23. aprill 2020

Nostalgilised võiroosid

Juba pikemat aega plaanisin seda postitust, aga alles nüüd jõudsin selle korralikult koos piltidega postitada. Ma pikka juttu ei tee, aga ütlen vaid, et olen suuur võirooside fänn ning seda juba üsna pikka aega. Minu jaoks peavad need küpsetised olema kihilised, pealt krõbedad, seest võised ja pehmed ning äratuntava soolaka mekiga. Selle küpsetise puhul on õige, kui näpud ikka rasvaseks lähevad:) Ja kui küpsetate võiroose ise, siis ka lõpptulemus on just Teile meelepärane. Seega soovin kõikidele mõnusaid kevadisi ilmasid ning maitsvat saialõhna kodudesse!


PS! Retsept ilmus ka ajakirja Naisteleht "Puust ja punaseks" rubriigis (15.04.2020). Igal nädalal meisterdan sinna rubriiki igasugu põnevaid sammsammulisi retsepte!


Valmistamisaeg: 2 tundi
Kogus: 9 tk

7-9 g kuivpärmi või 25 g presspärmi*
2 sl suhkrut
1 tl soola
250 g piima
350-375g nisujahu
3-4 sl õli

Vahele:
100 g toasooja võid taina kihitamiseks
soola


Taina valmistamiseks sega kausis pärm, suhkur ja sool. Kuumuta piim potis soojaks (37-39 kraadi) ning lisa segades pärmisegule. Seejärel lisa jahu ja õli ning sõtku korralikult ühtlaseks tainaks. Kata anum rätikuga ning kergita tainast 40-50 kraadises ahjus umbes 40-50 minutit. Kerkinud tainas peab olema silmnähtavalt kerkinud!

Rulli kerkinud tainas jahusel pinnal ristkülikuks ning määri 2/3 tainale peale toasoe või (50g). Raputa peale pisut soola. Seejärel tõsta ilma võita tainapool poolenisti tainaosale, mis määritud võiga. Tõsta samamoodi ka teine tainapool keskele. Lase tainal nüüd jahedas seista 30 minutit.

Seejärel rulli tainas jahusel pinnal uuesti lahti. Korda kihitamistegevust uuest: määri 2/3 tainale peale toasoe või (50g), raputa peale soola. Voldi tainas samamoodi kokku nagu varasemalt ning tõsta see külmkappi seisma 30 minutiks. Rulli taas tainas jahusel pinnal lahti ning lõika tainast noaga ruudud. Tõsta tainanurgad keskele ning suru tugevasti tainast läbi, sest nii ei küpse saiakesed ahjus lahti. Ära kindlasti mudi ega suru lõikeääri kokku, sest muidu ei küpse võiroosid kihiliseks! Määri saiakesed pealt lahtiklopitud munaga ning küpseta ahjus 200 kraadi juures 15-25 minutit.

*Presspärmi kasutades murenda see väiksesse kaussi, lisa 1 sl retseptis olevast suhkrust ning sega kergelt. Pärm hakkab tänu suhkrule sulama, selleks kulub ca 10 minutit. Seejärel lisa pärmile piim, lisa suhkur, sool ning toimi edasi nii, nagu retseptis õpetatud!


20 kommentaari :

  1. Tegin oma esimesed võiroosid täna! No enam ma neid poest küll ei osta. Ainuke viga mis tegin oli see, et rullisin taigna lõpus aint liiga õhukeseks ja siis nad ei kerkinud ahjus nagu võiks. Kuid ega see maitset ei rikkunud!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Minulgi on nii, et ikka need isetehtud on kõige paremad - mõnusalt võised ja parajalt soolakad:) Ja mis kõige olulisem - nii värsked!
      Jah, liialt õhukeseks rullimisel on see oht tõesti, et ei pruugi kerkida soovitult!

      Kustuta
  2. Väga hästi tulid välja mu esimesed võiroosid... kiidan retsepti, tegin kenasti Naistelehe õpetuse järgi. Super! Tänud! Täna tegin ka lihapirukaid samuti Naistelehe õpetuse järgi...Uskumatult maitsvad! Soovitan proovida! Ootan huviga järgmisi retsepte!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Seda on nii tore kuulda:) Kusjuures need lihapirukad on mul kodus üsna tihti tegemisel.

      Kustuta
  3. Retsepte lugedes tekib tihti küsimus kas küpsetus kraadid on pandud pöördõhuga või ilma? Väga vähesed kirjutavad selle juurde. Nii tekkis ka sinu retsepti lugedes sama küsimus 🙂
    Sellegi poolest võiroosid juba küpsevad ahjus 😃😃😃

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Väga asjakohane mure. Minu retseptide puhul on alati nii, et kui ma ei ole kasutanud mõnda erirežiimi (pöördõhk, grillrežiim, ülemine kuumus), siis on retseptis mõeldud tavalist ülalt-alt kuumust ehk siis seda kõige tavalisemat ahjurežiimi. Seega, kui pöördõhku ma retseptis maininud ei ole, siis kehtib tavaline ülalt-alt kuumus:)

      Kustuta
  4. Väga-väga head!❤️10/10

    VastaKustuta
  5. Aitäh retsepti eest! Väga hästi õnnestusid!

    VastaKustuta
  6. Väga head võiroosid, ainukene mure on see, et isegi tugeval kokkuvajutamisel nad tahavad ikka mul ahjus lahti lüüa. On selle vastu mingit teist lahendust ka?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tere

      Rõõm kuulda, et retsept meeldib. Minul on aidanud ikka see tugevasti kokkusurumine. Muidugi võib kokkusurumisel pista sinna pisut ka lahtiklopitud munasegu. See aitab ka kinnitumisele pisut kaasa.

      Kustuta
  7. Mina tegin taigna leivaküpsetusmasina "Taigna" programmiga . oluliselt lihtsam kui käsitsi .See sõtkub mingi 10 min jutti ja siis kergitab 40 kraadi juures . Edasi retsepti põhjal .Suurepärased saiakesed tulid .

    VastaKustuta
  8. Kas neid kuidagi osaliselt ette valmis teha ei saaks, et näiteks valmis volditud saiakesi üle öö hoida külmkapis ja siis hommikul pista otse ahju küpsema?

    VastaKustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails