30. juuni 2010

Eton Mess Maasikavahutort

Hetkel olen kookide küpsetamises üsna kibe käsi, tänu koogitellimustele Pärnus asuva Mahedik kohvikule. Siiski on aga katsetamises igasugu ideed, mis pähe mahuvad. Päris ilmselgelt olen ma pettunud ühest üleeilsest koogikatsetusest, mis tundus pealtnäha olema ideaalse koogi valem, välja tuli aga õhuke muretaigna põhjaga kokkuvajunud koogike. Lohutuseks tuli muretaigen hea mure ja parajalt võine. Eilset koogitegu aga saatis edu. Siinkohal aitas minu mõttelennule kaasa Eton mess, kus selle muretaignaga koogipõhja puhul ongi täidiseks kohupiima-vahukooresegu, beseeküpsised ja magusad oma-aia-maasikad. Selleks, et kook läbi ei vettiks aitab siikohal kaasa koolitusel (Mari-Liisi blogist sellest lähemalt) saadud Heidi Park'i nipp, pintseldada koogipõhja munavalgega. Kindlasti soovitan koogil lasta ööpäev seista, nii muutub täidis tahkemaks.

Praegu aga ilusaid rannailmu, maitsvaid suvemaitseid ning magusaid maasikaid!


2 dl jahu
näpuotsatäis soola

0,5-1 sl suhkrut
85 g võid
1-2 sl vett

Täidis:
2 dl rõõska koort (38%)
1 sl suhkrut

1 tl vanillisuhkrut
200 g kohupiimapastat

250 g maasikaid (mõned jäta kaunistuseks)

90 g beseesid

1 munavalge (põhja määrimiseks)

Põhja jaoks sega kuivad ained omavahel. Lisa või ning näpi purutaoliseks massiks. Seejärel lisa vesi ning sega ühtlaseks tainaks. Vooderda küpsetuspaberiga kaetud 20 cm läbimõõduga koogivormi põhi ja ääred tainaga. Soovitavalt aseta tainale peale raskus (kata taina põhi küpsetuspaberiga, mille peale pane kuivatatud oad või herned). Küpseta 180 kraadi juures ca 20 minutit, ehk seni kuni põhi on kuldpruun. Lase koogipõhjal ahjust välja võttes täielikult jahtuda.

Täidise jaoks vahusta rõõsk koor suhkrutega, sega hulka kohupiim ja tükeldatud maasikad. Kõige lõpuks sega sisse ettevaatlikult beseeküpsised.

Määri koogipõhi kokku munavalgega ning aseta täidisesegu selle peale. Lase koogil taheneda vähemalt 6 tundi. Serveerides kaunista maasikatega

PS! Kui tahad teha koogi 22cm või 24cm läbimõõduga vormi, siis lihtsalt kahekordista kõiki aineid.

10 kommentaari:

  1. Fantastiline idee! Teen peagi järgi :) Mulle hirmsasti meeldib eton mess.

    VastaKustuta
  2. Kas sinu käest saab otse ka kooke tellida?

    Meil juulis vanaema juubel tulekul ja ta elab Pärnus:)

    VastaKustuta
  3. Eton Mess on täiesti tänuväärne asi jah Kätrin, eriti veel maasikatega.

    k2q - ikka teen tellimuse peale. Ma küll paar nädalat juulis puhkan, aga kui Pärnus asun sel ajal siis loomulikult:)

    VastaKustuta
  4. kurb öelda, aga kõige eelduste kohaselt olen sel ajal vormsil.

    VastaKustuta
  5. tegin reedel, oi kui hea tuli.
    Tänud taas hea retsepti eest!
    Päikest!

    VastaKustuta
  6. Tore, tore ja päikest võiks jätkuda veel küll:)

    VastaKustuta
  7. Üks mu lemmik dessertidest! Isand White pani sellega küll igati kümnesse! Tubli töö arendustegevuses!

    VastaKustuta
  8. Ajanappuse tõttu ma tegin sellest koogist kiirelt magustoidu. Kasutasin katet eraldi seisva magustoiduna, lisasin sellesse segusse veel terved mustikad ja külalised kiitsid taevani. Aitähh vahva retsepti eest!
    Mann

    VastaKustuta
  9. Mann - eton mess onminulgi tavaliselt kasutusel magustoiduna - tänuväärt asi. Seekord aga tuli ise veidi tahkemat ka juurde pakkuda, nii saigi magustoidust koogike:)

    VastaKustuta