22. detsember 2014

Hautatud pardikoivad kartuli-juurselleripüree ja õunakastmega

Minult on ikka ja jälle küsitud, et mida mina plaanin jõulude ajal pühadelaual pakkuda. No ütleme nii, et täna õhtul on köögis valmimas sült. Homme panen juuretise käärima ning hapukapsa potti hauduma. Kõrvitsasalat on ammu valmis ja söömist ootamas ning õhtusöögi lõpetuseks plaanitud magusam pool saab arvatavasti homme õhtul viimase lihvi. Niisiis on laual kõik traditisooniline - vana ja hea ning kindel. Pearoana astub tähtsa külalisena lauale part, täpsemalt pardikoivad. Mulle on tõeliselt meelepärane pardiliha ning eriti just pikalt haudunud koivad. Seda retsepti olen teinud päris mitu korda ning juba ammu sai otsustatud milline liha ja retsept jõululaual tähtsaimat osa mängib. 

Uskuge mind, see retsept on lihtsalt suurepärane. Lõpptulemusena saavad valmis hästi mahlased pardikoivad, millelt liha iseenesest eraldub. Maitsetes ei ole miskit tugevalt tunda, pigem sulandub kõik ühtseks tervikuks. Nii, et kel veel pühadeks kindlaid retsepte pole välja valitud, siis see on kindlasti üks, mida proovida tasuks.

Pardikoibade kõrvale lisandiks üks kohev püree. Juurseller on minu südame juba ammu võitnud. Selle maitse on kohati tugev, kohati huvitav, kohati suurepärane maitseandja, kohati hea kaaslane teistele köögiviljadele. Seetõttu lisan ka ühe oma lemmikuma püree retsepti kartuli ja juurselleriga. Sobib pardiga ideaalselt!



4 jahutatud pardikoiba (kasutasin Rannamõisa pardikoibasid)
soola, pipart
näpuotsatäis kaneeli
1 tl vedelat mett
2 tl sinepiseemneid
2 tl köömneid
mõned tillivarred
1 õun
0,5 dl vett

Hõõru pardikoivad soola ja pipraga korralikult kokku. Seejärel hõõru kokku kaneeli ja meega. Lisa koibadele sinepiseemned ja köömned. Aseta koivad ahjuvormi ning lase neil üleöö jahedas maitsestuda.
Järgmisel päeval lisa vormi tillivarred ja vesi. Koori õun, eemalda südamik, lõika viiludeks ning aseta ahjuvormi. Raputa koibadele peale veel pisut soola. Küpseta 160 kraadi juures ilma kaaneta 30 minutit, seejärel aseta vormile kaas peale ning küpseta veel 2 tundi. Serveeri koos õunakastme ja kartuli-juurselleripüreega.

Õunakaste
potis küpsenud õunaviile
küpsetamisvedelikku
piima

Eemalda ahjuvormist õunad ning pane kaussi. Lisa juurde endale meeldivas koguses pardileeme ning mikserda ühtlaseks. Lisa piima vastavalt maitsele ning kuumuta pliidil minutijagu (ära keeda)!

Kartuli-juurselleripüree
750 g kartulit
300 g juursellerit
soola
75 g võid
piima

Koori kartulid ja juurseller ning keeda need soolaga maitsestatud vees pehmeks. Seejärel nõruta. Sulata või pliidil, vala kartulite ja juurselleri juurde ning alusta siis mikserdamist. Poole pealt hakka juurde lisama piima. Lisa seda niipalju, kui saavutad endale sobiva paksuse. Maitsesta.

2 kommentaari:

  1. Kaunist jõuluaega! Tundub imemaitsev ja hõrk. Aitäh nende hetkede jagamise eest! :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh. Ilusaid pühi Sullegi:) Uuel aastal uue tuhina ja retseptidega!

      Kustuta