29. jaanuar 2020

Eriliselt head vaniljekreemisaiakesed

Pean postitust koheselt alustama suure kiidulauluga, sest selle retsepti lõpptulemusena valmivad tõeliselt maitsvad saiakesed. Tegelikult oli mul selle retsepti mustand juba ammu vihikusse kritseldatud, aga kuidagi ununes see kiirete tööde ja sagimiste ajal lihtsalt kaugusesse. Seda aga  seniajani, kuni leidsin koristades kapist ühe eriti ägeda ahjuvormi. Kui ma väike olin, siis teenis see ahjuvorm alati väga ustavalt, küpsetades erinevaid saiavorme ning valmistades maailma parimaid ahjuõunasid. Seda ahjuvormi vaadates on koheselt näha, et see on truult teeninud meie pere, kuna mõned mõlgid ja kulumisjälgid vormil paistavad teravalt silma. Need ajajäljed aga ongi eriti ägedad ning ka toidupildistamiseks igati sobilikud. Kui mul esmalt see ahjuvorm näppu jäi, siis miskipärast meenus mulle seesama kreemisaiade retsept, mis möödunud aasta sügisel olin vihikusse märkinud. Seesama vorm oligi üheks märgiks, et retsept tuleb nüüd kindlasti ära proovida!

Olen viimasel ajal pärmitainast küpsetisi meisterdanud üsna palju. Tegelikult on nende valmistamine ju nii lihtne ja kuidagi rahustav. Kuigi olin varasemalt presspärmi fänn (tegelikult olen ka praegu), siis olen enda jaoks avastanud ka kuivpärmi. Sellel on pikk säilivusaeg, mistõttu soovi korral on alati see kapist võtta. Presspärm kippus mul lihtsalt liiga tihti külmkapis vanaks minema. Seega on allolev lihtne pärmitainaretsept kuivpärmiga! Täidiseretseptis on mõjutusi Moskva saiakestest, mistõttu on kreem mõnusalt vaniljene ja kreemjas. Ja võin öelda, et see täidis tuleb nii maitsev, et raske on seda enne tainale määrimist maitsmata jätta!


7 g kuivpärmi (kasutasin Nordic Yeast kuivpärmi)
100 g suhkrut
1 tl soola
250 g piima
450 g nisujahu
100 g toasooja võid


Täidis:
100 g võid
300 g kohupiimapastat (naturaalset)
75 g toasooja toorjuustu
100 g suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
50 g Ekströms vaniljekastmepulbrit


1 lahtiklopitud muna (pealt määrimiseks)

Sega kausis pärm, suhkur ja sool. Kuumuta piim potis käesoojaks ning lisa segades pärmisegule. Seejärel lisa jahu ja või ning sõtku korralikult ühtlaseks tainaks. Kata anum rätikuga ning kergita tainast 40 kraadises ahjus 40-50 minutit. Seejärel sõtku tainas läbi ning rulli jahusel pinnal lahti ristkülikuks.

Taina kerkimise ajal valmista täidis: sulata pliidil või, lisa segades kohupiimapasta. Seejärel sega juurde toorjuust ja suhkrud. Kõige viimasena sega juurde vaniljepulber.

Määri täidis lahtirullitud tainale ning rulli see siis pikemast küljest kokku. Lõika nüüd rullist umbes 4-5cm paksused viilud ning laota lõikepool all (ja ülal) küpsetuspaberiga kaetud ahjuvormi. Jäta pisikesed vahed sisse, kuna tainas kerkib omajagu. Määri tainas pealt munaga ning küpseta pöördõhurežiimil 185 kraadi juures 25-35 minutit. Lase pisut jahtuda ning serveeri!


29 kommentaari :

  1. Üle mõistuse maitsvad saiakesed tulid ☺

    VastaKustuta
  2. Aitäh retsepti eest!
    Väga maitsvad tulid, aga järgmine kord lisan poole kogusest suhkrust, mul tulid need ikka väga-väga magusad. Tavaliselt ma suhkrukogust ei vähenda :)
    Tegin topeltkoguse ja tuli täpselt üks suur plaaditäis saiakesi.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Nii tore, et retsept proovitud. Kusjuures, katsetasin alguses neid saiakesi samuti vähema suhkruga ning jäi justkui miskit puudu. Võib-olla oli viga suhkrus, võib-olla milleski muus, aga loomulikult oleneb ju kõik maitsest:)!

      Kustuta
    2. Pean end parandama - kui saiakesed said üleöö seista ja nn. taheneda (kohupiimatäidis on alguses üsna pehme), siis imekombel muutusid nad ka täpselt parajalt magusaks - müstika.
      Samas olen seda kohupiimamagustoitude, mooside ja nt kissellide puhul varemgi märganud, et kuumalt, otse pliidilt, on nende maitsed "too much" - liiga hapud, liiga magusad jne, aga jahtudes lähevad selliseks, nagu peab.

      Et siis tuleb arvestada - kui süüakse kohe ära, siis panna vähem suhkurt, aga kui küpsetan varuga, siis jätta nii, nagu on. :) Super retsept ikkagi!

      Kustuta
    3. Oi aitäh täiendava info eest, see on kasulik info! Mina sõingi neid jahtunult:)

      Kustuta
  3. Elu parimad saiakesed tulid! Kiitus retsepti autorile! 👏

    VastaKustuta
  4. Ragne, kas sa pärmitaigent sõtkud käsitsi või masinaga? Sain just kitchen aidi ja mulle kuluks väga juhised ära, kuidas masinaga pärmitaigna tegu käib. Olen kuulnud, et pidi lihtsam olema kui käsitsi ja tahaks proovida, sest käsitsi pole siiani hästi välja tulnud

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Hetkel olen läinud käsitsi sõtkumise teed, kuna minu masin läks katki ning ei ole selle parandamisega tegelenud. Aga loomulikult on masinaga lihtsam ja mugavam. Samal ajal kui masin tainast sõtkub, saad sina miskit muud teha. Aga nippe ja soovitusi ei olegi väga anda. Seda retsepti kasutades pane masin tööle tööle siis, kui hakkad jahu lisama ning seejärel lase masinal töötada, kuni tainas on kohev ja ühtlane:)

      Kustuta
  5. Väga maitsvad, nii otse ahjust kui jahtunult! Mina sain antud kogusest 12 prisket saiakest ��

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tore kuulda:) Kusjuures mul tuli ka 12 saiakest. Ma vist siin ei ei olegi kirjutanud (märkisin selle instagrami), et mul 3 saiakest ei mahtunud vormi ning küpsetasin need eraldi:)

      Kustuta
  6. Tere.
    Mida võiks kasutada toorjuustu asemel?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tere,

      Soovi korral võib toorjuustu asemel suurendada lihtsalt kohupiimapasta kogust sama võrra!

      Ragne

      Kustuta
    2. Kas neid saiakesi saab ka ilma vormita teha? Kui ei saa siis kui suur see vorm võiks olla?

      Kustuta
    3. Kui ahjuplaadile neid üksteise kõrval küpsetada, siis võivad need pisut laiali valguda, sest vorm hoiab neid ilusti koos, aga põhimõtteliselt saab küll. Kui kasutada vormi, siis ei pea see olema vaid ümmargune, sest kandiline vorm sobib nende saiakeste valmistamiseks samuti suurepäraselt. Vormi suurus oleneb tegelikult sellest, et kui kõrged või kui laiad rullid teha. Ümmarguse vormi puhul või läbimõõt olla ca 26-28cm kandilise vormi puhul see tüüpiline ahjuvorm suurusega ca 18x25cm:)

      Kustuta
  7. Soovin teha taina valmis õhtul ja küpsetada hoopis hommikul. Kas järgin sama meetodit ja panen lihtsalt külma või on mõni muu nipp?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ikka külma, siis ei kerki pärmitainas üle ning ei lähe hapuks:) Järgmisel hommikul tuleks umbes tunnike enne valmistama hakkamist toatemperatuurile tainas tõsta:)

      Kustuta
  8. Kas kohupiima oleks võimalik millegagi asendada, kasvõi kohupiimakreemiga?(meil ei müüda kohupiima)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Siin retseptis ongi kasutusel kohupiimapasta ehk -kreem. See peaks aga olema naturaalne (maitsestamata). Kohupiimapasta asemel võib kasutada ka näiteks hapukoort.

      Kustuta
  9. Maitse oli hea, aga mul jäid seest nätsked ja pealt kõvad. Seest päris küpseks ei saanudki. Teise plaaditäie tegin 150 kraadiga, aga ei tulnud ikka mõnusad kohevad. Kas võib asi olla selles, et kasutasin mingit öko nisupüüli, mitte kõrgeima kvaliteediga jahu?

    VastaKustuta
  10. Tere,

    Ma kardan, et kasutatud jahu võibki selles süüdi olla.
    Olen neid küpsetisi teinud korduvalt nii, nagu retseptis kirjas ning ei ole kordagi need ebaõnnestunud:)

    VastaKustuta
  11. Läbi mitme aasta minu pere lemmik .... no järgmiseks päevaks ei jää mitte midagi 😊

    VastaKustuta
  12. Heihei
    Selle konkreetse retsepti avaldamine jääb küll juba mitme aasta taha, aga loodan siiski, et vastate, Ragne
    Sooviks ka siin antud retsepti katsetada ja põhjuseks on see, et olen saanud suurema laadungi vaniljmekastme omanikuks, valmis kujul siis see
    Seega mu küsimus, kuidas kohandada teie täidise retsepti siin, et saaks van.kastet ära kasutada?
    Tänud ette!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tere! Kui vedel see valmiskujul kaste on? Ma ise soovitaksin segada see kokku kohupiima ja toasooja toorjuustuga ning lisada paksenduseks siis vanillikastmepulbrit (nii palju, et tekiks tugevam segu).

      Kustuta
    2. Valmiskujul kaste on umbes nagu 20%ne hapukoor
      Aga vaatan siis, mis teha annab
      Aitäh teile!

      Kustuta
  13. Teen pärmitaigent natuke teistmoodi. Aga täidise inspiratsiooni sain küll siit. Kuna ma teinepäev tegin bezeed, siis jäid munakollased üle (7tk) tükk aega mõtlesin kuhu need ära kasutada. Täidises toorjuustu asendasin sama koguse hapukoorega ja munakollased vahustasin vähese suhkruga ja lisasin kõige viimasena segusse. Seda vaniljepulbrit panin 46g. (Pool pakki)
    Peale suurepäraste saiakeste saab tuba kaa nii häid aroome täis.

    VastaKustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails