikult lusikaga juurde pähklijahu nii, et pähklijahuviirud jääks ilusti näha. 

Aseta küpsetuspaberiga kaetud plaadile 7 beseetupsu ning küpseta neid 100 kraadi juures 1 tund ja 30 minutit. Lase jahtuda ning piserda enne serveerimist peale sulatatud valget šokolaadi ja seejärel soolahelbeid ning pähklijahu.


4 kommentaari:

  1. Hakkasin juba suure hurraaga tegema, kuniks avastasin jahu hinna. See on niii kallis :(

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aga võib kasutada ka tavalisi pistaatsiapähkleid, mis siis peeneks jahuks jahvatada (et tuleks kuhjaga 2 sl). Samuti võib proovida neid beseesid valmistada metsapähklitega - jääb ka väga mõnus:)

      Kustuta
  2. Väga hea leid! Kasutasin soolatud pistaatsiaid ja maitse oli võrratu.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tore kuulda! Soolatud pistaatsiapähklitega jääb kindlasti mõnus. Magus-soolane kooslus magustoitudes on alati maitsev:)

      Kustuta