12. juuli 2016

Pehmed kaneelirullid - minu lemmikretsept!


Kõikidel on kindlasti kuskil olemas oma kindlad retseptid, mis jäävad kasutusse aastateks. Minul on seesuguseid retsepte päris rohkesti - soolasest magusani ning vastavalt hooajale. Need on sellised alati toimivad retseptid, mille lõpptulemuses saab alati kindel olla. Üks seesugune retsept on ka alljärgnevalt Teie ees.


Oi, kuidas mulle meeldivad kaneelirullid. Mitte igasugused, vaid ikka rohke või, kaneeli ning suhkruga, mis seest hästi pehmed (veidi isegi tainased), samas aga kohevad ja õhulised. Just sellised on alljärgnevad kaneelirullid, mille retsepti järgi (küll pisut kohandatult) valmistatakse ka Tallinnas Kadriorus asuva kohviku Katharinenthali legendaarseid kardemoni- ja kaneelirulle. On keegi proovinud? Kaneelisaiakestega on samamoodi nagu võiroosidega - no ei ole võimalik nii lihtsalt leida seda õiget maitset. Võiroosid on tänapäeval enamasti üleliia kohevad, meenutades maitselt justkui tavalist kuklit. Võist, soolakusest ning tummisusest pole enam ammu võiroosides õrna lõhnagi. Paljud kaneelirullid liiguvad sama teed, olles aina kuivamad ning hiilates vähese või ning kaneeliga. Kurb!


Niisiis ei ole muud, kui tuleb ise üks korralik kaneelirullide valmistamine ette võtta. Alljärgnevad saiakesed näevad välja küll pisut teistsugused, kui need traditsioonilised küpsetised, aga just niimoodi säilib paremini kaneelirullide mahlakus ja pehmus. Lisaks näevad ju need niimoodi ka üliarmsad välja, eks? Maitse on ka kiiduväärselt mõnus ning olen üsna kindel, et peale nende kaneelisaiakeste küpsetamist nii kergelt käsi enam poetoodangu järele ei haara;) Valmistamine ei nõua ka üleliia aega ning selle taina valmistamine ja rullimine on pigem meeldiv vaheldus tavapäraste kookide tegemisele. Niisiis, kaneelirullide küpsetamine võib alata!

 






Kogus: 12 kaneelirulli 


Tainas:
2,5 dl piima
25 g pärmi
100 g suhkrut
1 tl soola
450 g jahu
100 g toasooja võid 

Täidis:
100 g toasooja võid
100 g suhkrut
5 tl jahvatatud kaneeli
1 sl kaneeli-suhkrusegu (täidisele pealeraputamiseks)

Kuumuta piim käesoojaks (37 kraadi). Hõõru pärm, suhkru ja soolaga ühtlaseks. Vala segades juurde piim. Lisa segades juurde jahu ja seejärel pehme või. Sõtku seni, kuni tainas käte ja kausi küljest lahti lööb. Lase tainal soojas kohas rätiku all kerkida* u 30-45 minutit. Täidise valmistamiseks vahusta või suhkru ja kaneeliga.

Rulli kerkinud tainas jahusel pinnal u 0,5 cm paksuseks ristkülikuks. Määri peale võisegu ning raputa peale veel täiendavalt u 1 sl kaneeli-suhkrusegu. Murra tainas pikuti pooleks ning lõika sellest välja u 12 riba. Lõika ribadesse sälk nii, et ülemine ots jääks kinni. Keera tainaribadesse keerud ning vormi neist pisikesed pätsid, mis tõsta muffinivormidega vooderdatud muffinipanni aukudesse. Lase neil kerkida ca 15 minutit ning seejärel  küpseta 200 kraadi juures 15-17 minutit. 

Soovitus:
* Kõige mugavam on kergitada tainast 50 kraadises ahjusoojuses!


157 kommentaari:

  1. Minul ka pärmitaigna põhiretsept samade kogustega. Kuid on üks aga - kui kaneelisaiade tegemiseks läheb, saab sellest kogusest ainult ühe plaaditäie piisavalt suuri saiakesi, seega kahekordne kogus on meil reegel! Ja tõesti tulevad imepehmed ja mõnusad.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma olen siiani veel õnneks ühe plaaditäiega hakkama saanud. Aga varsti pean vist ka koguseid kahekordistama hakkama:)

      Kustuta
  2. Niiii head tulid!! Kõik sõid (kaks tükki järjest) ja kiitsid! Täna teen jälle :-D aitäh imehea retsepti eest!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kas selle taigna võiks ka eelmisel õhtul valmis teha ja panna külmkappi kerkima?

      Kustuta
    2. Mina olen lasknud tainal ära kerkida ning siis külma selle pannud. Kui soovin järgmisel päeval saiakesi valmistada, siis enne küpsetiste rullimist võtan taina toatemperatuurile vähemalt tunnike enne rullimist:)

      Kustuta
  3. Esimene kord, kui mul kaneelisaiad tõepoolest maitsvad tulid! Suur-suur tänu!

    Pikaajaline vaikne jälgija :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tore, kui kaneelirullide valmistamine õnnestus ning retsept abiks oli:)

      Kustuta
  4. Kas oskate öelda, kust selliseid muffinivorme võiks leida?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mina tellin neid aliexpressist. Ümbris on neil hea tugev ning näevad välja ka esinduslikumad, kui need tavalised muffinipaberid. Eestis olen seesuguseid müügil näinud näiteks suhkrukunsti kauplusest, kuid seal need oluliselt kallimad.

      Kustuta
    2. Hei, Ragne! Vabandust, et nii vana teemat torgin, aga ma just eelmine nädal läksin täie rauaga alt aliexpressist neid muffinivorme tellides - põhimõtteliselt sain trühvlite tarbeks sobilikud pisikesed pabervormikesed, mitte normaalmõõdus muffinivormid. :(( Kuigi justkui need mõõdud, mida müüja kirjeldas, tundusid olevat õiged. Õnneks muidugi rahasumma nii väike, et ma protsessima ka ei viitsi hakata, aga järgmine kord tahaks nüüd ikka need õiged tellida. :D
      Nii et mõtlesin küsida, kas Sa raatsid jagada seda müüjat/linki, kust Sa täpsemalt tellinud oled või on see ärisaladus? :P Kui Sa avalikult ei tahaks öelda, aga muidu oled nõus avaldama oma allika, palun kirjuta mulle näiteks e-mailile või facebooki: kilk.liis-at-gmail-punkt-com:) Oleksin supertänulik tõesti! Sest Suhkrukunstis ikka on šaakallikult kallid & ma ei julge rohkem ehku peale välja minna.. :/

      Kustuta
    3. Hei,

      Ma ei ole kindla müüja juurde püsima jäänud. Vaatan tavaliselt kõige odavama, kuid sul on õigus - jälgima peab ka vormi mõõte. Need on tavaliselt üsna täpselt lehel jagatud. Tõsi, osad on pildi peal justkui suured muffinivormid, kuid tegelikkuses väga pisikesed. Aga ma tavaliselt juhindun mõõtmetest ja kommentaaridest, mis on seal juures jagatud:)

      Kustuta
    4. Tere, ma mõõtsin kodus ära tavalised paberist muffinivormid (pehmed): põhi on ca 50 mm ja avaus 80 mm. Minu meelest peaksid need õlipaberi ja paksema randiga vormid olema veidi suuremad - silma järgi tundub nii. Aliekspressis on kõik olemasolevad (nagu Sul pildil)mõõduga 50 ja 80 mm. Kas neid tellidagi? Sest kui oleks veel suurem diameeter, ei mahuks muffinivormidesse. Kui tellin 50 ja 80, on kindel, et ei saa trüfflivorme, kas jah?

      Kustuta
    5. Tere,

      Olen saanud Alist kahes erinevas suuruses vorme, ühed pisut suuremad, teised veidi väiksemad (äkki siis seesama 50/80 mõõt). Aga mõlemad on ok ja sobivad!

      Kustuta
  5. Tere!
    Kas neid annaks teha ka gluteenivabadena?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tegelikult on kauplustes müügil ju gluteenivaba küpsetusjahu, mis on küll pisut krõbedama hinnaga, aga valmistamiseks sobib hästi.

      Selles retseptis ei soovita kasutada mandlijahu või erinevaid pähklijahusid, kuna lõpptulemus ei jää lihtsalt selline nagu peab. Olen valmistanud gluteenivabasid mandli-kaneelirulle (mandlijahuga), kuid jah, see on tekstuurilt hoopis teistsugune küpsetis, kui antud saiakesed lõpptulemusena jäävad:)

      Kustuta
  6. Hei!

    Tegin selle retsepti järgi algusest lõpuni ja lõpptulemus oli väga hea (panin ka toorjuustuglasuuri peale), aga tainas oli väga võine. Alguses arvasin, et tegin midagi valesti, kuid lõpuks õnneks sulas tõenäoliselt ligi pool võist välja. Muffinipanni põhjas oli nii palju sulavõid! Kas tõesti peab panema taignasse 100g võid?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jah - 100 g on õige kogus, aga ise lisan vahel pisut rohkemgi. kas sõtkusid korralikult taina läbi? Kas lisasid vähemalt 82%lise rasvasisaldusega võid?

      Muffinipanni põhja võid ei tohiks küll rohkelt jääda.

      Kustuta
    2. Minul jääb ka 100g võiga tainas rasvane.

      Kustuta
    3. Tuleb korralikult tainasse sõtkuda või. Aga muidugi võib ka vähem panna:)

      Kustuta
  7. Tere! Kas tohib küsida kust sellised "tugevad" pabervormid müüakse?
    Ette tänades,
    Alexa

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tellin neid netist, täpsemalt aliexpressist. Olen näinud ka suhkrukunstis, kuid olulisemalt krõbedama hinnaga:)

      Kustuta
    2. Just, hind on tõesti krõbe=)
      Tänan vastamast!

      Kustuta
  8. Tere koigile.
    Oehh ... Mina elan itaalias juba pool Elu ja noi suur isu nende eesti kaneeli saiade jargi...
    Lugesin kommentaare ja proovin lähipäevadel ka minna poodi vaatama kas leian õiged komponendid et neid valmistada.
    Suu jookseb vett kui loen 🤗

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aga siis pöidlad pihus, et kõik vajalikud komponendid leiaksid:)

      Kustuta
  9. Super! Minu esimene katsetus teha pärmitainast ja olen enda üle ühke! Nii head tulid!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tore kuulda. See on meie peres ka üks lemmikumaid retsepte, mis alati õnnestub:)

      Kustuta
  10. Imehead ja nii ilusad! :) olid meie pere ja sõprade seas suur hitt!
    Küsimus, kas kuidagi on võimalik neid ka külmikusse ette valmis teha?
    Kui samamoodi küpsetamata nad vormides ja minigrip kotis/karbis jääkülma pista, siis hiljem jäätununa ahju pistes on lootust?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Rõõm kuulda:) Kahjuks ei oska sügavkülmas säilitamise osas aidata, kuna olen neid alati küpsetanud nö algusest peale:)

      Kustuta
    2. Mul tuli ükskord üks pannitäis hästi natukese toores seest, panin nad sügavkülma ja nädal hiljem ahjus üles soojendades (veidi vett peale piserdades) olid nad nagu just värskelt valmistatud!

      Kustuta
  11. Maitsvad ja tõesti pehmed! Küll aga tegin sellest retseptist tavalised kaneelirullid.Äkki oleks võimalik ka saada täpsemat pilti muffinivormidesse sobivate ribade tegemisest/paika seadmisest? :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Plaanin lähiajal teha sama tehnikaga mandlirulle (äkki juba täna:)), siis teen pildid, kuidas täpsemalt see voltimine käib ning panen postitusena üles:)

      Kustuta
    2. Oo, mandlirullid, kõlab imeliselt! :)

      Kustuta
    3. Samm-sammuline õpetus siin blogis nüüd täiesti olemas: http://www.kokkama.ee/2017/01/mandlisaiakesed-samm-sammulise-opetusega.html

      Kustuta
  12. Tere
    Kas seda retsepti annaks teha ka kuivpärmiga?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kusjuures kahel viimasel korral olengi just kuivpärmiga tenud, kuna presspärmi pole käepärast olnud. Kasutanud olen Nordic Yeast kuivpärmi, mida lisan pool pakki ehk siis 6g. Segan selle kuivainetega ning lisan siis piima.

      Kustuta
  13. See on tõesti läbi aegade parim retsept! Suur tänu!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No seda on tore kuulda:) Mul läheb viimasel ajal kaneeli nii palju, et ise ka ei suuda uskuda...

      Kustuta
  14. Elu parimad kaneelisaiad! Täidist oli alguses natuke raske tainale määrida, aga kuna tainas oli ahjus kerkimisest soe, siis muutus täidis ka määrides pehmemaks. Ja just see saiade põimimisviis jätab need nii mõnusalt siiruviiruliseks ja neid on tore süües "lahti harutada". Aitäh retsepti eest!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tore, kui meeldisid:) Mina lasen võil toatemperatuuril ikka väga-väga pehmeks minna ning seejäel segan suhkru ja kaneeliga. Nii on mugav seda määrida. Vastasel juhul on tõesti pisut ebamugav:)

      Kustuta
  15. Kas need armsad pesad tuleks välja ka ilma vorme kasutamata? Kui ma paneks otse muffinipannile?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ja, saab ka ilma neid vorme kasutamata. Olen ka ise teinud nii, et kohe panen muffinivormi, aga lihtsalt välimuselt jääb minu arvates pabervormides ilusam lõpptulemus:)

      Kustuta
  16. Väga ilusad ja head tulid! Aga tainas tahtis pea kaks tundi kerkida :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tore:) Kas kergitasid toatemperatuuril või ahjusoojas ahjus?

      Kustuta
  17. Kusjuures ahjus, aga kerkima hakkas aeglaselt, mul või polnud ka päris toasoe lisades, ehk seetõttu. Aga lõpuks kerkis ilusti ja väga head jäid. Pooled tegin mooniga, pooled kaneeliga :)

    VastaKustuta
  18. Tere, kas neid kaneelirulle võib valmistada ka ilma pärmita või muudab see kaneelirulli maitset või kohevust?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kaneelirulle võib ikka valmistada ka ilma pärmita, kuid kindlasti mitte seda retsepti aluseks võttes. Pärmita kaneelirullid erinevad klassikalistest pärmiga valmistatud kaneelirullidest, kuid maitsevad siiski väga mõnusalt. Näiteks saab minu blogist valmistada kaneelirulle järgneva retsepti järgi: http://www.kokkama.ee/2017/09/liha-juustupirukad-ilma-parmita.html

      Asenda lihtsalt soolane täidis kaneeli-suhkru-või täidisega:)

