31. mai 2020

Küpsetamata linnupiimakook!

Küpsetamata koogid on suvisel ajal eriti hinnas. Need valmivad ilma ahjuta ning on ka oma olemuselt vägagi lihtsad. Järgnevalt üks magus koogike, mis on inspiratsiooni saanud nostalgilistest linnupiimakommidest. See kook on selle maitsva kommi mõnus tõlgendus! Ja see koogike ei ole mõeldud vaid täiskasvanutele – see maius on meeltmööda ka lastele!


Valmistamisaeg: 30 minutit + tahenemisaeg 4 tundi
Mitmele: 10le

Põhi:
360 g Domino, Oreo või Mesikäpa küpsiseid
50 g võid
50 g toasooja toorjuustu


Täidis:
80 g maasikamoosi (kasutasin Põltsamaa moosi)
5 želatiinilehte (kasutasin Ruf želatiinilehti)
vett
2 dl vahukoort
400 g kohupiimapastat
75 g suhkrut
1 tl vanillisuhkrut


Purusta küpsised köögikombaini abil peeneks puruks. Sulata või ning lisa see koos toorjuustuga küpsisepurule, sega ühtlaseks massiks. Tõsta segu küpsetuspaberiga kaetud koogivormi põhjale (20-22cm) ning suru küpsisemass vormi põhja ja äärtele. Küpsisesegu on üsna palju, seega saad ääred teha ilusti kõrgemad!

Määri küpsisepõhjale maasikamoos. Tõsta želatiinilehed külma vette paisuma 7-10 minutiks. Vahusta koor tugevaks vahuks ning teises kausis sega lahti kohupiimapasta. Lisa vahukoorele kohupiimapasta, suhkur ja vanillisuhkur ning mikserda kiirelt kogu segu läbi. Väldi ülemikserdamist!

Pigista želatiinilehed käte vahel kuivemaks. Kuumuta 3 sl vett keemiseni ning tõsta pliidilt. Lisa koheselt želatiinilehed ning sega segu kiirelt ühtlaseks. Nüüd tõsta 1 sl vahukooresegu kuuma želatiini ning sega ühtlaseks. Seejärel vala kogu želatiinisegu vahukoore-kohupiimatäidisele ning sega kiiresti ühtlaseks. Tõsta saadud täidis vormi, silu ühtlaseks ning lase külmkapis taheneda vähemalt 4 tundi kuni üleöö. Kaunista meelepäraselt ja serveeri!


Retsept valmis koostöös Põltsamaaga!

22. mai 2020

Toska-purukattega rabarberikook

Olen siin tasapisi end rabarberilainele sättimas, sest need hapukad headused on juba omajagu peenramaal kasvanud ning täiesti sobilikud juba mahlaste kookide valmistamiseks. Seega ei saa järgneval kuul rabarberikookidest kuidagi kaarega mööduda. Minule meeldib rabarberiküpsetiste puhul nende mõnus hapukas mekk, mis aeg-ajalt maitsemeeli ärgitab. Ja muidugi mahlasus, mida rabarberivarred pakuvad küpsetistes kuhjaga! Hetkel jagan üht mõnusat kodust koogiretsepti, mis on inspiratsiooni saanu purukoogist ning klassikalisest toskakoogist. Kui need kaks küpsetist üht vormi panna, siis saab sellest tulla ainult head. Ja tuligi - õrnalt hapuka alatooniga kook, millel täidiseks mandline toskatäidis ning mida katab kodune purukate. Head katsetamist!

See retsept ilmus ka 20.05.2020 ajakirjas Naisteleht. Täpsemalt rubriigis "Puust ja punaseks", milles jagan erinevaid sammsammulisi retsepte!

Valmistamisaeg: 30 minutit+küpsemisaeg
Mitmele: 10 koogiviilu

Purutainas:
180 g nisujahu
2 sl suhkrut
0,25 tl soola

150 g võid
 
Rabarberitäidis:
400 g rabarbereid
50 g suhkrut
1 tl kaneeli
1 sl maisitärklist

Toskakate:
100 g võid
100 g pruuni suhkrut
50 ml rõõska koort (35%)
100 g mandlilaaste


Taina valmistamiseks pane kuivained kaussi, lisa võitükid. Sõtku tainas purutaoliseks massiks. Väldi ülesegamist, sest nii muutub purutainas ühtlaseks tainamassiks ning kaob purune tekstuur!

Kata koogivormi (Ø20-21cm) põhi küpsetuspaberiga ning määri ääred võiga. Raputa pool segust koogivormi. Koori ja tükelda rabarber. Sega rabarberitükid ülejäänud rabarberitäidise ainetega. Tõsta segu koheselt vormi purukattele. Ära lase rabarberitäidisel kaua seista, kuna nii hakkab eralduma rabarberitükkidest vedelikku! Küpseta kooki 180 kraadi juures 20 minutit. Selleks ajaks on rabarber parajalt pehmenenud.

Koogi küpsemise ajal valmista toskakate: pane potti või, pruun suhkur, rõõsk koor ning kuumuta keskmisel kuumusel 5-7 minutit, ise aeg-ajalt segu segades. Seejärel lisa segades mandlilaastud ning kuumuta veel minutike. Laota toskakate 20 minutit küpsenud koogile.

Toskakattele raputa peale ülejäänud purukate ning küpseta kooki 180 kraadi juures veel 30-35 minutit

14. mai 2020

Mahlane ja kodune rabarberikook

See kook on oma olemuselt kõige klassikalisema maitse ja tekstuuriga omasuguste rabarberikookide seas. Ehk siis, kui soovid meisterdada hästi lihtsat kooki, kus uhkete kreemide, täidiste ja muude etteastetega katsetatud ei ole, siis see kook on just see õige järeleproovimiseks. Valmib hästi kiirelt ning maitseb minu arvates alati kõikidele.

Ühe soovitusena soovitan oma äranägemise järgi lisada suhkrut rabarberikookidele: kogus oleneb sellest, kui hapuka olemusega kooki soovid. Mina lisasin 2 sl suhkrut, mis jättis koogi kergelt hapukaks. Pakkusin seda küpsetist vaniljepudinguga. Muidugi sobib see niisama söömiseks või siis maiustamiseks koos jäätise või vanillikastmega!



150 g toasooja võid
150 g suhkrut
2 muna
100 g kohupiimapastat või hapukoort
200 g nisujahu
2 tl küpsetuspulbrit
näpuotsatäis soola


Rabarber:
500 g rabarberit
ca 2 sl suhkrut
0,5 tl kaneeli


Sega toasoe või suhkruga. Lisa segades munad, seejärel lisa kohupiimapasta ja omavahel segatud kuivained. Koori ja tükelda rabarberivarred ning sega need kokku suhkru ja kaneeliga. Lisa rabarberitükid segades tainale. Tõsta tainas küpsetuspaberiga kaetud  koogivormi (22-24cm) põhjale. Küpseta kooki 180 kraadi juures 40-50 minutit.

8. mai 2020

Kõige lihtsam ja parem saiaretsept

Viimase kahe kuuga olen ma usinalt küpsetanud sedasama saia. See on minu arvates kõige lihtsam retsept üldse, sest kokku on vaja segada vaid kuivained ning seejärel lisada vesi. On ju lihtne! Lisaks pean ütlema, et ka lõpptulemus on lihtsalt suurepärane. Soe sai on muidugi midagi eriti head, aga võin lubada, et ka jahtunult maitseb see hästi. Seega soovitan kindlasti proovida! 

Selle retsepti järgi küpsetasin ma esialgu focacciat. Õigemini valmis see lamedam saiake pooleks jagatud retseptikomponentidega. Kui on soov saada aga vormis küpsetatud pontsakat saia, siis järgida ikka täiskogustega retsepti. Panen kirja igaks juhuks mõlemad retseptid, kuigi komponendid on suures osas samad. Mis puutub vormisaia, siis selle võid valmis küpsetada endale sobivas vormis. Ise olen kasutanud nii keeksivormi kui ka tavalist koogivormi. - küpsetamisaeg jääb ikka samaks!




Klassikaline vormisai

540 g nisujahu
2 tl soola
2 tl suhkrut
2 tl (kuhjaga) kuivpärmi
400g käesooja vett

Sega kuivained omavahel. Lisa käesoe vesi ning sõtku tainas ühtlaseks, vajadusel lisa pisut õli, et tainas käte küljest lahti tuleks. Kergita tainast 40 kraadises ahjus 40-60min. Sõtku tainas läbi ning tõsta see võiga määritud keeksi- või koogivormi. Tee sõrmedega saiatainasse mõned augud ning küpseta siis 200 kraadi juures 30-40 minutit.


Focaccia

270 g nisujahu
1 tl soola
1 tl suhkrut
1 tl (kuhjaga) kuivpärmi
1 tl kuivatatud ürte (pitsamaitseainet)
200g käesooja vett

Sega kuivained omavahel (ka ürdid). Lisa käesoe vesi ning sõtku tainas ühtlaseks, vajadusel lisa pisut õli, et tainas käte küljest lahti tuleks. Kergita tainast 40 kraadises ahjus 40-60min. Sõtku tainas läbi ning laota küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Vormi käte abil lapik ca 2 cm paksune tainas. Tee sõrmedega tainasse augud, piserda peale oliiviõli, raputa peale meresoola ning kuivatatud ürte. Küpseta 200 kraadi juures 15-20 minutit.