29. aprill 2024

Kodune purukook rabarberiga

Soovid üht lihtsat, maitsvat, mahlast ja kodust rabarberikooki? Aga palun ... siin see on! Selle koogi vahel on täidiseks parajas koguses rabarberit. Soovi korral võid eelnevalt rabarberitele lisada rohkem suhkrut, kui retseptis olen soovitanud. Selle kogusega tuleb kook pigem hapukas. Kui Sulle meeldivad aga pigem hapukamad koogid, siis jäta suhkrukogus puutumata. See kook on hea samal päeval, kuid mulle meeldis see isegi kõige rohkem järgmisel ja ülejärgmisel päeval:) 

500 g rabarberit (puhastatud kogus)
ca 100 g suhkrut
1 tl kaneeli
1 sl maisi- või kartulitärklist

Tainas:
250 g nisujahu
75 g suhkrut
1 tl küpsetuspulbrit
näpuotsatäis soola
125 g võid
50 g mandlilaaste

Sega tükeldatud rabarber suhkru, kaneeli ja tärklisega.

Taina valmistamiseks sega kuivained omavahel (va mandlilaastud). Lisa või ja sõtku ühtlasemaks. Suru pool tainapurust küpsetuspaberiga kaetud lahtikäiva koogivormi (22cm) põhjale. Selle peale tõsta rabarberisegu. Ülejäänud tainapurule sega juurde mandlilaastud ja tõsta siis vormi kõige peale.

Küpseta kooki 180°C juures 40-45 minutit. Lase pisut jahtuda ja serveeri.

19. aprill 2024

Nuudlid kana ja teriyaki-sojakastmega

See roog lihtsalt viib keele alla. Nii lihtne, nii maitserikas ja nii mõnus! Kui soovid lihtsasti ja ilma suurema vaevata valmistada maitsvat lõunasööki, siis üks retseptisoovitus on siin!


Kogus: 2
Valmistamisaeg: 15-20min

150 g munanuudleid
200 g kanakintsuliha
soola, pipart

Kaste
1 sl võid
2 küüslauguküünt, tükeldatuna
2 sl sojakastet
2 tl pruuni suhkrut
2 sl teriyaki kastet
2 sl majoneesi
2 sl vett
0,5-1 tl sriracha kastet
1-2 tl sidrunist pressitud mahla

Keeda munanuudlid soolaga maitsestatud vees valmis, nõruta lohakalt (keetmiseks kulub ca 4 minutit). Tükelda kanaliha ja prae pannil valmis, vahepeal maitsesta soola ja pipraga. Tõsta kõrvale.

Sulata pannil või, lisa tükeldatud küüslauk ja kuumuta kergelt läbi. Lisa pannile ülejäänud komponendid ja kuumuta madalal kuumusel segunemiseni. Tõsta pannile nuudlid ja sega läbi, et kõik saaks kastmega kokku. Viimasena lisa kanaliha. Maitsesta vajadusel ja serveeri.

16. aprill 2024

Lihtne kanakarri

Karriroogade austajatele üks meeldivalt kiiresti valmiv kanakarri. Soovi korral võid roale lisada ka tšillit!

Kogus: neljale
Valmistamisaeg: 20min

1 sibul
3 küüslauguküünt
1 sl hakitud ingverit
500 g kanakintsuliha
soola, pipart, suhkrut
2 sl karripulbrit
1 prk (400g) kreemjat kookospiima
1 prk (400g) purustatud tomateid
75 g spinatilehti
sidrunimahla (maitsestamiseks)

Tükelda sibul ja küüslauguküüned. Kuumuta pannil õli ja prae sibulatükid pehmeks, lisa küüslauk ja ingver. Lõika kanaliha väiksemateks tükkideks ja tõsta pannile. Maitsesta soola ja pipraga. Prae segades mõned minutid. Seejärel sega juurde karripulber. Kuumuta läbi ja lisa kookospiim ja purustatud tomatid.

Hauta keskmisel kuumusel umbes 10 minutit. Umbes 5 minutit enne valmimist sega juurde spinatilehed. Maitsesta lõplikult soola, pipra, suhkru ja sidrunimahlaga. Serveeri riisiga!

15. aprill 2024

Tummine hakklihasupp

Üks minu lemmiksuppe on Teie ees. Mõnusalt toitev ja nii hea! See sobib valmistamiseks jahedamal hooajal ... seega, vaadates siinseid ilmasid, siis praktiliselt koguaeg võid seda suppi meisterdada!

Kui oled vürtsikama maitse austaja, siis võid julgesti suurendada tšilli kogust.

Kogus: kuuele
Valmistamisaeg: 30 min

1 väiksem sibul
2 küüslauguküünt
1 paprika
1 porru valge osa
175 g porgandit
300 g kartuleid
500 g hakkliha
1 tl tšillit, hakituna
2 sl paprikapulbrit
1 tl vürtsköömneid
1 tl kuivatatud ürte
5 dl puljongit
2 prk purustatud tomateid
1 prk konservube
soola, pipart

Tükelda sibul, küüslauguküüned ja paprika, viiluta porru. Koori ja tükelda porgand ja kartulid. Kuumuta potis õli, lisa sibul, kuumuta läbi. Seejärel lisa küüslauk, paprikatükid ja porruviilud. Minuti pärast lisa hakkliha, maitsesta soola-pipraga ja tõsta potti porgand, kartulid ja tšilli. Kuumuta hakkliha roosaka värvuse kadumiseni ja sega siis juurde paprikapulber, vürtsköömned ja ürdid.

Vala potti puljong ja purustatud tomatid. Lase supil keema tõusta ja kuumuta siis keskmisel kuumusel köögiviljade pehmenemiseni. Kõige viimasena sega juurde konservoad. Maitsesta lõplikult ja serveeri.

13. aprill 2024

Lihtne idee lõunasöögiks: kodujuustu-makrasalat

See salat on tõeline üllataja, mida hea pakkuda iseseisva roana või siis grillitud liha kõrvale. 

Kogus: 3-4
Valmistamisaeg:20 min

225 g värsket kurki
150 g külmutatud herneid
3 keedetud muna
200 g makrat
150 g riivitud juustu
250 g kodujuustu
100 g majoneesi
75 g Kreeka jogurtit
kimbuke tilli, hakituna
soola, pipart

Tükelda kurk, raputa peale soola ning tõsta kurgitükid sõelale nõrguma, et üleliigne vedelik väljuks. Vala hernestele peale kuum vesi mõneks minutiks, nõruta seejärel. Tükelda munad ja makra. Pane kõik salatikomponendid kaussi, maitsesta soola ja pipraga ning sega ettevaatlikult segamini.

12. aprill 2024

Kihiline šokolaadikook

Tummine ja šokolaadine maius. See on kook, mis valmib ühe suure vormi asemel erinevatesse klaasidesse. Nii püsib koogike ilusti koos ka siis, kui kardad, et maius õigeks ajaks soovitult ei tahene. 

See magustoit koosneb neljast erinevast kihist - küpsised, tumeda šokolaadi kiht, valge šokolaadi kiht ja vahukoor. Kõik see kokku teeb ühe tõeliselt mõnusa ampsu, mida sobiv pakkuda nii külalistele pidupäeva puhul kui ka argipäeval. 


Valmistamiseks: 20 min + tahenemisaeg
Kogus: 10-15 tk (oleneb klaaside suurusest)

(kakao)küpsiseid

Täidis:
200 g tumedat šokolaadi
300 g valget šokolaadi
250 g hapukoort
350 ml rõõska koort (35%)
400 g kohupiimapastat

Kate:
250 ml rõõska koort (35%)

Peale: marju või muud meelepärast

Peenesta küpsised ja pane meelepärane kogus klaasidesse. Sulata šokolaadid erinevates kaussides veevannil. Sulatatud tumedale šokolaadile sega juurde hapukoor. Vahusta koor ja lisa sellest pool šokolaadi-hapukooresegusse. Jaota segu klaasidesse.

Sega valge šokolaad kohupiimaga. Lisa segades ülejäänud vahukoor. Tõsta klaasidesse tumeda šokolaadikihi peale. Katteks vahusta 250 ml vahukoort tugevaks vahuks ja lisa kõige peale. Hoia külmas  (võimalusel vähemalt paar tundi). Kaunista ja serveeri.

5. aprill 2024

Ribid - need mõnusalt pehmed ja suussulavad

Tuleb tunnistada, et ahjus küpsetatud ribi on üks mu kodustest hittidest. Tegemist on mõnusa mugavustoiduga, mille valmistamisele ei pea pikalt vaeva nägema. Teen neid igakord omamoodi, vastavalt sellele, mis külmkapis leidumas on. Üks variant on aga selline:

Kogus: kolmele
Valmistamisaeg: 5 min + küpsemisaeg 2h 30 min

1,5 kg searibi
soola, pipart
3 sl teriyaki kastet
1 tl srirachat
5 kadakamarja
1 rosmariinioks
1,5 dl punast veini
1 sl oliiviõli
 

Maitsesta ribid julgelt soola ja pipraga kokku. Hõõru kokku teriyaki kastme ja srirachaga. Tõsta ribid ahjuvormi, lisa kadakamarjad, rosmariin ja vala juurde vein. Nirista ribidele oliiviõli. Küpseta 230°C juures 15 min, seejärel aseta vormile peale kaas, alanda kuumus 160 kraadile ning küpseta veel 2 h ja 15 min. Serveeri näiteks kartulipüreega!

4. aprill 2024

Kreemjas lillkapsapüreesupp

Midagi head püreesuppide austajatele. See supp on kreemjas, lihtne ja maitsev! Paku seda suppi meelepäraste lisanditega. Raputa peale oma lemmikjuustu ja saiakrutoone või hoopis lisa supile suitsukanaviile ning maitserohelist.

Kogus: 4
Valmistamisaeg: 25 minutit

1 kg lillkapsast
4 küüslauguküünt
1 sibul
1,6 l puljongit
2 peotäit riivitud juustu
soola, pipart

Pane lillkapsaõisikud, pooleks lõigatud küüslauguküüned ja neljaks lõigatud sibul koos puljongiga potti. Lase keema tõusta ning keeda siis keskmisel kuumusel lillkapsa pehmenemiseni. Püreesta supp, lisa seejärel riivjuust. Kuumuta kiirelt läbi ja maitsesta lõplikult. Serveeri meelepäraste lisanditega!

2. aprill 2024

Imelihtne pelmeenipann

Retsept juhuks, kui tõesti väga pikalt köögis mässata ei viitsi. Tegemist on väga kiiresti valmiva lõunasöögiga, mis valminult on nagu lasanjet meenutav panniroog!


Kogus: kolmele
Valmistamisaeg: 20 minutit

350 g pelmeene
soola, pipart
225 g pastakastet
3 muna
50 g riivitud juustu

Keeda pelmeenid soolaga maitsestatud vees valmis, nõruta. Kuumuta pannil pisut õli ning prae selles keedetud pelmeene. Lisa pastakaste ning sega kõik korralikult läbi. Seejärel tee rooga 3 pisikest pesa ning löö munad sellesse. Maitsesta soola-pipraga ning raputa peale riivjuust. Lase madalal kuumusel kaane alla roal valmida kuni munade hüübimiseni.