2. juuni 2019

Maitsev kaunitar: rabarberi-toscakook


Rabarber on praegusel hooajal popp. Nagu igal aastal, siis ka praegu on loomulikult minu blogi kõige populaarsem retsept "Kiire rabarberikook". See kook on nii kiire ja lihtne ja nii-nii kodune, et olen seda sel aastal valmistanud vist juba ligi 10 korda. Aga ega see rabarberikook ei ole ainuke kook, mida küpsetanud sel aastal olen. Üks sama särav täht on kindlasti seesama rabarberi-toscakook, mis võlub sööjaid esmalt mandlimagusa kattega. Seejärel tuleb mängu ka hapukas rabarber, mis seesuguse koogiga imeliselt kokku sobib. Pean tunnistama, et tosca-kookide seas on rabarberilisand vist üks minu lemmikuid ning seda just tänu hapukusele, mis ei lase koogil ebameeldivalt magusaks minna. 

See kook ilmus ka ajakirja Naisteleht köögirubriigis (mai2019).


Kogus: 10-12 tk
Aeg: 1 tund 

Põhi:
3 muna
2 dl suhkrut
4 dl nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
1 dl vahukoort
150 g võid, sulatatuna

Täidis:
400 g rabarbereid (puhastatud kogus)
50 g suhkrut
1 tl kaneeli
1 sl kartuli- või maisitärklist

Kate:
150 g võid
125 g mandlilaaste
1,5 dl pruuni suhkrut
1 dl vahukoort
1 tl kaneeli

Põhja valmistamiseks vahusta munad suhkruga heledaks vahuks. Sega kuivained omavahel ning lisa segades munasegule. Seejärel lisa vahukoor ja sulatatud või ning sega kõik ühtlaseks tainaks. Vala tainas küpsetupaberiga vooderdatud koogivormi (Ø22-24cm).

Tükelda kooritud rabarberivarred ning sega need kokku ülejäänud täidise ainetega. Laota segu vormi. Küpseta kooki 180 kraadi juures 25-30 minutit.

Katte valmistamiseks pane kõik ained potti ning kuumuta keskmisel kuumusel ca 7-10 minutit. Kui kook on esimese aja ära küpsenud, siis vala mandlikate vormi ning küpseta kooki 200 kraadi juures  veel 10-15 minutit. Enne söömist lase koogil täielikult jahtuda!

14 kommentaari:

  1. Kas vahukoore asemel sobiks ka midagi lahjemat kasutada? Kreeka joguet? Piim? Kohvikoor?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Pigem siis kohvikoor. Piim ja Kreeka jogurtiga see kook ei õnnestu:)

      Kustuta
    2. Ma arvan, et see vahukoore kogus on nali võrreldes või kogusega :D ongi üks rammus suutäis ;)

      Kustuta
  2. Tere
    Tegi seda kooki ja sai võetud südamekujuline 22 cm vorm aga maru palju hakkas kattet üle ajama, see normaalne on ..))

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kui südamekujuline, siis mahult väiksem? Ümmarguse vormi läbimõõt peaks olema 22cm ning sellisel juhul kook vormis üle ei aja:)

      Kustuta
  3. Imeline kook! aitäh, Ragne!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Rõõm:) Toska koogiga sobib hapukas rabarber alati hästi:)

      Kustuta
  4. Väga hea kook, aitäh retsepti eest!

    VastaKustuta
  5. Kas sobib kasutada ka sugavkülmutatud rabarbereid?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. See ei ole päris see, aga kui kasutada, siis soovitan need panna koogile külmunult.. ehk siis kindlasti mitte rabarbereid eelnevalt üles sulatada:)

      Kustuta
  6. mmmmmm maitseeevvv. mul oli vaid 25g mandlilaaste niiet ülejäänud pidin asendama kaerahelvestega aga ikkagi väga hea kook tuli välja.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Rõõm! Kusjuures, soovitan õunahooajal seda kooki valmistada ka õuntega, siis tuleb vaid suhkrukogust pisut vähendada:)

      Kustuta