27. november 2020

Pontsakad vahvlid!

Pikka juttu seekord ei tee! Siin on minu üks lemmikretsepte paksude vahvlite küpsetamiseks. Kui sul on sobiv vahvlimasin olemas, siis kindlasti proovi seda retsepti. Ma olen kindel, et küpsetad neid teinekordki:) Serveeri vahvleid meelepäraste lisanditeda, aga üht ma ütlen - jäätis on alati hea mõte!

2 dl nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
1 dl suhkrut
näpuotsatäis soola
1 muna
150 g hapukoort
50 g õli


Sega kuivained omavahel. Lisa ülejäänud ained ning sega tainaks. Valmista vahvlimasina abil vahvlid! Serveeri!

16. november 2020

Speltajahust juustune sibula-peekonipirukas

Kui ma peaksin nimetama ühe roa, mis mulle sügist meenutab, siis on see kindlasti seesugune toitev pirukas. Mõnusalt kosutav ning sobib maiustamiseks eriti hästi just siis, kui väljas ilmad oodatust pisut jahedamad ja tuulisemad. Siis ongi seesugused juustuga rikastatud pirukad eriti oodatud - koos tassikese teega saab aja korraks maha võtta ning nautida kõike, mida sügis pakub!

Kogus: 8 pirukaviilu
Valmistamisaeg: 30 min + küpsemisaeg
Info: Soovi korral võid vahukoore asendada ka kohvikoorega, kuid kindlasti mitte piimaga!

Põhi:
3 dl speltajahu
100 g võid
näpuotsatäis soola

Täidis:
2 sibulat
100 g suitsupeekonit
2 sl hakitud tilli
soola, pipart

Kate:
2 muna
1 dl rõõska koort (35%)
125 g juustukuubikuid
1 tomat

Aseta põhjaks minevad komponendid kaussi ning näpi sõrmedega ühtlaseks tainaks. Laota tainas küpsetuspaberiga kaetud koogivormi (Ø20cm) põhja ja äärtele ning tõsta külmkappi ootele 10 minutiks. Tükelda sibul ning kuumuta pannil õlis läbi. Lõika peekon ribadeks ning lisa samuti pannile sibulale seltsiks. Kuumuta segu sibula pehmenemiseni, seejärel sega juurde till, maitsesta soola-pipraga ning tõsta pann pliidilt. Sega omavahel munad ja koor, lisa maitseks soola.

Laota sibulasegu pirukapõhjale, tõsta peale juustukuubikud ning vala vormi kooresegu. Kõige peale lisa katteks tomativiilud. Küpseta pirukat 180 kraadi juures 30-40 minutit.

Retsept valmis koostöös ettevõttega Coop ning see kook ilutseb ka retseptilehtedel, mis on leitavad Coop kauplustest üle Eesti!

6. november 2020

Rullbiskviit kohupiima-martsipanitäidisega

Kes meist ei armastaks rullbiskviiti – see on oma olemuselt lihtne, ohtra maitsva täidisega ning parajalt nostalgiline. Ja tegelikkuses on ka selle valmistamine lihtne, sest kui kord oled rullbiskviiditeo ette võtnud, siis veendud selles ka ise! Seesugune küpsetis sobib imeliselt valmistamiseks argipäeval, kuid ka mõne erilisema sündmuse tähistamiseks!

Kogus: 10 tk
Valmistamisaeg: 30 min + küpsemis- ja tahenemisaeg

Tainas:
3 muna
1,5 dl suhkrut
1 dl jahu
1 dl kartulijahu
1 tl küpsetuspulbrit

Täidis:
200 ml (1 väike pk) vahukoort
200 g toasooja toorjuustu
200 g kohupiimapastat
2 tl suhkrut
2 tl vanillikastmepulbrit
100 g maasikamoosi (Põltsamaa)
50 g martsipani

Taina valmistamiseks mikserda munad suhkruga kohevaks vahuks. Lisa munavahule omavahel segatud kuivained ning sega ettevaatlikult segunemiseni. Kalla tainas küpsetuspaberiga vooderdatud ahjuplaadile (näiteks 26 x 37 cm) ja küpseta 200°C juures umbes 10-14 minutit, kuni küpsetis on kuldpruun.

Biskviidi küpsemise ajal valmista täidis. Vahusta koor tugevaks vahuks. Teises kausis sega lahti toorjuust, lisa kohupiimapasta ja suhkur ning seejärel lisa hulka vahukoor. Kõige viimasena lisa segades kreemile vanillikastmepulber.

Kummuta valminud biskviit kergelt tuhksuhkruga kaetud küpsetuspaberile. Võta vormi põhjas olnud küpsetuspaber ettevaatlikult ära, niisuta biskviiti pealt kergelt veega ning tõsta biskviidile põhjas olnud küpsetuspaber. Jäta jahtuma ca 5 minutiks.

Seejärel nirista biskviidile moos ning määri see laiali. Laota peale valmistatud täidis ning määri see samuti ühtlaselt laiali. Tõsta peale martsipanitükid. Nüüd keera biskviit lühemast servast ettevaatlikult rulli, kasutades all oleva küpsetuspaberi abi rulli keeramiseks.

Tõsta kook külmkappi maitsestuma ja tahenema vähemalt 6 tunniks! Vahetult enne serveerimist kaunista rullbiskviit tuhksuhkruga, nirista peale sulatatud šokolaadi või kata kook marjade vms!

 
 
Retsept valmis koostöös Põltsamaaga, kelle toodetest kasutasin maasikamoosi koogi täidises!