25. jaanuar 2021

Mahlane tosca kook pirni-õunatäidisega

Teie ees on lihtne Tosca koogi retsept, mis tõepoolest nõuab peamiselt komponentide kokkusegamist ning seejärel ahjus küpsetamist.

Pole kahtlustki, et Tosca kook on alati väga hea valik. See on mahlane, karamelline ning mõnusalt mandline, sobides talvisel perioodil maiustamiseks veel eriti hästi. Selleks, et kook mõnusalt mahlane oleks, siis lisasin koogile mandlikatte alla veel magusaid pirni- ja õunatükke. 

Seesugune kook on loomulikult kõige täiuslikum ühe jahutava maitsva kaaslasega. Nii, et pallike vanillijäätist on selle koogiga serveerimisel lausa kohustuslik! Ja kui koogike on äsja valminud, siis ahjusoe küpsetis külma maiusega sobib veelgi paremini!

Kogus: 12 koogiviilu
Valmistamisaeg: 25 minutit +küpsemisaeg

Põhi:
2 muna
1 dl suhkrut
2 dl jahu
1 tl küpsetuspulbrit
0,5 dl piima
75 g sulatatud võid

Täidis:
400 g küpseid pirne
300 g õunu

Kate:
150 g mandlilaaste
1 dl pruuni suhkrut
100 g võid
1,5 dl vahukoort (vahustamata)
1 tl kaneeli

Serveerimiseks:
IDÜLL vanillijäätist

Põhja valmistamiseks vahusta munad suhkruga. Lisa segades kuivained, piim ja või. Pane tainas küpsetuspaberiga vooderdatud vormi (Ø21-23cm). Küpseta 180 kraadi juures 15 minutit.

Koori ja tükelda pirnid ja õunad. Katte valmistamiseks sega potis kõik ained ning kuumuta keemiseni, seejärel kuumuta madalal kuumusel 7-10 minutit kuni segu on paksenenud. Tõsta pirni- ja õunatükid eelküpsenud koogipõhjale. Laota peale mandlikate ning küpseta kooki veel umbes 20-25 minutit. Serveeri!

 Retsept valmis koostöös IDÜLL jäätisega.
Leiate need jäätised nüüd uutest pakenditest!


10 kommentaari :

  1. Tosca on üks vaieldamatuid lemmikuid, kevadel rabarbariga, sügisel õuntega. Nüüd talvisel perioodil proovin pirnidega. Mandlikattega on lood nii ja naa, ei ole siiani suutnud saada seda õiget krõbedust, vaatamata korduvatele katsetustele. Vast ainult 2-3 korda on õnnestunud, proovinud olen erinevaid variatsioone (sõltuvalt retspetiraamatust). Sinu retseptide järgi toimetades on siiani õnnestunud, mis võiks nüüdki untsu minna. Igal juhul väärib taaskord katsetamist, sest sööjaid mul jagub.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tänud tagasiside ees! Kui soovid täiesti krõbedat tosca koogi katet, siis soovitan küpsetamise lõpul koogi ülemisele ahjusiinile tõsta ning seal lasta küpsetada ca 5 minutit:)

      Kustuta
  2. Kas gluteenivaba variandi tegemiseks sobib ka maisi- või riisijahu?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tere,
      Võib proovida gluteenivaba nisujahuga, mida poodides müüakse.
      Kahjuks ma ise ei ole proovinud riisi-või maisijahuga, seepärast ei oska kindlalt öelda, et kuidas selles retseptis nende jahudega toimida ja kui palju neid lisada. Ma ise soovitaksin aga katsetada ja lisada näiteks võrdses koguses riisi- ja maisijahu:)

      Kustuta
  3. Mul oli kodus poolik Saaremaa või kaneelisuhkruga, kasutasin osaliselt tavalise või asemel seda. Kook on hetkel ahjus, annan teada, kuidas maitse tuli :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. See uus või on väga hea, mida erinevates küpsetistes kasutada. Mul endal ka paar pakki seda kodus just! Aga ootan tagasisidet:)

      Kustuta
    2. Sobis tavalise või asendamiseks väga hästi. Kui koogi sisse kaneel ja suhkur niikuinii lähevad, siis mina kasutaksin seda ka edaspidi. Kaneelisaiade jaoks jäi pisut lahjaks, vajaks kaneeli ja suhkru lisamist. Mul jäi pisut vedelaks see kattesegu ja voolas mööda servi alla, kuid maitses oli kõik hästi. Samas teisel päeval oli külmikus piisavalt tahenenud.

      Kustuta
    3. Olen nõus, et kaneelirullide sisse jääb väheks, aga seesuguse retsepti jaoks sobib imehästi. Kasutasin paar päeva tagasi seda toodet ka küpsistest koogipõhja tegemisel ning toimis imehästi!:)

      Kustuta
  4. Minu kook näeb alati välja hoopis teistsugune, kui see mis pildil, aga see maitse on imeline. Sügisest saati, mil ma retsepti avastasin, on see saanud mu tavaliseks koogiretseptiks.
    Sügisel tegin oma aia õuntega, talvel poeomadega, korra proovisin pirniga ka, aga omaaia õunad on ikkagi parimad, kuidagi hulga maitsekamad. Kuna mul piima kunagi ei ole ja vahukoort jääb alles, olen piima vahukoorega asendanud. Ja rosinad ka peale pannud.
    Täna lähen koju, teen jälle kooki :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Seda on rõõm lugeda! Aga ma tunnen huvi, et milline kook välja näeb? :)

      Kustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails