11. jaanuar 2022

Pähkli-ricotta kook (gluteenivaba!)

Ja siit tuleb üks mahlane ja parajalt tummine pähklimaitsega kook. See kook maitseb tõepoolest väga hästi ning kuigi võib see pildilt veidi saiane tunduda, siis tegelikult muudab ricotta selle mõnusalt mahlaseks. Ma võiks öelda, et see on selline maitsev kodune kook, millele võid täiendavalt lisada vanillipudingut, vahukoort või jäätist. Kui aga nendest lisanditest ei hooli, siis maitseb see kook ka ilma nendeta väga hästi.

Kooki keeruline valmistada ei ole, kuid siiski soovitan jälgida koogi küpsust küpsemisel. Mina küpsetasin kooki umbes tunnike ning seejärel lasin koogil veel täiendavalt suletud ahjuuksega ahjus järelküpseda sama palju. Nii sai küpsetis mõnusalt pehme ja küpsusastmelt täpselt sobiv.


PS! Koogi jahudeks on mandli- ning sarapuupähklijahu. Jahvatasin need ise kohviveskiga. Seega ei pea poest otsima spetsiaalseid jahusid. Terved pähklid ajavad ka asja suurepäraselt ära:)

Valmistamisaeg: 20 min + küpsemisaeg
Kogus: 10le

4 muna
125 g toasooja võid
200 g suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
1 tl riivitud laimikoort
100 g mandlijahu
150 g sarapuupähklijahu
1 tl küpsetuspulbrit
300 g ricotta-kohupiima
mandlilaaste (peale)

Eralda munakollased -valgetest. Vahusta omavahel või, 100 g suhkrut, vanillisuhkur ja laimikoor. Lisa segades munakollased. Sega jahud küpsetuspulbriga ning lisa või-segule. Sejärel sega juurde ricotta.  

Vahusta munavalged vahule. Vahustamist jätkates, lisa jaohaaval juurde ülejäänud suhkur. Vaht peab jääma kohev ja läikiv. Sega munavalgevaht ettevaatlikult kokku ülejäänud tainaga. 

Vala tainas küpsetuspaberiga kaetud koogivormi (Ø21-22cm), raputa peale mandlilaaste ning küpseta kooki 165 kraadi juures 1 tund. Seejärel lülita ahi välja ning lase (suletud ahjuuksega) koogil ahjus järelküpseda veel umbes tunnijagu.


3 kommentaari :

  1. Novot ma nyyd kohe ei teagi....tegin seda kooki, aga kipub nagu laiali pudenema. Mis riccota see olema oleks pidanud, neid torus enam ju ei myyda ja pidin kasutama pakiriccotat, mis aga on hulga teralisem ja paksem. Tainas saigi kuidagi väga tihke, tundus kohe, et see kyll ei õnnestu :(

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Siin läks siis vist miskit nihu, sest tainas on tekstuurilt nagu tavaline koogitainas. Kas munad olid keskmise suurusega? Ega pähklijahud liialt peene jahvatusega olnud?
      Ricotta kohupiimana kasutasin Otto toodet: https://www.selver.ee/kohupiim-ricotta-piimameister-otto-200-g Ma ei ütleks, et see väga teraline on, pigem selline pehme.

      Kustuta
    2. Ma ei jahvatanud küll pähkleid, vaid tellisin vastava jahu Umami e-poest. See on küll veidi teralisem kui ükskõik milline teine jahu ,aga võib-olla siis mitte piisavalt... Munad polnud ka kuigi suured.

      Kustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails