2. jaanuar 2009

Piparkoogine juustukook

/Prindi retsept/

Kuigi pühad hakkavad vaikselt mööduma on sellegipoolest pühade meeleolu endiselt olemas. Väikese jõulutunde turgutamiseks tegin 1. jaanuari puhul (samuti Andri 7 kuu sünnipäeva puhul) nami-namis olevat piparkoogist juustukooki. Ainsa muudatusena kasutasin retseptis 200 g Philadelphia toorjuustu ja 200 g Merevaigu sulatatud juustu (mulle lihtsalt meeeeeldib, kuidas Merevaigu juust annab juustukoogile mõnusalt kreemja maitse). Piparkoogitaigna tegin ise, selle aasta parimast taignaretseptist.

Kook ise tuli maitsev – parajalt juustune ning ennastunustavalt piparkoogine – täpselt selline, nagu üks 1. jaanuari toorjuustukook maitsma peab! Kindlasti soovitan koogi teha valmis päev või paar päeva enne selle söömist, sest siis on selle maitse veelgi ühtlasem ja parem.


Põhi:
300 g piparkoogitainast

Täidis:
200 g maitsestamata (Philadelphia) toorjuustu
200 g maitsestamata Merevaigu sulatatud juustu
1.5 dl fariinsuhkrut (tugevasti kokku surutult)
2 muna
1.5 tl kaneeli
1 tl vanillisuhkrut

Kaunistuseks:
piparkooke

Rulli piparkoogitainas taignarulli abil õhukeseks ning vooderda sellega ettevalmistatud lahtikäiva koogivormi (kasutasin 22 cm läbimõõduga vormi) põhi ja küljed.

Sega kõik täidiseained omavahel mikseriga läbi ja tõsta vormi piparkoogitaigna peale. Küpseta kooki 175kraadi juures umbes 40 minutit. (Koogitäidis kerkib küpsemise ajal, aga vajub jahtudes tagasi). Ahjust välja võttes lase koogil jahtuda, kaunista piparkookidega ning jahuta lõplikult kooki jahedas (külmkapis).

11 kommentaari:

  1. Niiiiiii tore kuulda, et maitses! Ja õnnesoovid pisipojale sünnipäeva puhul!

    VastaKustuta
  2. aitäh õnnesoovide eest. Ja tõesti on tegemist kiiduväärt küpsetisega!

    VastaKustuta
  3. ma kirjutasin ka oma blogis sinu juustukoogist :)

    VastaKustuta
  4. vaatasin jah, et proovisid koogi järele. Praegu sööks küll tükike seda juustukooki kuuma kohvi kõrvale:)

    VastaKustuta
  5. Kui õhukeseks peaks piparkoogitaigna rullima? Kas põhi jääb kõva?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Põhi kõva ei jää. Rullida tuleks nii õhukeseks, et see ilusti kataks koogivormi põhja ja ääri:)

      Kustuta
  6. Väga maitsev kook! Ma küll olin sunnitud väikeseid muudatusi tegema retseptis, sest toorjuustu oli kodus liiga vähe. Nii oli minu koogis umbes 270 grammi toorjuustu ja umbes 200 grammi maasikajogurtit ja tibake pigistasin sidrunimahla ka sisse.

    VastaKustuta
  7. Unustasin öelda, et tainas tasub tõesti õhukeseks rullida, nagu soovitatud. Eriti servadest, muidu on raske seda kõva paksu piparkooki sealt pehme koogi servast närida :)

    VastaKustuta
  8. Tere! Paistab maitsev kook olevat! Ilmselt proovin seda jõuludeks teha, kui ei leia ühte teist retsepti, mida siit blogist juba mitmendat päeva otsin :) See peaks samuti piparkoogine-jõuluhõnguline kook olema, põhi on pigem keeksi moodi, peal toorjuust... ilmselt üht koma teist veel (moos?), aga ei suuda meenutada. Kolleeg pakkus paar päeva tagasi, ütles vaid, et Teie blogist, ja mina nüüd otsin ja otsin ja mitte ei leia... aga no nii maitsev oli, et tahaks seda väga küpsetada. Ehk oskate retseptiga aidata? Tervitades Moonika

    VastaKustuta
  9. Mul ei turgata hetkel see kook pähe. Äkki saaks veel vihjeid?
    Pakun mõned koogilingid ehk on miski õige (kuigi ükski allolevast ei vasta täpselt kõikidele pakutud kriteeriumitele):
    http://www.kokkama.ee/2010/12/beseevahune-kohupiimakook-piparkoogiga.html
    http://www.kokkama.ee/2010/12/hapukoore-kommikook-piparkookidega.html
    http://www.kokkama.ee/2012/12/piparkoogipohjaga-karamelli.html
    http://www.kokkama.ee/2009/12/piparkoogine-vaarika-hapukoorekook.html

    VastaKustuta