22. oktoober 2016

Küpsetamata hapukoore-meekook pisipreili Mia (mini)sünnipäevaks


Taas on üks kuu möödunud (appi, nii kiirelt) ning on aeg jällegi üks koogike valmis meisterdada. Seekord valmis üks lihtne küpsetamata hapukoore-meekook, mille idee tiirles mul juba pikemat aega peas ringi. Inspireeritud on see kook kihilisest meekoogist, kuid kes see ikka viitsib kiirel ajal selle jaoks neid kihte valmis meisterdada ning kõik lõpuks koogiks kokku ehitada. Siis ongi abiks seesama kook, mille kihid on valmistatud küpsisepurust, mis õhukese kihina on hapukoore-kohupiimaseguga kihiti laotud. Õhuke küpsisepurukiht on tänu kohupiimatäidisele tihkeks kokku surutud ning tekib tunne, justkui oleks kihid küpsetatud. Tegelikult on aga tegemist lihtsa küpsisekoogiga.

Kook on taas meisterdatud 20 cm läbimõõduga koogivormi, mis teeb selle maiuse mõnusalt kõrgeks. Tänu oma kõrgusele sobib aga ilusti 10-12le maiustajale. Kui ma nüüd korralikuöt lugesin, siis kokku tegin sellele koogile 8 kohupiima-hapukoorekihti, kuid see ei olegi nii oluline, kas tuleb 7, 8, 9, või 10 kihti. Oluline on lihtsalt rõõmuga laduda õhukese kihina kihiti küpsispuru ja täidist.

Keda täpsemalt huvitab, siis eelnevate kuude koogid leiab alljärgnevalt:
Mia 1 kuu
Mia 2 kuud

525 g küpsiseid
30 g võid, sulatatuna
400 g kohupiima
500 g hapukoort
100 g mett

Purusta küpsised hästi peeneks puruks. Tõsta 100 g küpsisepuru teise kaussi ning sega see kokku sulatatud võiga. Laota saadud segu küpsetuspaberiga kaetud koogivormi (Ø20cm) põhjale. 

Sega kohupiim kausis lahti, lisa hapukoor ja mesi ning sega ühtlaseks. Seejärel laota kohupiimasegu koogivormi kihiti küpsisepuruga. Laota vormi õhuke kiht kohupiimasegu, selle peale raputa õhuke küpsisepurukiht. Korda tegevust niikaua, kuni komponendid otsa saavad, kuid pea meeles, et kõige viimaseks kihiks peab jääma küpsisepuru. Lase enne söömist koogil külmkapis taheneda 1-2 päeva.


31 kommentaari:

  1. Selga ja kalevi küpiseid (umbes pooleks mõlemaid) :)

    VastaKustuta
  2. Tere Ragne
    Kas pigem kohupiimakreem või teraline kohupiim?
    Tegin oma preili 3nda kuu tordiks hapukoorevahu- ehk linnupiimakooki.Ja see oli nii maitsev!!
    Jätka samas vaimus :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Oi, õnnesoovid siis tagantjärgi preilile:)
      Kasutasin teralist kohupiima ning soovitan sellega teha.

      Järgmise kuu kook ideena juba peas mõlgub. Aeg lendab nii kiirelt, et ega uue kuu sünnipäev enam nii kaugel ei olegi!

      Kustuta
    2. Oi, õnnesoovid siis tagantjärgi preilile:)
      Kasutasin teralist kohupiima ning soovitan sellega teha.

      Järgmise kuu kook ideena juba peas mõlgub. Aeg lendab nii kiirelt, et ega uue kuu sünnipäev enam nii kaugel ei olegi!

      Kustuta
  3. Nii hea on ikka praegu siin blogis käia koogiinspiratsiooni saamas kuna minu neiu on mõni päev noorem kui Mia ning alati leiab hea idee mida järgmine kord maitsvat meisterdada :)

    Seda kooki siin plaanin järgmine kord teha ning tahtsin küsida, et kas mesi, mida koogile lisada peaks vedel olema? Kui mul on veidi tahkem mesi siis peaks ma seda saama veevannil veidi vedelamaks teha ju idee järgi? :D

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Seda on äärmiselt tore kuulda, et need mini-sünnipäeva koogipostitused asja ette lähevad:) Järgmine kuu on mul plaanis valmistada üks imelihtne brita koogike (ikka rohke täidisega) ning detsembrikuus üks jõuluhõnguline mahlane porgandikook:)

      Minul on otse mesinikult ostetud mesi, mis on hetkel veel suhteliselt vedel ning mis seguneb hapukoore ja kohupiimaga hõlpsalt. Kui aga mesi on liialt kõva, siis töötab veevanni meetod imehästi.

      Järgmiste kookideni;)

      Kustuta
  4. Tere! Tahaks kindluse mõttes küsida, kuidas saaksin mõõta 100g mett? Mitu tee/supilusikat see umbes võib olla?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma mõõdaks üle, aga olen paar päeva oma köögist nüüd kahjuks eemal:) Lisa ca 4 sl. Muidugi oleneb maitsest kõik, võid mett lisada vabalt rohkem/vähem, vastavalt oma maitsemeeltele:) retseptis antud kogusega on mett parajalt tunda.

      Kustuta
  5. Tere,

    Kas on mingi nipp vm kuidas see küpsisepuru kohupiimamassi külge ei jääks? Jube keeruline on neid kihiti panna, kuna küpsisepuru jääb kohe lusika/käe vm külge.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mina laotasin teatud kogus hapukoorekogust küpsisepurule laiali (mitte ainult ühte kohta) ning siis noaga määrisin selle laiali! Kui aga väga palju jääb küpsisepuru külge, siis tuleb seda õhem kiht hapukooretäidise peale laotada. Täidis peab iseenesest küpsisepuru enda külge nö kleepima:)

      Kustuta
  6. Minul ei tulnud nii palju kihte :( hapukooresegu sai otsa, aga küpsisepuru jäi veel alles.. Ei teagi, mida teisiti teha tuleks:S. Hetkel külmkapis, eks homme saab lahti lõigata ning vaadata, kuidas visuaalselt ja kuidas maitse.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tobe küsimus minu poolt, aga panid kõik ikka nii nagu retseptis kirjas? Kui paksud hapukoorekihid sa tegid ning kui paks küpsisekihid on? Kas seda küpsisepuru jäi palju üle?

      Kustuta
  7. Kogused said õiged, võibolla panin liiga paksu kihi segu. Pilti ja enda tehtud kooki vorreldes nii tundubki olevat. Puru jai ule vahemalt uhe kihi jagu veel. Samas maitset koik kiitsid ja koos pusis ka. Minu jaoks pisut magus, panin peale punaseid sostraid,aga enda maitse jargi oleks ka vahele pannud,et pisut hapusust ja tekstuuri lisada. Samas teised koik kiitsid :) Hea lihtne on teha kull.

    VastaKustuta
  8. Aga sellest pole lugu, et küpsist üle jäi, ongi põhjust varsti jälle kooki teha :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh tagasiside eest:) Kui segu rohkem koogi vahele läks ning küpsisepuru üle jäi, siis kas kook tahenes ikka ilusti ära? Kas mett lisasid nii nagu retseptis?

      Kustuta
  9. Tegin seda kooki tänaseks, oma neiu 4ndaks minisünnaks... Väga maitsev tuli 😊 Kihte tuli vist seitse (proovisin üle lugeda), pealmise kihi jaoks jäi puru üsna palju ning see jäi üsna pudisev (kas pidigi nii?), kuid maitse super ja kerge valmistada ka 😁

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Pudisev ei tohiks jääda. Eks see kihtide arv olene suuresti sellest, kui palju küpsisepuru ja hapukooresegu korraga panna:)
      ... ja loomulikult õnnesoovid pisipreilile:)

      Kustuta
  10. Kas võib asendada hapukoore kreeka jogurtiga ja või kookosrasvaga? Mida sel juhul silmas pidada?
    Kas kohupiim on maitsestamata?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Või võib asendada kookosrasvaga küll. Samuti võib või asemel kasutada sulatatud (tumedat) šokolaadi.

      Kreeka jogurtit võib kasutada, soovitan kasutada võimalikult paksu konsistentsiga jogurtit, vastasel juhul ei tahene kook soovitult. Samuti jälgida et Kreeka jogurt liialt hapukas ei ole (osad kipuvad olema).

      Kustuta
  11. Aga kui teha kook 24 cm vormi. Kui palju rohkem peaksin puru ja segu tegema?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kõik kogused tuleb sellisel juhul korrutada 1,4ga:)

      Kustuta
    2. Suured tänud, hakkan täna katsetama :)

      Kustuta
  12. Kas Rõngu Pagari Digestive küpsisepuru ka sobiks sellesse kooki? Mul on kodus paar pakki ja mõtlesin just, et võiks ära kasutada. :)

    VastaKustuta
  13. Kui teha gluteenivaba variant kaerakliiküpsistega. Toimiks?

    VastaKustuta
  14. Kas siia sobib kasutada siis Farmi 5% pakikohupiima? Guugeldamine ütleb ainult, et teraline on kodujuust.

    VastaKustuta
  15. Teralise kohupiima all olen mõelnud kandilises pakis kohupiima, mitte kohupiimapastat ega -kreemi. Farmi pakikohupiim on igati sobiv:)

    VastaKustuta
  16. Tere
    Kas mee asemel võiks proovida karamelliseeritud kondenspiima? :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tere

      Võib muidugi proovida ja katsetada:) Ma soovitaksin siis kindlasti kondenspiima eelnevalt pehmendada veevannil:)

      Kustuta