24. aprill 2022

Runebergi koogikesed

See on soomlaste traditsiooniline küpsetis. Selle põhiaeg söömiseks on küll veebruarikuu, kuid tegelikult on need koogikesed nii maitsvad, et vabalt võib neid süüa igal ajal... just nagu vastlakuklitki. Seega on igati sobiv aeg seda retsepti jagada. Need koogikesed võivad tunduda esmapilgul küll igavad, kuid võin kinnitada, et neid proovides üllatute kindlasti positiivselt. Runebergi koogid on mahlased, maitserikkad, samas olemuselt nii mõnusalt lihtsad. 

Retsept ilmus ka ajakirjas Naisteleht (veebruar 2022).


Valmistamisaeg: 1 tund
Kogus: 9 tk

50 g mandleid
2 dl nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
0,25-0,5 tl jahvatatud ingveripulbrit
0,5 tl kardemoni
0,25 tl soola
poole apelsini riivitud koort
100 g toasooja võid
50 g suhkrut
40 g tumedat muscovado suhkrut
2 muna
poole apelsini pressitud mahl

Siirup:
50 g suhkrut
50 g vett
2 sl brändit või rummi

Kate:
35 g tuhksuhkrut
1-2 tl piima
paksemat vaarikamoosi

Esmalt valmista siirup. Selleks pane suhkur ja vesi kaussi ning kuumuta keemiseni. Lase keskmisel kuumusel podiseda suhkru sulamiseni. Tõsta segu pliidilt, lase mõned minutid jahtuda ning sega juurde brändi.

Koogikeste valmistamiseks kasuta sügavamat kitsamate aukudega küpsetusvormi. Selle puudumisel võid kasutada ka muffinivormi. Määri vormi augud võiga.

Taina valmistamiseks jahvata mandlid peeneks jahuks. Sega omavahel jahvatatud mandlijahu, nisujahu, küpsetuspulber, ingveripulber, kardemon, sool ja apelsini riivitud koor. Vahusta või suhkrutega vahule. Lisa eelnevalt kokkusegatud jahusegule või-suhkrusegu ning munad. Sega tainaks. Seejärel pressi juurde poole apelsini mahl ning sega kiirelt tainas läbi.

Täida vormid 3/4 osas tainaga ning küpseta 180 kraadi juures 20 minutit. Küpsenud koogikestel lase vormides mõned minutid jahtuda. Seejärel eemalda need ettevaatlikult vormist. Immuta kooke pealt ja külgedelt eelnevalt valmistatud suhkrusiirupiga. Immutamiseks peavad koogid olema soojad, mitte jahtunud!

Katte jaoks sega tuhksuhkur ja piim omavahel. Tekstuur ei tohiks olla liialt vedel, pigem paksemapoolsem, et see mööda koogi külgesid laiali ei valguks. Äärista kookide pealmine osa glasuuriga. Seejärel lisa keskele vaarikamoos.


 

4 kommentaari:

  1. Tere! Ma tahaks kasutada juba valmisostetud mandlijahu. Kui palju peaks seda panema?

    VastaKustuta
  2. Tere! Kas on mingeid variante need koogikesed gluteenivabaks teha? Tänades, Mare

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kindlasti saab läbi katsetuste ka niimoodi. Ma ei ole gluteenivaba varianti proovinud, seega ei julge kindlat retsepti anda. Küll aga võib Schär gluteenivaba küpsetusjahuga proovida .)

      Kustuta