12. juuni 2025

Juustu-lõhepirukas

Siin on retsept ühe tõeliselt mahlase piruka valmistamiseks. Sellele pirukale on maitsvat katet ikka kuhjaga lisatud, mistõttu on see omajagu toitev amps. Loomulikult on see hea soojana, aga maitseb hästi ka jahtunult. See piruka võid valmis teha ahjus, aga veel parem, kui kasutad valmistamiseks grilli, nii saab see pirukas juurde veel ka kergelt suitsuse meki. Väga maitsev! Kui otsustad grilli kasuks, siis ma soovitan küpsetada pirukat võimalusel grilli ülemisel restil. Nii ei kõrbe pirukapõhi ära ning kate küpseb soovitult mõnusalt kuldseks.

Pirukapõhjana kasutasin ma Gruusia leiba, millel tuleb õhukese kihina ülemine osa ära lõigata. Seda ülemist saiaosa siin retseptis enam vaja ei lähe, seega võid seda poolt kasutada oma äranägemise järgi. Ma soovitan selle samuti grillil krõbedaks küpsetada ning määrida seejärel peale võid ja mett (ja lisaks pisut kaneeli). Mis puutub aga retseptis kasutatavasse alumisse ossa, siis sellele tuleb peale määrida mõnda kastet, et kate hiljem paremini haakuks. Mina lisasin peale Hellmann´s BBQ kastet, mis annab juurde kerget suitsust maitset. 

Ja mis puutub täidisesse, siis see tuleb lihtsalt üleütlemata maitsev. Lisaks külmsuitsulõhele, oli siin kattes täiendavaks komponendiks ka marineeritud šampinjonid. Neid on poes konserviriiulitel ilusti olemas, isegi erinevaid versioone. Sidumiseks on vajalik hapukoor ja taaskord Helmann´si paks majonees.

Vaata kindlasti ka selle piruka valmistamivideot koos ühe mõnu loosimänguga minu instagramist: vajuta siia!


Kogus: 2-4le
Valmimisaeg: 10 minutit + küpsemisaeg

1 Gruusia leib
3-4 sl BBQ kastet (Hellmann´s)

Kate:
75 g sinihallitusjuustu
125 g külmsuitsulõhet
125 g marineeritud šampinjone
100 g riivjuustu + peale ca 50 g
2 sl värsket tilli, hakituna
2 sl hapukoort
75 g majoneesi (Hellmann´s)
soola, pipart

Murenda sinihallitusjuust ja tükelda lõhe ning šampinjonid. Sega katte ained omavahel, maitsesta soola ja pipraga. Lõika Gruusia leival õhukese kihina ülemine osa ära. Määri alumisele poolele kaste. Selle peale laota kate. Küpseta pirukat fooliumi peal grillil (võimalusel ülaosas) kuni see on pealt kuldne.

Postitus valmis koostöös ettevõttega Hellmanns.

6. juuni 2025

Pistaatsia-vaarikarull

Selle uue koogiretseptiga tervitan oma uut köögiabilist, milleks on Electroluxi imeilus köögikombain. Mina, suure tainasegajana ja igasugu koogikreemide valmistajana suutsin ma oma eelmise köögikombaini lõpuks katki teha. Seega, on mul selle uue masina üle kohe eriti suur rõõm. Oma olemuselt lihtne masin, mis aga tänu lisavidinatele pakub meeldivalt palju võimalusi. Sel on 2 mahukat kaussi, mida saad tänu kaasasolevale kaanele kasutada koheselt ka kergitamiseks. Sel on erinevad otsikud, mis aitavad vahustada, segada täidiseid ja valmistada erinevaid tainaid jne. Saad valida väga aeglase kiirusastme või siis ülikiire segamise vahel (skaalavahemik 1-10). Kusjuures olenemata valitud kiirusest on antud masina müratase meeldivalt vaikne. Ja olgem ausad – suures osas mängis köögikombaini valikul rolli ka selle välimus;) Ahjaa...otsiku töötamisel lülitub sisse ka led-valgustus, et kausis oleva segu valmisolekut/konsistentsi näha. Lisaks avastasin, et sel masinal on all ka iminapad, mis reaalselt töötavad ja kinnituvad suurepäraselt tasapinnale. Masina kohta leiad täiendavat infot siit: https://www.electrolux.ee/kitchen/small-kitchen-appliances/kitchen-machines/kitchen-machine/e6km1-4owt/



Ja nüüd liigume ühe mõnusa koogiretsepti juurde. See on pistaatsiakreemi ja vaarikatega täiustatud rullbiskviit. Mõnusalt kreemja sisu ja õhulise ümbrisega koogike, mis maitseb väga hästi. Õnnestumiseks ei ole vaja samuti erilisi soovitusi. Tuletan meelde vaid seda, et rullbiskviiti tehes ära seda üle küpseta ning ahjust tulles ära liialt kaua oota selle rullikeeramisega. Nimelt on ahjust tulles biskviit mõnusalt elastne, jahtudes aga muutub tugevamaks, mistõttu on seda keerulisem rulli keerata. Muus osas on aga kõik meeldivalt lihtne!

 

 

Vaata biskviidi valmistamist minu instagramist SIIT


Kogus: 10le
Valmistamisaeg: 40 min + tahenemisaeg


Rullbiskviit:
3 muna
1,5 dl suhkrut
1,5 dl nisujahu
0,5 dl maisitärklist
1 tl küpsetuspulbrit
piima (immutamiseks)


Täidis:
200 g toasooja toorjuustu (soovitavalt Philadelphia)
300 g kohupiimapastat
3 sl (kuhjaga) pistaatsiapastat
100g tuhksuhkrut
1 tl vanillisuhkrut
1 dl vahukoort (35%)
150 g vaarikaid

Vahusta munad suhkruga heledaks kohevaks vahuks. Sega kuivained omavahel ja lisa segades munasegule. Mikserda kergelt läbi, et kõik seguneks. Vala tainas küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile (26x37cm) ja küpseta pöördõhurežiimil 180 kraadi juures 12-15 minutit ehk kuni biskviit on pealt kuldne. Tõsta ahjust ja kummuta biskviit teisele puhtale küpsetuspaberile, millele on peale raputatud tuhksuhkrut. Eemalda biskviidilt küpsetuspaber ja immuta biskviiti kergelt piimaga.

Täidise valmistamiseks sega toorjuust esmalt lahti, lisa kohupiimapasta, pistaatsiapasta ja suhkrud. Mikserda ühtlaseks. Vahusta vahukoor vahule ja lisa ülejäänud segule. Määri kreem biskviidile, lisa vaarikad ja keera seejärel biskviit küpsetuspaberi abil rulli. Lase toatemperatuuril seista 10 minutit ja tõsta siis külmkappi tahenema vähemalt 3 tunniks. Vahetult enne serveerimist kaunista rullbiskviit meelepäraselt


 

Postitus sündis koostöös Electroluxiga.