      Kustuta
  19. Kusjuures häid võisaiu saab minu meelest Olümpia alt Boulevardist. Tõeline klassika :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Täiesti nõustun. Need on minu arvates linna parimad, mis sellise nostalgilise olemuse ja paraja koguse võiga! Ma ikka tihti satun sinna ja premeerin end ühe võisoaga. Vaid ükskord olen pidanud pettuma. Ülejäänud 100korda on sealsed võiroosid olnud oivalised:)

      Kustuta
  20. Tere! Kas taina sisse minev või tuleb eelnevalt ära sulatada?? :)

    VastaKustuta
  21. Uskumatult hea retsept. Minu pere oli alguses skeptiline, kui ûtlesin et teen veidi teistsuguseid kaneelirulle. Aga need maitsesid kôigile ûli hästi. Kindlasti teen neid veel. Nii pehmed ja maitsvad.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Seda on tore kuulda:)
      Minu ühed lemmikud on need ka ning tihtipeale retsept kasutuses:)

      Kustuta
  22. Meie pere lemmikretsept! Kuid tahtsin uurida, kas põhimõtteliselt on võimalik tainast ka üleöö säilitada. Nimelt oleks mul vaja kaks õhtut järjest seda tainast teha, aga mõtlesin, äkki on võimalik piirduda ühekordse tegemisega.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ja muidugi on võimalik. Pane kerkinud tainas külmkappi ootele(külmkapis edasine aktiivsus peatub) ning kui järgmisel päeval küpsetama hakkad, siis võta tainas ca 30 min enne valmistamist toatemperatuurile sooja:)

      Kustuta
  23. Tere!
    Suurepärased tulid ja aitäh retsepti eest 😊

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Seda on tore kuulda:) Minu lemmikud samuti juba pikka aega;)

      Kustuta
  24. See tainas on juba super seepärast, et kui käsitsi teha (ehk KitchenAidist vmt abimeest pole), siis ei pea kaua sõtkuma :D Lisasin jahu hulka veel pomerantsi (võib ka riivitud apelsinikoort), nii mõnus apelsinimekk :) Kniks, Ragne, selle lihtsa retsepti eest!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mul ei ole samuti Kitchen Aidi või taolist abimeest ning tõepoolest - see tainas ei nõua pikaldast sõtkumist:) Tänud Sulle tagasiside eest! Kui kohtume, siis jutustame;)

      Kustuta
  25. Tere! Kas pilti olejs võimalik laadida, sellest,kuidas tainast rullida ja lõigata? Pliiiiz

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tegelikult on mul samm-sammult õpetus blogis ka olemas, aga teise retsepti juures:) Vaata siia: http://www.kokkama.ee/2017/01/mandlisaiakesed-samm-sammulise-opetusega.html

      Kustuta
  26. Jumalikult (või kuratlikult) head kaneelirullid! Mina ajasin retseptis järge, tassisin asju ette ning 14-aastane ja 3-aastane tegid minupoolse juhendamise ja väikese abistamisega saiakesed valmis. Kõik õnnestus väga hästi - aitäh hea retsepti eest! Mul on põhimõte, et kui endale juba magusat näost sisse ajada, siis olgu see seda ka väärt, nii et iga amps peaks olema megahea. Need saiad tõesti olid seda! Pealt kergelt krõbedad, seest mahlased ja pehmed, tõsiselt suus sulavad. Nüüd peab ennast ainult tagasi hoidma, et ei hakkaks igal nädalavahetusel neid küpsetama :D

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Seda on nii tore kuulda. Need saiakesed on ka minu totaalsed lemmikud, aga sama mure - väga tihti ei saa neid teha...liiga head on:D

      Kustuta
  27. Suur-suur aitäh, imehea retsept! Tegin neid tänase kaneelisaiapäeva puhul ja väga maitsvad tulid. Kõik söövad ja kiidavad :)

    VastaKustuta
  28. Tere.

    Kas selle retseptiga saaks ka kiringli teha või oleks kringli puhul vaja miskit muuta. Saiakesi olen palju teinud ja imelised, aga seekord mõtlesin, et keeraks selle hoopis kringliks:)

    Ott.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tervitus,

      Sedasama retsepti saab kasutada ka kringli valmistamiseks. Minul kringli meisterdamisel kasutusel ja toimib imeliselt:)

      Ragne

      Kustuta
    2. Tere ja aitähh vastamas!

      Selge, väga hea, siis saab seda retsepti tihedamalt kasutama hakata, ma ei teagi kas see tegelikult hea on:) Siiani igapäevase tegemise takistuseks olnud mõte sellest, et jälle tuleb need enamasti 24 saiakest topsikestesse punuda. Lähen suuremaid riideid ostma:)

      Ott.

      Kustuta
  29. Olen saanud Sinu blogist kõige parema vaniljestritsli retsepti, mis täiesti vastab lubatule ja on pidevalt kasutusel. Ülaltoodud kaneelisaiade retsepti ma nimetaksin julgesti ümber Kõige Paremate Kaneelirullide retseptiks :) Aga nüüd ma palun viidet Kõige Paremate Juustusaiade retsepti juurde :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No nii tore on seda lugeda. Aitäh kommentaari eest! Kusjuures, olen ka ise juustusaiade suur sõber ning loomulikult eelistan pigem isetehtut. Seda parimat retsepti aga pean veel mõni aeg taga ajama, et seda siis ka teistele kindlasti julgeksin tutvustada! Aga küll ta tuleb:)

      Kustuta
  30. Mina tegin selle retsepti järgi kringli. Väga hea ja mõnusalt pehme ka järgmisel päeval. Aitäh!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh tagasiside eest:) Kusjuures, nende saiakeste üheks lisaboonuseks on tõesti see, et ka järgmisel päeval on need mõnusalt pehmed. Üldjuhul on seesugused saiad järgmisel päeval hoopis kurvemat nägu:)

      Kustuta
  31. Heyyy, kas tainas kerkibki suht vähe? Küsin igaks juhuks üle. Olen 2 korda teinud ja kergitanud ahjus 50 kraadi juures.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. See tainas vohab üsna korralikult. Seetõttu uurin, et äkki on komponendid taina valmistamisel külmad, et tainas ei taha kerkida? Teise põhjusena ehk on süüdi liialt kuum vedelik, mis segatakse pärmiga! Kas kasutad kuivpärmi või presspärmi?

      Kustuta
    2. Ohhh, mõlemad põhjused võivad olla. Ma vist pole toa temperatuurile asju võtnud enne tegemist. Proovin täna uuesti teha ja tõstan enne asjad välja. Teen presspärmiga.

      Kustuta
    3. Jään ootama tagasisidet, kuidas õnnestus:)

      Kustuta
  32. Autor on selle kommentaari eemaldanud.

    VastaKustuta
  33. Kas enne ahju panemist pealt munaga (või millegi muuga) ei määri? Täna tegin kaneelirulle (mitte selle retsepti järgi), tainas kerkis ilusti, aga lõpuks jäävad pealt liiga krõbedad kuigi ei hoia liiga kaua ahjus. Milles võib põhjus olla?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma vahest määrin munaga, vahest mitte. Küll aga, kui ahjust võtta, siis soovitan saiakesed piserdada üle veega:)

      Liigne krõbedus võib olla tingitud liialt suurest ahjutemperatuurist!

      Kustuta
  34. Praegune karantiin sai uue tähenduse - ma plaanin ennast ja peret kaneelirullidega ümaraks toita! Jumalikud! Niimoodi muffinivormis on need nii lahedad ja nunnud. Mõnus koorida ja süüa ka! Ohh 🥰

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Seda on rõõm kuulda:)
      Kusjuures, niimoodi muffinivormis valmides säilitavad need ka mahlakust ning lõpptulemusena jäävad saiakesed pehmemad, kui niisama ahjuplaadil küpsetades:)

      Kustuta
  35. Parim retsept! Ainult selle järgi nüüd tegutsen: nii saiakesi, kui ka kringlit tehes. Alati kiidetakse taevani ja nôutakse juurde! Igas seltskonnas tõeline hitt. Suur tänu ☺

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Super tore seda kuulda. Ka minu peolaual on see alati suureks hitiks:)

      Kustuta
  36. Kas kasutasid kuivpärmi?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Siinses retseptis on kasutatud presspärmi!

      Kustuta
    2. Aga palju peaks kuivpärmi panema?

      Kustuta
    3. Oleneb, mis tootja kuivpärm parasjagu kasutusel on. Näiteks Nordic Yeast kuivpärmi kasutades, tuleks seda võtta ca 6 grammi. Veski Mati kuivpärmi kasutades tuleks seda võtta aga ca 9-10grammi. Ehk siis tavaliselt on pakendil ilusti kirjas, milline kuivpärmi kogus vastab presspärmile:)

      Kustuta
  37. Küpsetasin neid saiakesi nii, et kogemata läks võid tainasse poole vähem. Seda avastades oli juba liiga hilja. Saiakesed tulid aga sellegipoolest imehead välja! See retsept läheb kindlasti kordamisele!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Oi, kui kahju! Tee kindlasti järgmine kord õige koguse võiga, sest nii on saiakesed poole mahlasemad. Ma ise olen ka vahest väiksema kogusega teinud, kuna või on lihtsalt otsa saanud ja pean ütlema, et rohkem võid saiakestes on ikka parem:)

      Kustuta
    2. 12 saiakest ja pakk võid. Kuidagi liiga rammus.

      Kustuta
  38. Minul küsimus.. Kas neid saiakesi oleks võimalik teha ka ilma spetsiaalsete vormideta? Mul ei ole kodus :( mõtlesin näiteks kui kõik külg külje kõrval kuskile koogi vormi vms?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tere, ikka on võimalik! Ühes suures vormi küpsenuna (nö külg külje kõrval) saab neid ka teha. Nii säilitavad need ka oma mahlakuse hästi!

      Kustuta
  39. Keegi oskab soovitada kui mitu grammi peaks kuivpärmi panema antud koguse juures �� panin 25 grammi aga taigen mitte ei taha kerkida (hoidsin 50c ahjus 45 minutit aga eriti nagu ei kerkinud miskit. ��‍♂️

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tere,

      Kuivpärmi paki peal on soovitav kogus peal ning selle järgi olen ka toiminud. Olenevalt tootjast on 25 g presspärmi vastav ca 7-11 grammile kuivpärmile:)

      Kustuta
  40. Tere, kui teen kaneelirulle, kas enne ahju panemist munaga pealt ei pea määrima ? :) Ma eelmine kord ühe teise retsepti järgi kaneelirulle, siis jäid kaneelirullid kõvaks. Ma ise lisasin taignasse ka kardemooni :).

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kardemon on alati hea mõte! Munaga võib määrida, aga ei pea. Muna annab lõpptulemusena ilusa läikiva väljanägemise. Need kaneelisaiad kindlasti kõvad ei jää, kuna sisaldavad juba omajagu võid, mis küpsetise pehme hoiab. Kui on aga siiski pisuke kartus sees, et võivad kõvaks jääda, siis soovitan koheselt peale ahjust võtmist saiakesed määrida üle veidikese võiga või siis piserdada neile peale pisut vett:)

      Kustuta
  41. Aitäh soovituse eest :) Eks pean ikka uuesti proovima neid kaneelirulle küpsetada :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Muidugi! Jään siis tagasisidet ootama, kuidas õnnestus:)

      Kustuta
  42. Tõesti Kõige Paremate Kaneelisaiakeste retsept! Imepehmed ja kaneelised! Lähevad kindlasti kordamisele. Mul muffinivorme polnud (ning selle tõttu ei julgenud retsepti varem katsetada) aga täna õhtul mõtlesin, et proovin neid ikka õpetuse järgi keerata ning otse ahjuplaadile panna. Tulid väga ilusad välja :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Väga tore seda kuulda. Minul plaan neid homme meisterdada:)

      Kustuta
  43. Väga head! Mul oli taigen juba kerkinud, kui avastasin, et olin eelmine nädal enamuse kaneeli ära kasutanud. Panin siis hoopis kaks tl kakaopulbrit lisaks. Tuli välja, et oli õnnelik õnnetus, väike kakaolisand osutus üliheaks:) Muffinivorme polnud, panin üksteise kõrvale ahjuvormi, jäid mõnusad mahlakad. Mul on tihti olnud probleem, et või valgub välja küpsetates, seekord nii ei juhutund. Ehk sellepärast, et olid kunstipäraselt sigrimigrikeerus:)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Nii tore kommentaar. Tänud tagasiside eest!

      Eks tihtipeale ole nii, et mõni ootamatult lisatud komponent võib lõpuks ülimaitsvaks osutuda:)

      Kustuta
  44. Sai ka täna Teie retsepti järgi neid tehtud. Keerasin “tavapäraselt” rulli ja panin ahjuvormi üksteise kõrvale. Megahead tulid, mahlased ja kuskilt ei valgunud midagi välja, lisaks kerkisid ilusti. Kindlasti teen veel, sest retsept on hea lihtne ja tulemus maailma parim 🥰

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Super-tore kuulda! Üksteise kõrvale pannes säilib samuti saiakeste mahlasus:)

      Kustuta
  45. Ühinen kiidukooriga:) vägaväga head tulid!
    Mul kerkisid ka kauem - ahjus u tund, aga arvasin, et asi oli ehk selles, et ma ei pannud pöördõhku tööle.
    Järgmisena ootavad proovimist mandlilaastudega variant ja mooniseemnetega tahaks ka katsetada.
    Aitäh retsepti eest!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ja kui kellelgi abiks, siis Apelsini poest ostsin sarnaseid vorme nagu retseptis:)

      Kustuta
    2. Tänud tagasiside eest! Jahedal hooajal on ühed rõõmutekitavad kaneelirullid eriti teretulnud:)
      Aitäh vormide info eest!

      Kustuta
  46. Appi kui head tulid, meie pere lemmik nüüd!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Rõõm! Ja tere tulemast kaneelirulli fännide hulka:)

      Kustuta
  47. Tere ! hakkan tegema -aga ei saa aru sellest kohast -Lõika ribadesse sälk nii, et ülemine ots jääks kinni. Keera tainaribadesse keerud ning vormi neist pisikesed pätsid, mis tõsta muffinivormidega vooderdatud muffinipanni aukudesse. Kui pika sälgu ma pean lõikama?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Sain vist aru. Tuleb nagu pikad püksid teha ning pükstel jalgadele keerud teha.

      Kustuta
    2. Tere, Lisan õpetuse lingi siit blogist, kus pildijadana on see vormimine ilusti näha: http://www.kokkama.ee/2017/01/mandlisaiakesed-samm-sammulise-opetusega.html

      Kustuta
  48. Tere,Küsimus, et millist taimset piima kasutada lehmapiima asemel ja või asemel mida hea kasutadak as taimne vedel või või vegan margariin, mis küpsetamiseks mõeldud ja kas kogus jääb samaks, kui soov veganile teha?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tere, Ma ei ole ise vegan-varianti nende saiakestega teinud ning seetõttu ei julge täpseid koguseid ja juhiseid anda. Peab enne läbi proovima, aga taimse piimana võib ma arvan julgesti kasutada mandlipiima või näiteks India pähkli piima. Või asemel taimset vedelat võid ei kasutaks. Originaalis on kasutusel pehme või, mis annab saiadele kohevust ja pehmust. Seega võtaks kasutusele pigem vegan margariini, Soovitan asendada need esialgu 1:1le, aga muidugi peab eelnevalt läbi proovima, kuidas miski reageerib:)

      Kustuta
  49. Olen ka neid korduvalt teinud, aga mul ei kerki taigen kunagi, ma ei tea, mis valesti teen. Taigen jääb kuidagi kõva ja ahju 50C juurde pannes tunni ajaga ei juhtu midagi. Kuigi kaalun ained täpselt ära ja mõõdan piima temperatuuri. Käesoe piim tähendab ju ca 36-40C? Või peaks leigem olema?

    Siiani olen tuimalt selle kerkimata taigna ikkagi rullideks teinud ja küpsetanud ning kõigile on ikkagi väga maitsenud :D

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ragne oskab ilmselt paremaid soovitusi anda aga mul on jäänud (teise retseptiga) tehes kõvad kui olen pannud liiga palju jahu. Jahud on erinevad nii, et tasub osadena panna ning vaadata, kuidas konsistents on. Selle jahuga, mida ma kasutan, peab lausa 50-100g lisaks panema muidu jääb liiga vedel.
      Ja samamoodi temperatuur peab olema ideaalne..mul on alati õnnestunud kui piim on olnud täpselt 37 kraadi.

      Kustuta
    2. Tervitus!

      Kui tainas jääb kõva ja ei kerki, siis tõepoolest on jahu lisatud liiga palju. Lõpptulemusena peab jääma tainas pehme. Liialt tugev tainas ei kerkigi soovitult. Mis jahu Sa kasutad?

      Kui presspärmi kasutada, siis oleks hea, kui see oleks käesoe(37kraadi), kuivpärmi kasutades võib piima temperatuut olla pisut suurem:)

      Kustuta
  50. Parim taignaretsept! Tänan väga, imelised kaneelisaiad ja pirukad tulevad sellest. Ma ei suuda küll mõista, kuidas saaks tainas kellelgi kõva jääda!?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Suur aitäh tagasiside eest!

      Ma arvan, et see taina kõvadus on mõndadel küpsetajatel tekkinud jahu valest kogusest või mingi komponendi valest kaalust:)

      Kustuta
  51. Kas see taigen sobib ka soolase kringli küpsetamiseks? Kuidas siis suhkru kogust sättida?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Muidugi sobib:) Sellest tainaretseptist lähtudes olen tegelikult valmistanud soolast kringlit, mis on olemas ka siin blogis: http://www.kokkama.ee/2016/01/hork-singi-juustustritsel.html

      Kustuta
  52. Kaneelirullide puhul panid täidist poolele taignale, aga siin vist tervele? Ja kas siis keeran need täidisega pooled omavahel kokku? Olen pisut segaduses ��

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Lihtsam on lisada ainult poolele osale ning siis täidisega katmata osa selle peale:) Lisan lingi, kus valmivad küll samas stiilis mandlirullid, aga tegevuskäik on sama: http://www.kokkama.ee/2017/01/mandlisaiakesed-samm-sammulise-opetusega.html

      Kustuta
  53. Tere. Need on imelised kaneelisaiad. Olen korduvalt kasutanud seda retsepti ja alati tulevad välja. Õde aga soovib hästi kardemooniseid saiu. Palju võiks lisada seda. Ma ise kardemoni ei söö ja seega ei oska hinnata kogust :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Seda on rõõm lugeda. Eks kardemonikogus oleneb sellest, kas on soov saada sellist õrna aimatavat maitset saiakestele või siis pigem tugevamat maitset. Viimase puhul soovitan kardemoni lisada ca 1 supilusikatäis.

      Kustuta
  54. Mul kerkis ka ahjus kuskil tund aega, siis sain topelt koguse. Imemaitsvad saiakesed tulid, aitäh 👌

    VastaKustuta
  55. Suu täis ei räägita aga imemaitsvad, pehmed saiakesed. Just matsutame Kell on 0.02 )et tuleks magus uni :) Lugesin kommentaaridest et kellelgi jäi võid muffinipanni põhjadesse ja mul olid ka põhjad pärid võised, kuid absoluutselt ei häiri. Täna sõtkusin käsitsi aga järgmine kord panen ikka sama koguse võid kuid testin tainast segada köögikombainiga. Et kas on vahet. Aitäh Ragne retsepti eest. Ja Head ööd!

    VastaKustuta
  56. Tere, Ragne! Mina tegin tavalisel ahjuplaadil neid saiakesi. Ja no mis ma oskan öelda, lihtsalt IMELISED!! Mõnusalt pehmed ja magusad. Meil peres nüüd ainult selle retsepti järgi kaneelisaiu tahetaksegi. Seekord piirdusin ühe plaadi täiega (lihtsalt katsetasin), aga järgmine kord peab vist ikka 2 plaaditäit tegema. Kindlasti teen veel Sinu retseptikogust asju. Kena päeva jätku!!

    VastaKustuta
  57. Täiesti jumalikud. Need kadusid laualt ikka väga kiirelt. Minul tainas ei hakanud kerkima eriti. Kasutasin kuivpärmi. Ei oskagi välja mõelda miks. Aga no küpsetasin nad ikkagi valmis ja mega head olid ikka. Proovin varsti jälle. Väga figuurisõbralikud need just pole ja no minul kadus igasugune enesevalitsus neid süües. 🙈😁

    VastaKustuta
    Vastused
    1. :D Äkki oli lisatav piim liialt jahe või siis oli või liialt külm? Kas kergitasid toatemperatuuril? Soovitan alati kergitada pigem 40-50 kraadises ahjus. Nii saab kiiremini ja õnnestunud kerkimine ka alati kindel:)

      Kustuta
  58. Väga maitsvad kaneelirullid, sõbrad kõik kiitsid ja küsisid lisa. Suured tänud jagamast.:)

    VastaKustuta
  59. Aitäh!!! Ka minu moodi käpard sai hakkama-olen teinud eelnevalt pärmitaigent täpselt ühe korra-kohutav! Peale seda pole enam tahtmist olnud teha. Kunagi nägin seda retsepti, aga mõtlesin…ääh, nagunii ei õnnestu. Tänase päeva puhul tuli isu kaneelikate järele, otsisin retsepti ja julguse välja-tehtud!!! Ja minu taigen on küpsedes pehme ja hea, aitäh 😊

    VastaKustuta
  60. Mina nt võid panin julgelt rohkem ja tegin tavalised kaneelirullid, ei teinud muffinivormi sisse. Sutsu rohkem võid ja sutsu vähem jahu ja saavad veeeeel pehmemad. Aga eks ta ole maitse asi. Igatahes tänan retsepti eest! :)

    VastaKustuta
  61. Olen väga palju aastaid kaneelirullid teinud ja mõtlesin proovida uut retsepti, koos retseptiga tuli ka uus saia "keerutamise viis "ning paigutus muffinivormi. Ootasime 15 minutit põnevusega ahju ees. Imelised ja suussulavad kaneelisaiad!!! Pooled söödi enne ära, kui tuhksuhkur peale sai.

    VastaKustuta
  62. Aitäh Ragne retsepti eest! Kirjutan ja samal ajal nosin parimat kaneelikeerdu mis oma käega valmis saanud. Tainast oli kerge sõtkuda, ei jäänud käe külge kinni. Ja üldse oli selle taignaga lihtne töötada, varasemalt on olnud see rullimine ja kokku mäkerdamine rist ja viletsus. Mina tegin "püksipusa" :) asemel palmikud ja rullisin kokku. Taignasse lisasin kardemoni ja või-kaneeli-suhkrusegus kasutasin tumedat Muscovada suhkurt, see viimane annab eriti mõnusa meki.

    VastaKustuta
  63. Tere. Olen seda retsepti korduvalt kasutanud aga taigen ei kerki. Võibolla 1/3 jagu. Teen kõike retsepti järgi. Mida võiksin teistmoodi proovida teha?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kas kasutusel on presspärm või kuivpärm? Kui esimene, siis soovitan proovida kuivpärmida, mis on selline kindlam variant, kui presspärmiga ei õnnestu. Kuivpärmi peaks siin retseptis kasutama ca 8g (pakil on kogus tavaliselt täpsustatud).

      Kustuta
  64. Uskukatult hea taigen. Nii õhuline ja mahlane. Tegin just cinnabonnid selle taignaga.🥰

    VastaKustuta
  65. Tere, Ragne! Kas sa seletaksid, palun, mida tähendab, et sälk sisse lõigata, nii et ülemine selv kinni jääks? No loen ja loen ja ei saa täpselt aru, mida ma tegema pean 😁

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mandlisaiakeste juures on selle täpne sammsammuline õpetus olemas. Link siin: http://www.kokkama.ee/2017/01/mandlisaiakesed-samm-sammulise-opetusega.html

      Kustuta
    2. Suuuuuur aitäh! Ja ilusaid pühi! Täna läheb kaneelisaiakeste küpsetamiseks!

      Kustuta
  66. Kaneeli suhkru segu nii palju ei lähe

    VastaKustuta
  67. Maitselt väga head, pehmed. Käsil katse number 2. Esimene kord tainas ei kerkinud. 🤷‍♀️
    Aga vot mina vist selline võhik, et muffinivormi neid sättida ei oska. 🫣

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Rõõm:) Ega siin mingit kunsti ei ole. Panen taina vormi nii, et osad keerud jäävad ülespoole, siis küpsevad ilusti selliseks siiruviiruliseks:)

      Kustuta