28. veebruar 2023

KESKSUVINE TOIDUFOTOGRAAFIA ja -STILISTIKA WORKSHOP LELLAPERE “TOSKAANAS”

Üks eriti inspireeriv ja suvine toidufotograafia workshop on toimumas! Minul ja Merilinil on suur rõõm Sind kutsuda kesksuvisele toidufotograafia ning -stilistika koolitusele, mis toimub Kesk-Eestis, maaliliste põldude vahel Lellapere talus. Kahe päeva jooksul võtame parima, mida suvine Lellapere pakub: õpime pildistamist, stilistikat, loome erinevaid rekvisiite, meisterdame pildile suviseid lillekimpe ning naudime head sööki ja jooki. Räägime loometööst, fotograafiast ja erinevatest koostöödest.


Aeg: 07.-08.07.2023
Koht: Lellapere “Toskaanas” (Kesk-Eestis, umbes 55 km Tallinnast)
Korraldajad: Ragne Värk (@ragnevark), Merilin Siimpoeg (@koogikontor)
Hind: 360€
Osalejate arv: 8 inimest
Broneerimine: Osalemissoovi korral kirjuta palun info@koogikontor.ee

Workshop sisaldab: 

  • Kõiki toidukordasid (1 hommikusöök, 2 lõunasööki, 1 õhtusöök);
  • Kohvi- ning teepause;
  • 1 ööd majutust koolituskohas (Lellaperes);
  • 2 koolituspäeva
  • Kingikotti;
  • Kõik osalejad saavad endale kingiks ka Merilini koogiraamatu ning Ragne uhiuue kokaraamatu;
  • DIY rekvisiitide töötuba, kus iga osaleja saab endatehtud asjad koju kaasa;
  • Toidufotograafia praktikat nii sise- kui ka välistingimustes:
    Meil on pildistamiseks siseruumides imelise talumaja köök. Välistingimustes pildistamiseks kasutame talumaja hoovi, kus taustadeks ait, vana taluhoone, suured õunapuud ning põllud.
  • Toidustilistika põhitõdede õpetust:
    Visuaalse loo jutustamine. Kompositsioon ja pildi ülesehitus. Kui loome pildistseene, käime läbi stilistika põhitõed ja salajased nipid.
  • Saad teada, mis on rekvisiitide valimise alustalad, taustad, toonid jne
  • Lauakatte seade:
    Soovitused, nipid, valguse kasutamine.
  • Suvise lillekimbu workshop:
    Selleks puhuks tuleb meil lillekimpude seadet õpetama Anete Pelmas @lillelausuja. Valmistame koos Lillelausujaga parimast looduse poolt pakutavast materjalist ühe imeilusa lilleseade, mida saame kasutada nii koolituse piltidel kui ka pärast kodus nautida. Lillelausuja ehk Anete Pelmas kasvatab lilli oma koduses väikekasvanduses ja loob ning inspireerub kõigest, mis looduses vastavalt hooajale kasvab ja õitseb!
  • Vestlusring. Küsimused-vastused:
    Instagram, koostööd, bränding, hinnastamine, koostööpartneritega suhtlemine.

 
Kellele koolitus mõeldud?
See koolitus on mõeldud kõikidele, kes otsivad toidufotograafia valdkonnas tõelist inspiratsioonisüsti.
Workshop on mõeldud kõikidele, kes soovivad õppida toidufotograafiat ja -stilistikat. Samuti õppida fototöötlust ning osaleda suvisel loomerännakul.
Koolitusele on oodatud kõik toidufotograafia ja -stilistika huvilised olenemata varajasest kogemusest. Osaleda võib nii fotokaameraga kui ka telefoniga.

Mida kaasa võtta?
Töötlemise jaoks arvuti, kui pildistad fotokaameraga.
Kui pildistad telefoniga, saad pilte töödelda telefonis.

Lisainfo:
Workshop võib lükkuda edasi, kui vihmased ilmaolud ei võimalda meil seda korraldada. Teavitame sellest vähemalt nädal enne workshopi toimumist.
Koolitus algab orienteeruvalt kell 12.00 ja lõpeb järgmisel päeval kell 17.00. Täpse ajakava avalikustame vahetult enne workshopi toimumist.

Ööbimise info:
Ööbimine toimub hoovimajas, kus jaotame osalejad sõbralikult vooditele ja madratsitele. Võimaluse korral palume kaasa võtta enda magamiskott. Kui see ei ole võimalik, siis korraldame selle sulle ise.🙂

Olemas duši kasutamise võimalus. Hoovimajas on olemas ka tualettruum ja pisike kööginurk.


Kui soovid täiendavat infot, siis kirjuta meile:

Ragne – ragnem@gmail.com
Merilin – merilin@koogikontor.ee

Kohtumiseni Lellaperes
Ragne ja Merilin

 



26. veebruar 2023

Šokolaadikoogi purgimaius

Üks maitsev šokolaadimaius, mis on inspireeritud üleöö pudrust. Ainult, et siin on kaerahelveste asemel vaja hoopis (šokolaadi)müslit. Mina kasutasin šokolaadist röstitud müslit, mis tegi lõpptulemuse nii mõnusalt šokolaadiseks. Lisaboonusena valmib see maius ülilihtsasti, kuid vajab üleöö tahenemisaega. 


Kogus: kahele
Valmistamisaeg: 10 minutit + tahenemine

125 g röstitud (šokolaadi)müslit
200 ml mandlipiima
50 g pähklivõid
1 sl Kreeka jogurtit
näpuotsatäis soola

Kate:
25 g (piima)šokolaadi
50 g Kreeka jogurtit

Pane müsli, piim, pähklivõi ja sool kannmikserisse ning püreesta ühtlaseks massiks. Sega juurde jogurt ning vala segu kahte klaasi. Lase külmkapis valmida üleöö. Seejärel sulata šokolaaditükid veevannil, sega juurde jogurt ning jaota pokaalidesse. Kaunista ja serveeri.

16. veebruar 2023

Eriline linnupiimavaht

See linnupiimavaht on eriline: meeldivalt õhuline, parasjagu magus ning meeldib ka neile, kes muidu magustoidust lugu ei pea. Minu retseptivaramus on see retsept juba ammu olemas, aga olen selle miskipärast siia blogisse lisamata jätnud. Seega on nüüd see asi parandatud ning eriti mõnusa magustoidu retsept on nüüd ka siin!


Kogus: neljale
Valmistamisaeg: 20 min + tahenemisaeg

2 želatiinilehte
2 dl täispiima (3,5%)
2 sl suhkrut
1 tl vanillsuhkrut
2 munakollast
1 tl maisitärklist
2 dl vahukoort


Serveerimiseks:
maasika(toor)moosi, marju, küpsist

Pane želatiinilehed 5−7 minutiks külma vette paisuma. Pane potti piim, suhkrud, munakollased ja tärklis. Kuumuta keskmisel temperatuuril pidevalt vispeldades paksenemiseni. Pigista želatiinilehed käte vahel kuivemaks. Lisa need piimasegusse, sega sulamiseni. Jahuta segu, kuni see on kergelt leige. Mikserda koor tugevaks vahuks. Sega vaht ja piimasegu ühtlaseks kreemiks. Vala kreem nelja klaasi/purki. Lase vähemalt 4 tundi jahedas taheneda. Kaunista!

14. veebruar 2023

Šokolaadivahu-kirsikook minu küpsetamata kookide koogiraamatust! Ja uudis ka!

See kook on pärit minu küpsetamata kookide kokaraamatust ja tegelikult ka esimene koogike, mida ma siin blogis eraldi retseptipostitusena jagan. Tegin mõnda aega tagasi oma instagramis postituse, kus sai valida, millist kooki ma siin blogis retseptina jagan. Ja valituks sai seesama šokolaadivahu-kirsikook. See kook on lihtne (nagu kõik raamatus olevad retseptid) ja nii mõnusalt šokolaadivahune. 

Ühtlasi tähistan ma selle koogipostitusega üht pisikest sündmust. Nimelt sai minu koogiraamat eelmise aasta teises pooles poodidest otsa. Olin veel selle aasta alguses kindel, et veel üht kordutrükki ma tegema ei hakka. Kuna aga küsijaid oli tõesti nii palju, siis on mul suur rõõm teatada, et minu koogiraamatu "Minu magus köök. Koogid - lihtsad ja küpsetamata" neljas kordustrükk on valmis ning nüüd ka raamatupoodides ilusti olemas!

Koogiraamat on müügil Rahva Raamat ja Apollo raamatupoodides üle Eesti. Lisaks leiad selle antud raamatukaupluste veebipoodidest! Ahjaa... Raamatukoi kaupluses on see raamat samuti müügil!

Täpsemad lingid lisan siia, kust leiad minu koogiraamatu:
Apollo
Rahva Raamat

PS! Selleks, et segadust ei tekiks, siis on valmimas ka minu täiesti uus kokaraamat, mis on ilmumas juba aprillikuu teises pooles. Sellest täpsemalt aga peagi!


Valmistamisaeg: 30 minutit
Kogus: 12 tk

Põhi:
180 g tumedaid
kakaoküpsiseid
5–6 sl kanget kohvi

Täidis:
4 želatiinilehte
150 g tumedat šokolaadi (56%)
3 dl vahukoort

Kate:
2 želatiinilehte
1 purk (u 700–720 g)
kirsi- või murelikompotti
(kivideta)
2 tl maisitärklist
2 tl suhkrut

Purusta küpsised käte vahel väikesteks tükkideks ja tõsta küpsetuspaberiga kaetud lahtikäiva koogivormi (24 cm) põhja. Immuta küpsisepuru kohviga.

Täidise valmistamiseks pane želatiinilehed 5–10 minutiks külma vette ligunema. Sulata šokolaaditükid veevannil. Kuumuta 1 dl koort potis keemiseni. Pigista želatiinilehed kuivaks ja sega kuuma koore sisse. Vala koor sulatatud šokolaadi peale ja sega ühtlaseks. Lase segul jahtuda! Seejärel vahusta ülejäänud vahukoor (2 dl) tugevaks vahuks ja sega ettevaatlikult jahtunud šokolaadisegu hulka. Tõsta täidis koogivormi ja määri ühtlaselt laiali. Lase külmkapis täielikult taheneda.

Kui täidis on tahenenud, valmista kate. Pane želatiinilehed 5–10 minutiks külma vette paisuma. Sega umbes veerand klaasi kompotimahla maisitärklisega. Ülejäänud kompott koos kirsside ja suhkruga lase potis keema tõusta. Nirista segades juurde tärklisesegu ja kuumuta paksenemiseni. Sega juurde kuivaks pigistatud želatiinilehed. Lase kirsisegul jahtuda ja vala koogile. Lase koogil külmkapis terve ööpäev taheneda.



3. veebruar 2023

Teistmoodi vastlakuklid! Vastlacroissant!

Kui Sa kukleid küpsetada ei viitsi või sul ei ole pärmiga kõige paremad suhted, siis see idee on vägagi sobiv. Nimelt tuleb sul poest varuda õhulisi croissant´e, natuke lisandeid ning ühesõnaga on Sul kuklid juba peaaegu valmis. Lõpptulemus on nii õhuline ja võine ning hea ka sellisel juhul, kui tavakuklitele soovid miskit vaheldust. Minule meeldib lisaks vahukoorele lisada täidiseks metspähklivõid, kirsikeedist ja tektuuri andvaid mandlilaaste, mis on eelnevalt pannil röstitud. Kogu see kombo on lihtsalt ülimõnus! Kusjuures pähklivõi hakkab kergelt saia vahel sulama, mis teeb selle vastlamaiuse veelgi paremaks.

Retseptist niipalju, et konkreetseid koguseid ma ei anna, see on pigem üks idee kuklite valmistamiseks. Igaüks saab lisada meelepärase koguse keedist, vahukoort ja muid lisandeid.

 


croissant saiakesi
metspähklivõid
(kirsi)keedist
röstitud mandlilaaste
vahukoort
suhkrut

Peale:
sulatatud šokolaadi
pähklipuru

Lõika saiakestel n-ö saiamütsike ära. Täida saiakesed meelepärase täidistega ning lisa suhkruga vahustatud vahukoor. Tõsta peale ülemine saiamütsike ning nirista kuklid üle sulašokolaadi ja pähklipuruga.