28. november 2021

Krõbedad piparkoogid (laktoosi- ja gluteenivaba)

Esimene advent on saabunud ning seetõttu on vägagi õige aeg jagada üht põnevat piparkoogiretsepti. Lõpptulemusena valmivad sellest parajalt krõbedad ja maitserohked piparkoogikesed. Kui soovid, võid vürtside kogust retseptid isegi suurendada, et jõuluseid maitseid veelgi rohkem oled.

Need küpsised on ehedad jõuluküpsised, mis aga tegelikult sobivad valmistamiseks igal ajal!


Valmistamisaeg: 30 min + tahenemisaeg
Kogus: pisut üle 550 g
Muu: Laktoosivaba! Gluteenivaba! Vegan! Ei sisalda valget suhkrut

200 g tahiinit
125 g vahtrasiirupit
1 tl nelki
3 vürtsitera
225 g mandlijahu
näpuotsatäis soola
1 tl kaneeli
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl muskaatpähklit
1 tl kardemoni 

Kuumuta tahiini potis pehmeks. Tee seda madalal kuumusel ise pidevalt segades, et mass põhja ei kõrbeks. Lisa vahtrasiirup ning sega kuumutades kogu segu kiirelt ühtlaseks. Segu peaks jääma paksemapoolsem. Jahvata nelk ja vürtsiterad kohviveskis peeneks puruks. Kui kohviveski puudub, siis purusta need uhmris.

Pane kuivained kaussi (ka vürtsid) ja sega ühtlaseks. Lisa eelnevalt kuumutatud tahiinisegu. Sega kogu segu korralikult ühtlaseks, kuni tainas ilusti kokku jääb! Sõtku julgelt kätega. 

Vormi valminud tainast pall, paki see toidukilesse ning lase külmkapis taheneda tunnike. Seejärel rulli tainas kahe küpsetuspaberi vahel õhukeseks. Tegutse kiiresti, sest mida kiiremini saad külmkapist võetud tainapalliga piparkoogikujukesi vormima hakkama, seda lihtsamini töödeldav tainas on!

Vormi lahtirullitud tainast piparkoogid ning tõsta need küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta piparkooke 175 kraadi juures 12 minutit. 

Retsepti ilmus ka sammsammulise õpetusena ajakirjas Naisteleht (24.11.2021)


4 kommentaari :

  1. Huhh! Lõpetasin nüüd just nende piparkookide tegemise ja pean ütlema, et see oli tõeline Kolgata tee. Kõik kulges hästi kuni selle hetkeni, kui ma taina külmkapist välja võtsin. Olin ta sinna jätnud terveks ööks ja võib-olla see oligi suur viga, sest rullida teda selles olekus kohe mitte kuidagi ei saanud. Tundus lausa, et enne külmkappi panekut, soojana oli tainas isegi elastsem ja paremini töödeldav. Pudistasin ta siis lauale laiali, et ta kiiremini soojeneks, aga endiselt oli tegu äärmiselt pudeda massiga ja hoolimata sellest, et ma seda igatepidi mudisin, ei muutunud see kuidagi paremini töödeldavaks. Rullimine oli võimatu missioon nii küpsetuspaberi vahel kui ilma küpsetuspaberita. Mõtlesin, et vormin siis väikesed pätsikesed ja vajutan klaasipõhjaga lapikuks, aga see oli sama efektiivne, kui üritada teha sama märja liivaga - kõik lihtsalt pudises laiali. Siis proovisin küpsisepressi, aga see läks lihtsalt katki, kuna mass oli liiga kõva. Lõpuks vormisin suure vaevaga kord käte vahel, kord otse küpsetusplaadil lapikud lopergused pätsikesed ja sain need ahjus küpsetatud. Maitse on väga hea, aga kuidas sul õnnestus saavutada selline tulemus nagu pildi, jääb mulle täiesti arusaamatuks. Imeline!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tere! Põhjus oligi selles, et tainas jäi liialt kauaks külmkappi. See peab olema kapis ca tunnike maksimaalselt, et jõuaks veidike taheneda ning oleks mugavam rullida. Kui juba üleöö seda tainast külmkapis hoida, siis on sellele tainale see aeg juba liiast:)

      Kustuta
  2. Mum sama lugu, et jäi üleöö kappi. Kuidagi suure jõuga suutsin poole ja poole laiali rullida, kuid max sentimeetriseks. Hästi tugevalt ajas õli välj, kui sai mätistud ülejääke kokku. Valmides on maitseained täiesti tagaplaanile jäänud, tugev seesamimaitse pigem jääb suhu.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tere! Täpsemalt sama põhjus, mis kirjutasin eelmisele kirjutajale!
      Nimelt on põhjus selles, et tainas jäi liialt kauaks külmkappi. See peab olema kapis ca tunnike maksimaalselt, et jõuaks veidike taheneda ning oleks mugavam rullida. Kui juba üleöö seda tainast külmkapis hoida, siis on sellele tainale see aeg juba liiast:)

      Kustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails