See on soomlaste traditsiooniline küpsetis. Selle põhiaeg söömiseks on küll veebruarikuu, kuid tegelikult on need koogikesed nii maitsvad, et vabalt võib neid süüa igal ajal... just nagu vastlakuklitki. Seega on igati sobiv aeg seda retsepti jagada. Need koogikesed võivad tunduda esmapilgul küll igavad, kuid võin kinnitada, et neid proovides üllatute kindlasti positiivselt. Runebergi koogid on mahlased, maitserikkad, samas olemuselt nii mõnusalt lihtsad.
Retsept ilmus ka ajakirjas Naisteleht (veebruar 2022).
Valmistamisaeg: 1 tund
Kogus: 9 tk
50 g mandleid
2 dl nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
0,25-0,5 tl jahvatatud ingveripulbrit
0,5 tl kardemoni
0,25 tl soola
poole apelsini riivitud koort
100 g toasooja võid
50 g suhkrut
40 g tumedat muscovado suhkrut
2 muna
poole apelsini pressitud mahl
Siirup:
50 g suhkrut
50 g vett
2 sl brändit või rummi
Kate:
35 g tuhksuhkrut
1-2 tl piima
paksemat vaarikamoosi
Esmalt
valmista siirup. Selleks pane suhkur ja vesi kaussi ning kuumuta
keemiseni. Lase keskmisel kuumusel podiseda suhkru sulamiseni. Tõsta
segu pliidilt, lase mõned minutid jahtuda ning sega juurde brändi.
Koogikeste
valmistamiseks kasuta sügavamat kitsamate aukudega küpsetusvormi. Selle
puudumisel võid kasutada ka muffinivormi. Määri vormi augud võiga.
Taina
valmistamiseks jahvata mandlid peeneks jahuks. Sega omavahel jahvatatud
mandlijahu, nisujahu, küpsetuspulber, ingveripulber, kardemon, sool ja
apelsini riivitud koor. Vahusta või suhkrutega vahule. Lisa
eelnevalt kokkusegatud jahusegule või-suhkrusegu ning munad. Sega
tainaks. Seejärel pressi juurde poole apelsini mahl ning sega kiirelt
tainas läbi.
Täida vormid 3/4 osas tainaga ning küpseta 180
kraadi juures 20 minutit. Küpsenud koogikestel lase vormides mõned
minutid jahtuda. Seejärel eemalda need ettevaatlikult vormist. Immuta kooke pealt ja külgedelt eelnevalt valmistatud suhkrusiirupiga. Immutamiseks peavad koogid olema soojad, mitte jahtunud!
Katte
jaoks sega tuhksuhkur ja piim omavahel. Tekstuur ei tohiks olla liialt
vedel, pigem paksemapoolsem, et see mööda koogi külgesid laiali ei
valguks. Äärista kookide pealmine osa glasuuriga. Seejärel lisa keskele
vaarikamoos.
Tere! Ma tahaks kasutada juba valmisostetud mandlijahu. Kui palju peaks seda panema?
VastaKustutaTere! Ikka sama kogus ehk siis 50 g:)
KustutaTere! Kas on mingeid variante need koogikesed gluteenivabaks teha? Tänades, Mare
VastaKustutaKindlasti saab läbi katsetuste ka niimoodi. Ma ei ole gluteenivaba varianti proovinud, seega ei julge kindlat retsepti anda. Küll aga võib Schär gluteenivaba küpsetusjahuga proovida .)
Kustuta