1. detsember 2022

 Kodune ja veidi martsipanine mustikakook

Ma jumaldan ilusaid nõusid ning neid ei saa mul kunagi üleliia palju olema. Kel on nõrkus kingade, ehete või millegi kolmanda vastu, siis minu nõrkuskohaks on ilusad nõud. Kindlasti on seesugune huvi kasvanud ühes ka minu toidufotograafia huvi ja ametiga, sest need on lisaks toidule pildistamisel üliolulised. Mulle aga tundub (tegelikult olen selle üsna kindel), et ka toit maitseb ilusatest nõudest kuidagi paremini. Meie peres on selline traditsioon, et nädalavahetuse hommikutel, kui aega rohkem ning kõik on alati ilusti kodus, siis katan ma laua veidi uhkema n-ö „nädalavahetuse serviisiga“. No ikka selleks, et on nädalavahetus ning tekiks veelgi erilisem tunne. 



Ka selle koogiretsept sündis tänu ilusatele nõudele. Kui Hansapost.ee minuga koostöö osas ühendust võttis, siis olin ma juba ette kindel, et koostöö pean ma ajagraafikusse paigutama. Nimelt olen ma juba üsna pikka aega piilunud Hobby Hall lehelt Iittala imeilusaid nõusid, et tekitada veidi vaheldust ning vahetada välja oma nädalavahetuse serviis. Minu jaoks on Iittala nõud (lisaks Villeroy & Boch nõudele) kuidagi eriliselt erilised, mida on hea tulevikus ka näiteks oma lapsele edasi anda. Õnneks olen ma suutnud oma väiksemas lapses juba samamoodi nõude vastu armastust tekitada, seega Iittala nõude pärija on ilusti olemas.

Ilusad nõud sobivad suurepäraselt ka jõulukingiks. Olgu selleks siis erilised kohvitassid, vaagnad või vajalikud köögitarbed. Ja kuigi on möödas igasugu e-esmaspäevad ja muud ostupühad, siis soovitan ma vaadata näiteks Hansaposti või Kaup24 lehele, kus tihtipeale leiab väga hea hinnaga erinevaid köögitarbeid. Panen selle postituse alla ka eraldi lingid, kust leiate minu toidufotodel olevad nõud ja söögiriistad.

Nagu ma eelnevalt mainisin, siis selle postituse inspiratsiooniks oli Iittala, mis on teadagi soomlaste hulgas üks väga armastatuid brände (lisaks Marimekkole). Ja kuna 6.detsember on Soome iseseisvuspäev, siis mõtlesin ma valmistada ühe koduselt lihtsa mustikakoogi, mida võib valmistada mistahes ajal. Praegusel ajal sobivad koogi valmistamiseks suurepäraselt külmutatud marjad, suvel aga kasuta kindlasti värskeid mustikad. Mustikad annavad koogile kuhjaga värskust, hapukooresegu tummisust ning martsipan magusust ning pidulikkust. See koogike sobib suurepäraselt ka jõululauale, sest maitseb hästi, valmib kiiresti ning ei saa kuidagi ebaõnnestuda. Vabalt võid selle koogi valmis teha juba eelmisel päeval. Ja põhja jaoks vajaliku koogitaina võid omakorda valmis teha päev enne koogi küpsetamist. Sellisel juhul hoia seda külmkapis ning enne kasutamist tõsta umbes 10 minutiks toatemperatuurile pehmenema.


Mõnusat küpsetamist!

Kogus: 10 viilu
Valmistamisaeg: 30 minutit + küpsemisaeg

Põhi:
100 g toasooja võid
3 sl suhkrut
1 muna
175 g nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
0,25 tl kardemoni
näpuotsatäis soola

Täidis:
300 g hapukoort
3 muna
75 g suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
1 sl nisujahu
50 g martsipani
200 g külmutatud mustikaid


Koogipõhja valmistamiseks vahusta või suhkruga. Sega kuivained omavahel ning lisa või-segule. Lisa ka muna ning sega kõik ühtlaseks tainapalliks. Tõsta tainas külmkappi vähemalt 15 minutiks. Suru tainas küpsetuspaberiga kaetud koogivormi (22cm) põhja ja äärtele.

Täidise valmistamiseks sega omavahel hapukoor, munad, suhkrud ja nisujahu. Laota koogipõhjale martsipanitükid ning vala seejärel vormi täidis. Tõsta peale mustikad ning küpseta kooki 175 kraadi juures 40-45 minutit. Seejärel lülita ahi välja ning lase koogil suletud ahjuuksega järelküpseda tunnike. Seejärel ava ahjuuks ning lase koogil ahjus seista veel umbes tunnike. Lase koogil jahtuda ning tõsta kook külmkappi!

Retsept valmis koostöös PHH Groupiga, kes esindab postituses mainitud e-poode: Kaup24, Hansapost ja Hobby Hall! 


Lingid nõudele toidupiltidelt:
Valged kausikesed
Valged kruusid
Klaasid
Sinised taldrikud
Kuldsed lusikad
Valge kannuke


 
 

5 kommentaari :

  1. Tundub väga mõnus kook :) Kas ja millised teised marjad võiksid veel sinna sisse sobida? Ning kuidas arvestada kogused, kui teha suurem kook - 26 cm läbimõõduga vormi?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mustikate asemel võib kasutada ka vaarikaid, sõstraid, marjasegu, murakaid. Ja miks mitte proovida ka virsikutega:) Kui kasutada 26 cm läbimõõduga vormi, siis tuleks kogused korrutada 1,4ga :)

      Kustuta
  2. Lihtsalt suurepäraselt lihtne ja samas nii maitsev. Teen juba teist korda.

    VastaKustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails