31. oktoober 2019

Eriti hea saiavorm õuntega

Kas olete valmis üheks eriti maitsvaks saiavormiks, mis võiks vabalt kandideerida ka koogitiitlile? Peab tunnistama, et kui ma üle pika aja taas saiavormi tegin, siis tuli see välja lihtsalt uskumatult hea - justkui oleks tegemist koogiga, ainult et biskviidi asemel laiutavad vormis hoopis saiatükid. Kui Te nüüd uurite, et mis selle saiavormi nii heaks teeb, siis on need lihtsalt pisikesed nipid, kus igavast saiavormist saab tõeline kaunitar! Neid nippe ei jäta ma saladuseks ning jagan neid heameelega ka kõigi teistega. Seega oled lahkelt oodatud seda postitust edasi lugema:)

  • Kasuta sobiva suurusega koogivormi – kindlasti ei tohiks see olla üleliia suur, sest vastasel juhul ei jää lõpptulemusena antud küpsetis nii mahlane.
  • Varu aega ning lase vormis saiaviiludel kindlasti toorjuustusegus liguneda. Nii imbuvad saiad ilusti läbi ning ei küpse üle ega muutu ka kuivaks.
  • Kui tavaliselt soovitatakse saiavormi tegemisel kasutada ära kõvaksläinud sai, siis selle retsepti puhul soovitan kasutada ikkagi värsket saia!
  • Selle saiavormi tegemisel kasutasin Fazeri Brioche saia, mis on hästi õhuline ja võine. Sedasorti tekstuuriga sai aitab kindlasti parema lõpptulemuse saavutamisele kaasa.
Ja siit see nüüd tuleb - retsept, mille järgi valmis minu üks viimase aja mõnusamaid saiavorme! See peletab sügisese väsimuse, teeb maitsemeeltele pai ning on suurepärane kaaslane nii tee kui ka kohvi kõrvale. Kusjuures, see saiavorm on hea soojalt, kuid väga maitsev amps ka jahtunult! 


Mitmele: 6 
Valmistamisaeg: 30-40 minutit

225 g (Fazeri brioche) röstsaia 
2 õuna
2 muna

50 g pruuni suhkrut

1 tl vanillisuhkrut

100 ml (1dl) vahukoort

200 g toasooja toorjuustu (näiteks Philadelphia või Mascarpone)


Lisaks:
1 sl võid (vormi määrimiseks)
2 sl mandlilaaste
(peale)

Määri vorm võiga. Lõika saiaviilud neljaks ning laota need pikuti vormi. Koori ja tükelda õunad ning lisa need vormi saiaviilude vahele. Sega ülejäänud ained omavahel ning vala vormi saiaviiludele ning nende vahele. Lase vormil maitsestuda külmkapis 20-30 minutit. Seejärel raputa peale mandlilaastud ning küpseta pöördõhurežiimil 180 kraadi juures 20-30 minutit. Kaunista saiavorm soovi korral marjade ning nirista üle šokolaadiga. Paku küpsetist külma piimaga!


Postitus sündis koostöös Fazer Eestiga

25. oktoober 2019

Munad Benedicti moodi (Eggs Benedict)

Seesama hommikusöögiretsept tekitab paljudes elevust, kuid samapalju ka aukartust. Ei taha hakata sõnu peale lugema, aga Hollandi kastme valmistamisel peab olema äärmiselt hoolas ja tähelepanelik. Vastasel juhul saad lõpptulemuseks lihtsalt ühe tükki läinud munakastme. Õnnestunult on see kaste aga äärmiselt mõnus, sobides hästi täiustamaks toekat hommikusööki.

Mul on tegelikult jagada üks kaval nipp selleks, et see kaste õnnestuks. Sain selle nipi kunagi ühtelt tuttavalt ning pean tunnistama, et toimib imeliselt. Tegemist on lihtsustatud variandiga Hollandi kastmes, mille valmistamise põhimõte seisneb sulatatud võis. Kuum sulavõi lisatakse niristades munasegule, tänu millele viimane küpsema hakkab. Valmimise ajal peab lihtsalt pidevalt mikserdama, et lõpptulemus pakseneks ning ühtlane jääks!


Selle retsepti ajendiks ei olnud aga üldsegi mitte see kaste, vaid hoopis õhuline ning võirohke Brioche sai, mida saab Fazeri kaubamärgi alt nüüd poodisest osta saab. See on päris uus toode, kuid kuulda on, et juba ka rohkelt kiidusõnu saanud. Tegelikult Fazeri Brioche ongi hea - mõnusalt pehme tekstuuri ja võise maitsega ning väärib kindlasti proovimist - miks mitte katsetada seda ka sellesama hommikusöögiretseptiga!

Mitmele: 2
Valmistamisaeg: 20-30 minutit 

2 Fazeri brioche röstsaiaviilu
või
0,5 avokaadot
väike peotäis spinatilehti
prosciutto sinki
hakitud maitserohelist (peterselli, tilli, rohelist sibulat)
parmesani (peale)
musta pipart, soola


Pošeeritud munad:
2 muna
vett
sorts kanget
äädikat 


Hollandi kaste:
2 munakollast
1 tl sidrunimahla
75 g võid
soola, pipart
 

Pošeeritud munade valmistamiseks aja vesi potis keema, lisa sorts äädikat ning löö muna vette. Keeruta lusikaga vette väike keeris. Keeda 2-3 minutit ning aseta seejärel majapidamispaberile nõrguma. Valmista samamoodi ka teine muna. 

Hollandi kastme valmistamiseks blenderda munad madalal kiirusel koos sidrunimahla ning soola ja piparaga heledaks seguks. Sulata või ning vala kuum!! või kergelt niristades munasegule. Oluline on, et blender samal ajal kindlasti madalal kiirusel töötaks. Nirista kuum või munadele aeglaselt, vastasel juhul võib lõpptulemuse jääda liiga vedel. Kui kogu või on ära valatud ja oled saavutanud sobiva tekstuuri, siis maitsesta vajadusel ning kaste ongi valmis!

Ehita nüüd hommikusöök valmis: rösti soovi korral saiaviilud, määri peale või ning laota peale avokaadoviilud, raputa üle soola ja pipraga. Aseta peale spinatilehed ning prosciutto. Seejärel tõsta võileivadele pošeeritud munad ning nirista peale Hollandi kaste. Raputa peale musta pipart, maitserohelist ning pisut parmesani!

Postitus sündis koostöös Fazer Eestiga.

23. oktoober 2019

Tatrajahuküpsised maapähklivõi-toorjuustukreemiga

On aeg jagada üht küpsiseretsepti. Miks? Sellepärast, et on sügis ning jahedal hooajal lihtsalt peab end millegi heaga kostitama. Sel korral on selleks heaks asjaks küpsised. Need küpsised ei ole kohe kindlasti tavalised, sest küpsisetaina valmistamisel on ühe komponendina kasutatud ka majoneesi. Viimane ei anna neile magusatele küpsistele ebameeldivat maitset, vaid ikka vastupidi - see täiustab lõpptulemust parema tekstuuri saavutamiseks. Kui soovid, siis võid küpsiseid valminult niisama süüa, kui tahad aga pisut uhkemate küpsistega uhkeldada, siis pista kahe küpsise vahele täidiseks maapähklivõist ja toorjuustust valmistatud kreem. Uskuge mind, see lihtne kreem teeb need küpsised veelgi võluvamaks!


Kogus: ca 30 küpsisepoolikut, kokku umbes 15 kreemitäidisega küpsist
Valmistamisaeg: 10 min + 15 min küpsemiseks + jahtumisaeg

75 g toasooja võid
50 g majoneesi
100 g pruuni suhkrut
2 sl naturaalset kakaopulbrit
2 muna
250 g toortatrajahu
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl vanillisuhkrut


Kreemi:
75 g toasooja toorjuustu
75 g toasooja võid
75 g maapähklivõid
1-2 sl tuhksuhkrut


Vahusta omavahel või, majonees ning suhkur. Klopi hulka munad. Sega kuivained omavahel ning lisa segades ülejäänud küpsisemassile. Tõsta tainas külmkappi tahenema 10 minutiks. Seejärel keeruta tainast käte vahel pisikesed pallikesed (ca 30 tükki). Tõsta need ahjuplaadile, suru käega kergelt lamedamaks ning küpseta ahjus 175 kraadi juures 15 minutit. Lase küpsistel täielikult jahtuda!

Sega kreemi komponendid omavahel ühtlaseks ning kata sellega pooled jahtunud küpsised. Seejärel kata teise küpsisega!



Tähelepanekud:
Lisan veel, et kasutasin Philadelphia toorjuustu, mis on mõnusalt mahe, kuid samas nii kreemjas, et sobib maapähklivõikreemi valmistamiseks väga hästi. Majoneesina kasutasin aga Hellmann´si majoneesi, mis oma paksu ja nö rammusa tekstuuri tõttu sobib sellesse küpsisetainasse nagu valatult!

Postitus sündis koostöös Hellmann´s Eestiga.

22. oktoober 2019

Magusaid retsepte minu uuest koogikalendrist, kalendriloos ning üks mõnus koogiretsept!

Minult on nii palju küsitud, et millal mul siis uus kokaraamat ilmub. Seitse kokaraamatut olen juba valmis meisterdanud ning vähemalt lähiajal uut retseptiraamatut ei plaani. Selle asemel ilmus mul aga koostöös Sulemehega koogikalender 2020 - kokaraamatu mõõtu just välja ei anna, aga 12 mõnusat koogiretsepti leiab sellest kalendrist kohe kindlasti. Seega, kes on koogisõber, siis neile soovitaksin seda kalendrit kindlasti. Kes koogisõber ei ole, siis neile sobib see ka - sest kui maiasmokkadest koogisõbrad külla tulevad, siis on ju vaja miskit maitsvat pakkuda.

Sellest koogikalendrist leiate lihtsad ja kodused koogid, mille valmistamine ei ole keerukas, vastupidi - kalendri koostamisel panin just rõhku lihtsusele! On rullbiskviiti, kohupiimakooki, marjakooki tõeliselt pidulikku kräsupeakooki ning veel mitmeid küpsetisi, mis kindlasti katsetamist väärivad. Samuti leiad kalendri viimaselt leheküljelt pisikese spikrilehe koos ainete ja koogivormi teisendamissoovitustega!
See kalender ei ole mul mitte esimene - olen teinud kalendreid erinevatele ettevõtetele ning samuti on minu retseptidega täidetud Naistelehe kalender. Sulemehega olen samuti varasemalt koostööd teinud: täpselt 2 aastat tagasi ilmus minu küpsetamata kookide kalender ning seesama koogikalender oleks justkui lihtsate kookide järg esimesele kalendrile. Kel huvi uue koogikalendri vastu, siis see on müügil nii Apollos kui ka Rahva Raamatus, samuti Prismades ning Maksimarketites!


LOOS!
Loomulikult loosin ka ise koogikalendrid välja. Auhinnaks siis minu koogikalender ning Sulemehe eriti nunnu uue aasta kalendermärkmik. Loosin siin blogis välja 2 komplekti, lisaks läheb 2 komplekti loosi ka minu instagrami-lehel. Mine vaata kindlasti järele!

Osalemiseks aga blogiloosis. anna palun siinsamas postituses kommentaariga märku, milline on Sinu firmakook. Ja nii loosis osaledki. Kui firmakooki Sul ei ole, siis nimeta lihtsalt mõni oma lemmikkook! Võitjad teatan siinsamas kommentaariumis juba pühapäeval (27.10.2019).

Muidugi ei saa postitus olla ilma koogiretseptita. Seega, jagan üht retsepti uuest koogikalendrist, mis ilutseb järgmise aasta oktoobrikuud. Tegemist on lihtsa küpsetamata koogiretseptiga. Kusjuures see kook on pühendatud kõikidele Snickers šokolaadi austajatele, sest just täpselt niimoodi need purgikoogid maitsevadki.


Purgikoogid "Snickers"

Valmistamisaeg: 30 min
Mitmele: 4-6 purgikooki
Soovitus: Valmista need koogikesed erineva suurusega klaasidesse/purkidesse, nii saavad sööjad ise otsustada, kui suurt kooki süüa jõuavad!

Põhi:
50 g digestiivküpsist
25 g soolapähkleid
50 g piimašokolaadi
2 sl karamellikondenspiima


Kreem:
200 ml (1pk) vahukoort (35%)
200 g vanilliga kohupiimapastat


Küpsisekiht:
25 g digestiivküpsist
1 sl soolapähkleid


Peale:
šokolaadipuru, pähkleid


Põhja valmistamiseks purusta küpsised, haki pähklid ning šokolaad ning sega kõik ained omavahel kokku. Jaota mass 4-6 purki/klaasi. Vahusta koor tugevaks vahuks, seejärel lisa segades kohupiim. Tõsta pool kreemist purkidesse. 

Purusta küpsisekihi jaoks küpsised, haki pähklid ning jaota purkidesse. Tõsta peale ülejäänud vahukoorekreem ja pane koogid külmkappi tahenema vähemalt pooleks tunniks. Vahetult enne serveerimist kaunista koogid šokolaadipuru ja pähklitega. 

16. oktoober 2019

Võrratult karamelline lehmakommidega õunakook

Olgugi, et sain täna maakodust mitu suurt kotitäit täiesti suurepäraseid õunu, siis tegelikult hakkab see tore õunahooaeg ikkagi vaikselt lõpule jõudma. Minul on erinevad õunahoidised juba valmis, mõned õunakoogid veel teha ning siis ongi kõik! Tegelikult mõtestan end vaikselt juba jõuluaja lainele, sest köögitoimetajana pean lihtsalt pisut ajas edasi rändama. Naistelehe köögirubriigis on juba uuel kuul mõned põnevad rubriigid lisandumas ning seetõttu on tegemist ja toimetamist üsnagi palju. Ja kuna sel hooajal kattuvad ka pühad ajakirja ilmumisaegadega, siis on tegelikult kiire aeg tulemas, sest artiklite jaoks on vaja köögis väga palju toimetada ja pildistada! Enne seda kiiret aega, aga võtan pisut aja maha, luban endale tassike head kohvi ning tükike veel paremat kooki. Ja kuna õunu veel on, siis selleks koogiks on kindlasti õunakook! Soovitan Teilegi meisterdada miskit magusat, näiteks sedasama karamellist õunakooki, kus lisaks õuntele näitavad koogis võimu ka lehmakommid. See on hea kook ning maitsjad tituleerisid seda tiitliga "Maitseb nagu toskakook". Jah, selle koogiga võib julgelt jooni tõmmata, seega, kui teate, kuidas maitseb toskakook, siis ehk aimate ka selle koogi mekki:)



Mitmele: 12 viilu
Valmistamisaeg: 1 tund

1 muna
1 dl õli
1 dl pruuni suhkrut
2 dl nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl vanillisuhkrut
1 tl kaneeli
näpuotsatäis soola


Täidis:
600 g hapukaid õunu
200 g lehmakomme



Kate:
75 g nisujahu
50 g mandlilaaste
paar näpuotsatäit soola
1 tl pruuni suhkrut
75 g võid 


Vahusta muna õliga, lisa vahustamist jätkates suhkur. Seejärel lisa, lusikaga segades, juurde omavahel segatud kuivained. Määri tainas küpsetuspaberiga kaetud koogivormi (Ø22-24 cm). 

Koori ja tükelda õunad ning aseta need koos lehmakommitükkidega koogivormi. Katte valmistamiseks sega kuivained omavahel, lisa või ning näpi purutaoliseks massiks. Tõsta purukate koogivormi ning küpseta alumisel siinil 170 kraadises ahjus 40-50 min.

9. oktoober 2019

Šokolaadine banaani-kookosepuder (gluteenivaba)!

Ma jumaldan hommikusööki, sest ei ole midagi paremat päeva esimesest kohvilonksust ning maitsvast toidust, mis kogu päevale selle õige lükke annab. Mul ei ole kindlat lemmkihommikusööki ning pigem need muutuvad tihti - ei teagi, kas on see seotud töögraafikuga, hooajaga või siis lihtsalt õues olevate ilmadega. Vahest võin ma mitu päeva järjest süüa erinevaid pudrutoite, vahest meeldivad erinevad munaroad, vahest tekib isu erinevate magustoitude järele, mis segatud kokku näiteks Kreeka jogurtist või kaerahelvestest. Pannkooke teen ka, aga need on juba aastaid olnud nädalavahetuste päralt!

Hommikusöögist saab igasugu vigureid meisterdada. Näiteks seesama tatrahelvestest valmistatud puder on äärmiselt põnev ja pisut teistmoodi hommikusöök. Ja tegelikult sobib hästi ka muul ajal maiustamiseks!


Mitmele: kahele
Valmistamisaeg: 10-15 min

2 dl tatrahelbeid
2 dl vett
3 dl kookospiima
0,5 tl kaneeli
näpuotsatäis soola
1 sl kakaopulbrit
3 sl kookoshelbeid
1 suur banaan (purustatuna)
1-2 sl mett
+meelepäraseid lisandeid serveerimiseks
 

Pane 3 esimest komponenti potti ning lase keema tõusta. Alanda kuumust koheselt ning lisa ülejäänud ained (va mesi). Kuumuta madalal tulel mõned minutid, sega juurde mesi. See puder peab jääma maitseküllane, seega lisa vajadusel mett, soola või kaneeli! Serveeri meelepäraste lisanditega!