21. jaanuar 2019

Küpsetamata kaerahelbeküpsised!

Ma olen kindel, et ma pole ainuke, kellele kaerahelbeküpsised toovad koheselt kaasa mõnusa nostalgiatunde. Kunagine kokandusmaailma superstaar Salme Masso õpetuste järgi võisid ühed kodused kaerahelbeküpsised sisaldada kõike seda, mis koduses majapidamises hädasti ärakasutamist vajavad. Nii, et kui purgi põhja on jäänud pisut rosinaid, pähkleid ja šokolaadi, siis pista kõik need küpsiste valmistamisel tainasse. Ja tegelikult traditsioonilised küpsetatud kaerahelbeküpsised üldjuhul minul niimoodi just valmivadki. See on justkui isetehtud müsli, milles saad lisandina kasutada täpselt neid komponente, mida koduriiulil leidumas. 


Järgnevad kaerahelbeküpsised on küll kerget indu saanud klassikalistest kaerahelbeküpsistest, kuid samas erinevad neist jällegi täielikult. Need küpsised sisaldavad küll kaerahelbeid, kuid valmivad ilma ahjukuumuseta. Samuti ei sisalda nii rohkelt magusaid lisandeid. Selleks, et küpsetamata küpsised ikka ilusti koos püsiks, siis on sel juhul kohustuslikud abilised või, mesi ja maapähklivõi, mis enne kaerahelvestega sõbrunemist pliidil usinalt ühtseks seguks segatud. Lihtsuses peitub võlu ning ega tegelikult ei tohi küpsetamata kaeraküpsiseid üleliia lisanditega kositada. Põhjus lihtne - küpsised ei pruugi lihtsalt koos püsida ning seetõttu olen lisanud ühele küpsisetainale pisut krõmpsuvad pähkleid ning teistele lihtsalt kakaopulbrit, mis lõpptulemuse meeldivalt šokolaadiseks teeb!

Mitmele: mõlemast retseptist saad 14 küpsist
Valmistamisaeg: 10 min

Kaeraküpsised pähklitega

2 sl võid
2 tl mett
4 sl maapähklivõid
0,5 tl vanillisuhkrut
2 dl kaerahelbeid
2 sl erinevaid pähkleid, hakituna

Pane retsepti 4 esimest komponenti potti ning kuumuta keskmisel kuumusel sulamiseni. Ära unusta vahepeal segada. Seejärel vala segu kaerahelvestele, lisa ka pähklid ning sega kõik ühtlaseks massiks. Tõsta küpsetupaberiga kaetud alusele 14 pätsikest ning aseta jahedasse tahenema vähemalt tunnikeseks

Šokolaadised kaerahelbeküpsised

2 sl võid
2 tl mett
4 sl maapähklivõid
0,5 tl vanillisuhkrut
2 sl naturaalset kakaopulbrit
2 dl kaerahelbeid

Pane retsepti 5 esimest komponenti potti ning kuumuta keskmisel kuumusel sulamiseni. Ära unusta vahepeal segada. Seejärel vala segu kaerahelvestele ning sega kõik ühtlaseks massiks. Tõsta küpsetupaberiga kaetud alusele 14 pätsikest ning aseta jahedasse tahenema vähemalt tunnikeseks 





4 kommentaari :

  1. Millist pähklivõid kasutad/soovitad ja millega võiks seda asendada?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kui allergiat pähkli vastu ei ole, siis väga ei soovitagi asendada - maapähklivõi annab sellele nii mõnusa maitse juurde. Šokolaadikreemiga võib proovida või siis lisada pisut rohkem mett.

      Minul oli isetehtud maapähklivõid veel kodus pisut järel - kasutasin seda pooleks poes müüdavale.

      Kustuta
  2. Väga maitsvad. Valmivad kiirelt ja lihtsalt.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Seda on tore kuulda. Ma ise olen neid viimasel ajal juba hirmuäratavalt tihti teinud:)

      Kustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails