28. august 2010

Marineeritud suvikõrvitsad

/Prindi retsept/

Suvikõrvitsate marineerimise mõtte pani mulle pähe siinne blogikülastaja Katrin. Seejärel kui olin sellist suvikõrvitsate ärakasutamise võimalust paarile tuttavale rääkinud, selgus, et nemad eevad seda amm. Ja kus mina olen olnud? Iga aastaselt uhan suvikõrvitsast teha pannkooke, pirukaid, vokiroogasid jne , seda ikka selleks et kõik suvikõrvitsad ikka ära kasutada. See aasta tulevad siis mängu suvikõrvitsamoos ja marineeritud variant suvikõrvitsast. Kuna kõige harilikum kõrvits marineeritud kujul on lihtsalt imehea, siis võin kinnitada, et ega suvikõrvitsad sellele alla ei jää. Mugandasin õigepisut oma iga-aastast kõrvitsaretsepti suvikõrvitsatele sobilikumaks. Minu arvates ei omanda suvikõrvitsad väga tugevasti maitseid, mistõttu suurendatud on siinses retseptis (võrreldes minu kõrvitsaretseptiga) suhkru ja äädikakogust. Aga muidugi tuleb tegelikult hoidiseid valmistada vastavalt enda maitsele:) Ja muidugi aitäh Katrinile!


2 kg suvikõrvitsakuubikuid
2 l vett

9-10 sl äädikat (30%)
ca 700 g suhkrut

ca 15 nelgitera

ca 12 vürtsitera
3-4 kaneelipulka

Koori suvikõrvits, lõika pikuti pooleks ning eemalda sisu. Seejärel lõika puhastatud suvikõrvits kuubikuteks ning pane need koos vee ja äädikaga ööseks likku (nii ei jää lõpptulemus lödi). Seejärel lisa ülejäänud ained ning keeda keskmisel kuumusel umbes tund või seni kuni kõrvits on parajalt pehme. Vajadusel vastavalt maitsele, lisa maitseaineid. Pane kuumalt ettevalmistatud purkidesse ning kaaneta (jälgi, et igasse purki ka nelgitera saaks).

25. august 2010

Rummikoogitäidisega stritsel

/Prindi retsept/

On ilmselge, et kella kuue paiku hommikul ei tasu kohe oma küpsetiste-tegemistega alustada. Nimelt olin valmistamas paar päeva tagasi ühte sünnipäevatorti - täidiseks õunad ning katteks suur vahukoore-toorjuustukreemikuhi. Ahjust tuli välja aga põhjast üleliia tumenenud küpsetis. Olin juba kiruma hakkamas oma ahju. Täiesti võimalik, et see minu küpetamisinnukusele väga vastu ei pea. Pool-juhuslikult avastasin, et ahi oli pandud ainult alt küpsetamireziimile. Niisiis võib võtta selle veidi üle pruunistunud koogi ning niisama ära süüa, teine variant on teha rummipalle, kolmas idee on aga veidi veel edasi mõelda ning teha rummikookidest stritslit. Rummikoogisõpradele lausa kohustuslik. Rummikoogi taigna võid teha täiesti maitse järgi. Kakaod lisa tunde järgi - kui tahad tumedat tainast pane kakaod rohkem ning vastupidi. Tegelikult ei pea kook selle küpsetise valmistamiseks üldsegi mitte untsu minema, kui on kooki järgi, saab ka suurepäraselt seda kasutada.


1 õunakook (valmistasin selle retsepti järgi)
3-4 sl võid
2-3 sl hapukoort
magustamata kakaopulbrit
suhkrut
rummi

Tainas:

25 g pärmi

3 dl leiget vett
1 dl suhkrut
0,75 tl soola

8-9 dl jahu
3 sl õli

Võta õunakook (ei pea terve suur kook olema, piisab ka vähemast) ning murenda see kaussi (võid ka mikserdada). Sulata potis või ning lisa see murendatud õunakoogi segule. Sega sisse hapukoor. Lisa maitse järgi kakaod, suhkrut ja rummi ning sega kõik ühtlaseks. Pane pärmitaigna valmistamise ajaks jahedasse.

Murenda pärm leigesse vette ja sega õrnalt, kuni lahustub. Lisa suhkur, sool ja jahu. Jahu lisamisel vaata, et taigen ei jääks liiga kõva, pigem vedelam (nii kerkib paremini). Sõtku veidi ja lisa hulka õli. Puista sõtkutud taignale peale veidi jahu ja pane taigen rätiku alla, sooja kohta kerkima ca pooleks tunniks.

Kerkinud taigen rulli taignarulli abil 1 cm paksuseks ristkülikuks. Määri peale veidi võid ning kata tainas tervenisti rummikoogi-seguga. Keera taigen pikemast küljest rulli. Moodusta sellest ring, ühendades taignaotsad omavahel. Lase kerkida plaadil ca 15 minutit. Seejärel küpseta 175 kraadi juures 25-35 minutit. Kuni kringel on pealt kuldpruun. Võta ahjust, piserda peale veidi vett ning jahuta.

22. august 2010

Suvikõrvitsamoos

/Prindi retsept/

Kohe, kui sattusin sellele retseptile, tahtsin seda proovida. Paar-kolm nädalat hiljem ehk siis täna tegingi lõpuks seda moosi esimest korda. Esimenepotitäis läks muidugi veidikene aiataha, kuna ilmselgelt ei tohi unustada moositegemist selle valmimise ajal hetkekski. Ju oli süüdi ka ilmselgelt liig-varajane kellaaeg. Teisetkordse katsetusena sain aga oma moositeo tehtud. Kohe kindlasti on tegemist väga laheda ideega, mida jälle suvikõrvitsast teha, lisaks siis veel maitse, mida talvisel ajal kamina ees isevalmistatu saiaga süüa. Maitselt selline õhuline, veidikene õunamoosi meenutav. Retsept mugandustega nami-namist.

3 suurt suvikõrvitsat
ca 2 dl vett
2 sidrunit

suhkrut
(oma maitse järgi)
0,5 tl jahvatatud kardemoni
2 tl sidrunhapet


Koori suvikõrvitsad, lõika pikuti pooleks, eemalda sisu ning lõika tükkideks. Sega potis suvikõrvitsakuubikud, vesi, riivitud sidrunikoor ja pressitud sidrunimahl ning keeda tasasel tulel kõrvitsa pehmenemiseni. Püreesta saumikseriga.

Seejärel lisa suhkrut vastavalt maitsele ning kardemon. Keeda tasasel tulel umbes 15 minutit, lisa sidrunhape ning vala kuumalt ettevalmistatud purkidesse.

17. august 2010

Vaniljerullbiskviit kaneeli-suhkruste õuntega

/Prindi retsept/

Nüüd siis on käes aastaaeg, kus sobiv maitsta ja katsetada erinevaid õunakoogikesi. Tegin selle koogi päris esimestest õuntest, mis olid siin Pärnumaal just värskelt maha potsatanud. Korjasin need kohe korvi, kus need siis edasi rändasid vaniljekreemisesse rulbiskviiti. Kaaslaseks selle koogi söömisel soovitaksin võtta üks suurem kruusitäis piima.
Selle hõrgu koogikese pilt oli üleval mul juba üle-eelmises postituses, augustiunetuse teemas. Suurepäraselt õnnestunud üritus:)


Biskviittainas:
2 õuna

1 sl suhkrut

kaneeli
3 muna
1,5 dl suhkrut

1 dl jahu
1 dl kartulijahu
1 tl küpsetuspulbrit


Täidis:
100 g võid
600 g kohupiimapastat
1 dl vaniljepulbrit Ekströms

100 g suhkrut


Immutamiseks:
piima

Koori ja puhasta õunad. Lõika mõnusalt väikesteks tükkideks ning sega 1 sl suhkru ja kaneeliga. Sega korralikult läbi ning jäta taina valmistamise ajaks ootele.

Klopi mikseriga munad suhkruga vahule. Sega omavahel kuivad ained ning lisa seejärel muna-vahule. Sega ettevaatlikult. Kalla taigen küpsetuspaberiga vooderdatud ahjuplaadile. Aseta peale kaneeli-suhkruga segatud õunatükid (ära õuntest eraldunud vedelikku tainasse pane) ning seejärel küpseta 225°C juures 7-10 minutit ehk seni kuni küpsetis on pealt kuldne. Selleks, et rulli paremini kokku keerata, aseta lauale küpsetuspaber ning puista sellele tuhksuhkrut. Kummuta küpsenud biskviitpõhi selle peale. Võta biskviiti kattev küpsetuspaber ära ning pintselda kook üle piimaga. Siinkohal ei maksa immutamisel piimaga koonerdada! Kata koogipõhi puhta rätikuga ja jäta minutiks jahtuma.

Täidise jaoks sulata või ning seejärel sega see kokku kohupiimapastaga. Sega sisse vaniljepulber ning suhkur. Sega täidiseained omavahel ning määri biskviidile. Keera kook küpsetuspaberi abil rulli ning aseta külmikusse maitsestuma. Umbes 5 tunni pärast võib juba serveerida! Kaunistada võib veevannil sulatatud tumeda šokolaadiga.

12. august 2010

Mustikane Rukkikleiva-juustukook pokaalis

/Prindi retsept/

Eelmisel nädalal vahetult enne suvilasse jõudmist peatusime teeäärses metsas mustikate otsimiseks. Polnud vaja kaua otsida, sest hobusesuurused marjad oli kohe käe-jala ulatuses. Korjasime veidi aega ehk niikaua kui laps autos magas. Mul on juba suve algusest auto olemas kaks paari kummikuid, 1 punane ämber, 1 plastmassnõu ning kaks mustikakorjamiskahva. lihtsalt niisama, juhuks kui marjule minemise isu peaks peale tulema:) Igastahes leidsin suvila lähedalt hiigelhea koha, kus kasvavad tõepoolest hobusesuurused mustikad, millest sai siis mõned tunnid hiljem valmis tehtud pokaalis-juustukook. Kreemjas leivane magustoit, mis kohati meenutab Taani talutüdrukut, kuid tänu Merevaigule on see tunduvalt kreemjam. Leivad küpsetasin enne pannil krõbedaks, ole ettevaatlik on oht, et satud suhkru ja kaneeliga karamellistunud leibadest sõltuvusse..omad kogemused räägivad..


4le

6 viilu musta leiba
2 sl võid
3-4 tl fariinsuhkrut

näpuotsatäis kaneeli

200 g Merevaigu sulatatud juustu
2 dl hapukoort
1 dl suhkrut
(või veidi rohkem, kõik oleneb maitsest)
2 munakollastmustikaid, niipalju kui hing ihaldab


Lõika leivaviilud väikesteks tükkideks. Kuumuta pannil või ning lisa leivatükid. Prae paar minutit, lisa suhkur ja kaneel ning sega. Kui suhkur sulab ning leivatükid on sellega kaetud, võta pann tulelt.

Sega omavahel sulatatud juust ja suhkur, lisa segades juurde hapukoor ning munakollased (mina kasutasin selle protseduuri juures mikserit). Aseta pokaalidesse leivatükid, siis mustikad ning marjade peale pane paras kogus juustu-segu. Korda uuesti tegevust, kõigepealt leivatükid, siis mustikad ja siis juustusegu. Seejärel kaunista pealt leivatükkide ja mustikatega. Hoia jahedas kohas ca 5-6 tundi. Naudi koos kohviga.

Kokkama blogi Augustiunetusel

Sel nädalavahetusel (14.08.2010) kohtume Pärnus Augustiunetusel! Võtsin kohustuseks osaleda sellisel toredal üritusel. Mind koos ühe teise tubli Pärnu kokkaja ning müügiletiga saab kohata Rannapargi lava vahetus-läheduses Supeluse tänava ääres (umbes endise hiinarestorani Mandarini lähedal). Pakume uusi ja vanu häid küpsetisi. Menüüs on erinevaid küpsetisi/koogikesi, soolaseid pirukaid, kringleid. Ei puudu ka koduleib.

Mõningad näited meie ostuletist - valmis on söömiseks üks minu lemmikuid juustukooke, mahlane martsipanikringel, kihiline koduaiaõuntest valmistatud šokolaadikook (pildil). Lisaks vanaema retsepti järgi valmistatud kohupiimane mustikakook tibukollase vaniljekastmega ning juustune kuumsuitsulõhepirukas. Pakume ka küpsetatud koduleiba ja kodukaraskit kihilise täidisega võileibade kuues. Kõikides küpsetistes on kasutatud kuldkollaseid talumune.

Astuge kindlasti läbi:)...Kohtumiseni!

Täpsemalt augustiunetusest www.augustiunetus.ee

8. august 2010

Peedisupp külmsuitsuheeringa ja kurgiga

/Prindi retsept/

Eile hakkas kell juba vaikselt neli saama, laps käis köögis süüa nõudmas. Tema püüdlused lauapealt kooritud kurke näpata kandsid kahel korral vilja. Ise valmistasin samal ajal aga suppi, mille idee oli mul umbes-täpselt nädal aega tagasi kirjutatud oma märkmiku tahakaanele. Nimelt oli kindel mõte proovida suppi, kus võidutseb peet. Suppi tehes sai tühipaljas peet endale kaaslasteks veel kurgi, sultatud juustu ja külmsuitsuheeringafilee. Kui laps kolmandat korda kavala näoga kööki tuli, et näpata laualt veel üht kurgiviilu, sai supp valmis. Lõpptulemus oli nii hea. Plaan oli seda süüa külmana, tühjad kõhud sundisid aga suppi sööma kergelt leigena. Nii, et seda suppi saab serveerida äärmusest- äärmuseni ehk siis tulikuumalt külmkapi külmalt või kergelt jahutatuna. PS! Peeti keeda ikka ise, sesr poes müüdavatel keedetud peetidel pole minu arvates tegu ega nägu:)

Pildistamise köögipoolelt niipalju, et allolev pilt on üks ainukesi, kus ei ole peal minu lapse kätt, jalga, pead või nina. Pildistamise ajal tiirles näljaline supi juures kui mesilane meepoti ümber:)

neljale

1 kg peeti
4 kartulit
2,5 dl juurviljapuljongit

100 g sulatatud juustu Merevaik 200 g külmsuitsuheeringat
tilli, rohelist sibulat
2 väikest kurki

soola

Keeda peedid soolaga maitsestatud vees pehmeks. Koori kartulid ning keeda samuti pehmeks. Pane keedetud juurviljad ühte potti, lisa puljong, sulatatud juust ning mikserda kõik ühtlaseks. Jahuta suppi külmkapis umbes kümme minutit.

Haki maitseroheline, lõika kurgid kuubkuteks ning heeringafilee ribadeks. Sega supile sisse ning vajadusel maitsesta. Serveeri.

6. august 2010

Mango Mousse

/Prindi retsept/

...ehk minumoodi lihtne mousse-maius. Kuidas tundub kohev õhuline suus-sulav magustoit mangose järelmekiga? Võin öelda, et hästi-hästi ning mis kõige parem selle tegemisele kulub täpselt üks filmivahel olev reklaamipaus.

kahele-kolmele

2 dl rõõska koort (35%)
2 dl mangopüreed (EastEnd)

1 munavalge


Vahusta koor kuni tekivad tugevad tipud. Sega lusikaga juurde mangopüree ning seejärel mikserda veel korra kõik ilusti ühtlaseks. Vahusta munavalge kõvaks vahuks ning lisa ettevaatlikult vahukoore-mangomassi hulka. Serveeri.

2. august 2010

Pasta praetud salvei ja küüslauguga

/Prindi retsept/

Kuulsin just raadiost, et tulemas on uus kuumalaine?!? Kuidas nüüd niimoodi, eile oli nii palav ka kõige õhukesema riietusega, nii et ei taha ettekujutadagi, milline see uus kuumalaine välja peaks nägema. Igastahes soovitan seni, kui on veidike jahedam ehk siis kui kraadiklaas näitab vaid ca 26 soojakraadi, võtta ette üks lihtne pastaroa valmistamine. Kui Teil juhtub aias kasvama ilus hele-hallika leheline salvei, siis on hea. Vastasel juhul peab lihtsalt sammud naabriaeda seadma või siis turule minema. Lihtne pastategu väärib valmistamist, sest praetud, kergelt krõbedaid salveilehti ei pea kartma, sest tüüpilisest lehe-maitsest on asi kaugel. Ahjaa ja siis pastaroa valmistamise kuldreegel - Parmesan on kohustuslik. Seda ei ole kunagi üleliia, nii et südamerahuga võib seda külluses lisada.

300 g spagette
suur peotäis salveilehti

1-2 küüslauguküünt, purustatuna
suur peotäis aedtilli
parmesani, riivituna

oliiviõli
soola, pipart


Keeda spagette soolaga maitsestatud vees kuni need on peaaegu pehmed ehk siis al dente (soovitan keeta pakendil kirjas olevast ajast minuti võrra vähem). Jäta alles ca 0,5 kl pasta keeduvett (seda lisa lõppjärgus vajaduse korral, juhul kui pasta tundub kuiv).

Kuumuta sorts oliiviõli pannil, lisa salveilehed ning purustatud küüslauguküüs. Prae paar minutit ehk seni kuni lehed muutuvad krõbedaks. Lisa pannile valmiskeedetud spagetid, hakitud till ning parmesan. Kui pasta tundub kuiv ja kleepuv, lisa eelnevalt kõrvalepandud pastakeeduvett. Sega kergelt läbi ning maitsesta soola ja pipraga. Riivi peale parmesani (võid jätta ka mõned praetud salveilehed kaunistuseks) ning serveeri kohe.