5. jaanuar 2009

Lõhepirukas

/Prindi retsept/

Üks äraütlmata maitsev pirukas. Seda pirukat sai tehtud vana-aasta õhtu lauale.


400 g lehttainast
450 g lõhe- või forellifileed
soola
sidrunipipart
ca 3 spl majoneesi
ca 3 spl hapukoort
rohelist sibulat (hakitult)
tilli
1 muna, lahti klopituna (peale määrimiseks)


Valmista ette lõhe- või forellifilee, selleks eemalda kalalt nahk ning puhasta kala korralikult luudest.

Hõõru kala sergelt soola ja sidrunipipraga kokku. Seejärel määri kala üleni majoneesi ja hapukoorega kokku. Puista kala ümbertringi üle rohelise sibula ja tilliga. Aseta kalafilee pooleks tunniks külmkappi maitsestuma.

Rulli lehtaigen kaheks võrdseks ristkülikuks. Ühele ristkülikule aseta maitsestatud kala. Määri taigna ääred kergelt munaga. Seejärel aseta teine lehttaigna tükk kala peale ning suru taigna ääred omavahel tugevasti kokku. Määri pirukat pealt munaga ning küpseta 175 kraadises ahjus ca 20 minutit või seni kuni pirukas on omandanud kuldpruunika jume.

13 kommentaari:

  1. Ma olen kunagi saanud midagi sarnast kanaga. Üsna kreemjas ja veidi isegi voolav juustune sisu oli sel, mmmmm. Lõhega kindlasti veel parem.
    - maris

    VastaKustuta
  2. Aga kuidas kalanahaga saab? Kas see jääb lihtsalt piruka sisse või tuleb see eelnevalt kuidagi eemaldada?
    Piret

    VastaKustuta
  3. panin täpsustuse ka retsepti kirja:) Kalanahk tuleb eemaldada (kõige paremini saab seda teha peene noa või spetsiaalse fileerimisnoa abil).

    VastaKustuta
  4. Tegin täna ka sinu retsepti järgi lõhepirukat. See tuli lihtsalt superhea. Mõnusalt mahlane sai igatahes. Aitäh hea retsepti eest. Kasutan seda teinekordki.

    VastaKustuta
  5. rõõm kuulda, see pirukas on ka üks minu lemmikuid ja ei nõua just väga palju aega ka:)

    VastaKustuta
  6. No lihtsalt superlux :) teeb ikka tuju rõõmsaks küll ! Aitäh sulle armas Ragne o:)

    VastaKustuta
  7. minul pirukapõhi lihtsalt vettis ära, mitte ei küpsenud. Kala on ju mahlane ja pirukas "keeb" selles mahlas. Kuidas Teie põhja nii ilusa saite?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Olen seda pirukat väga tihti teinud ning läbivettinud põhja ei ole täheldanud kunagi. Kui põhi läbi vettis siis see tähendab, et miski komponent täidises sisaldas liiat vedelikku. Äkki sai majoneesi ja hapukoort liiga palju? Kas lõhe oli ise kvaliteetne?

      Kustuta
  8. mitmele inimesel võiks sellest jätkuda?

    VastaKustuta
  9. Nii tore oleks, kui oleks kirjas ka kui suurt panni kasutasite!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Seda pirukat küpsetas tavalisel ahjuplaadil, aga pirukas tuleb ise väiksem ning ei kata kogu ahjuplaati. Tõsta piruka lihtsalt ahjuplaadile või -vormi küpsema. Seetõttu ei ole vormi suurus oluline :)

      Kustuta