27. veebruar 2019

Vastla-croissant´id mandlikreemiga (ehk vastlakuklid pisut teisel moel)!

Vastlakuklitest ei saa ma ikka veel üle ega ümber. Just siis, kui ma mõtlen, et rohkem ma neid ei tee, siis näen ma kuskil jälle mõnda toredat ideed, mis lihtsalt ajab kööki kokkama. Järjekordses kuklite küpsetamise tuhinas on süüdi üks pagariäri Tallinnas, kes jagas sotsiaalmeedias mitte lihtsalt vastlakuklite pilte, vaid hoopis fotosid, millel olid peal kuldse jume ja ohtra täidisega vastla-croissant´id. No ei suutnud mina ükskõikselt seda ilu pealt vaadata ning meisterdasin kodus ise ühed prisked sarvesaiakesed valmis. Täidiseks valmistasin vahele imelihtsasti valmivat mandlikreemi vahukoorest, toorjuustust ja martsipanist. Kusjuures, selle kreemi kõige olulisem komponent on martsipan, mis peab koos toorjuustuga ühtlaseks sulama, et seda siis koos vahustatud koorega segada. Lõpptulemuseks on täidlane ja kreemjas, kuid siiski küllaltki õhuline mandlimaitsega kreem, mis sellise sarvesaia vahele sobib suurepäraselt. Selle kreemiga on muidugi nii, et seda kipub mõndadel üle jääma ning mõndadel jälle puudu tulema. Põhjus vist selles, et kreemi taluvuse piir vastlakukli vahel on igal ühel erinev - kellele meeldib kuhjata kogu kukkel suure kreemikuhjaga kokku nii, et vaene saiake alt väljagi ei paista. Teine aga jällegi paneb kreemi nii vähe, et tuleb teist hoolikalt kukli vahelt otsida. Ühesõnaga, kui sul kreemist puudus tuleb, siis tee seda juurde. Kui jääb aga üle, siis soovitan seda kreemi kisselliga serveerida, vahvlitopsi pista või siis lihtsalt niisama lusikaga maiustada!


Sarvesaiakesed küpsetasin ma ise. Kuigi seesugused saiakesed on poest väga lihtsasti leitavad, siis need ei ole ikkagi sellise pontsaka kujuga, nagu tahaksin. Seetõttu ostsin poest paki külmutatud tainast ning vormisin endale meelepärase suuruse ja paksusega küpsetised. Ja õigesti tegin, olgugi, et tainas oli ostetud poest, siis lõpptulemus ahjust tulnud küpsetiste näol oli oluliselt värskem, õhulisem ja aromaatsem, kui poest ostetud toodang:) 


Lõpetuseks võin nende kuklite kohta öelda niipalju, et kuigi mu pereliikmetel on juba vastlakuklitest kergelt üleküllastus, siis need vastlasaiakesed läksid sajaga peale!

PS! Kui sa meisterdad siit blogist miskit põnevat, siis võid seda
instagramis märkida hashtagiga #kokkamaragnega
Mul oleks rõõm näha ja jagada ka teistega seda, mida teinud oled:)

Kogus: 4-5 tükki

500 g pärmi-lehttainast
muna
mandlilaaste


Kreem:
100 g martsipani150 g mascarpone toorjuustu, toasooja
4 dl vahukoort (35%)


Kreemi valmistamiseks tükelda martsipan ning sega kokku toorjuustuga. Lase toatemperatuuril seista tunnike, kuni martsipan sulab. Vahepeal sega, et selle sulamist kiirendada (pole hullu, kui martsipan ei sula täielikult ning väikesed tükid sisse jäävad). Seejärel vahusta koor ning sega see ettevaatlikult toorjuustusegusse. PS! Soovi korral võid toorjuustu ja martsipani ka juba eelmisel päeval kokku segada!

Sarvesaiakeste valmistamiseks voldi valmisrullitud ja sulanud tainas laual lahti ning lõika ristkülikukujulisest tainast välja 4-5 kolmnurka. Rulli kolmnurgad ükshaaval laiemast otsast rulli. Määri need pealt lahtiklopitud munaga ning raputa üle mandlilaastudega. Seejärel küpseta sarvesaiakesi 180 kraadi juures ca 15 minutit, ehk seni, kuni need on saavutanud tugevalt kuldse jume! Pea meeles, et liialt vähe küpsenud croissant vajub peale küpsemist kergelt lössi!

Jahtunud saiakesed lõika horisontaalselt pooleks ning täida mandlikreemiga. Vastla-croissant´i võid enne sööma asumist kostitada tuhksuhkruga!


4 kommentaari :

  1. Kuidas on hea kolmnurkasid sarvesaiadeks rullida - kas üsna tihedalt rulli võim pigem lõdvalt?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Pigem lõdvemalt. Lisaks teen enne rullimist laiemasse otsa väikese sisselõike, et hiljem saaks edukamalt need kaardu keerata!

      Kustuta
  2. Tere Ragne.
    Hakkan neid varsti tegema, millist martsipani soovitad kasutada? Aitäh! 😋

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tere,

      Mina olen kasutanud seda nö kaalumartsipani, mida müüakse poodides kandilisse läbipaistvasse pakendisse pakendatult. See on Kalevi oma:)

      Kustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails