24. jaanuar 2019

Imelihtne jogurtikook


Sel kolmapäeval (23.01.19) ilmunud Naistelehe köögirubriigis harutan lahti želatiini keerulisena tunduva maailma. Jagan samm-sammulisi õpetusi, kuidas kasutada želatiinipulbrit ja ka -lehti. Seega, keda huvitab, siis soovitan piiluda Naistelehte! Artikli juures jagan ka üht koogiretsepti, mille nüüd ka sellest koogipostitusest leiate. See koogike valmib hästi lihtsalt ning sobib ideaalselt just neile, kel želatiiniga sinasõprus puudub või ei ole siis sellega kunagi koostööd teinud. Kui retseptis sõnakuulelikult näpuga järge vead, siis lõpptulemusena valmib õhuline jogurtikook, millest õhkub meeldivat kaneelimekki. 


Valmistamisaeg: 30 min + üleöö tahenemiseks
Mitmele: 10 le
Muu info: Ei vaja küpsetamist!

Põhi:
175 g digestive küpsiseid
0,25 tl kaneeli
50 g võid, sulatatuna

Täidis:
4 tk (8g) želatiinilehte või siis 1 sl želatiinipulbrit
200 g vanilliga kohupiimapastat
500 g ahjuõunajogurtit
1 tl vanillisuhkrut
0,75 tl kaneeli
200 ml vahukoort
50 g demerera suhkrut

Kate:
100 g õunapüreed 

Purusta küpsised ning sega koos kaneeli ja võiga ühtlaseks massiks. Suru saadud segu küpsetuspaberiga kaetud koogivormi (Ø20 cm) põhjale. 

Pane želatiinilehed külma vette paisuma 5-10 minutiks. Samal ajal sega kokku kohupiimapasta, jogurt, vanillisuhkur ja kaneel. Pool vahukoorest vahusta vahuks. Ülejäänud kuumuta koos demerera suhkruga keskmisel kuumusel kuni suhkru sulamiseni. Seejärel pigista želatiinilehtedest käte abil üleliigne vedelik välja ning lisa kuumale kooresegule. Sega, kuni želatiin on sulanud. Lase jahtuda toatemperatuurini ning vala segu siis jogurtisegule. Kõige viimasena lisa segades vahukoor. Vala täidis koogivormi ning lase külmas taheneda üleöö. Vahetult enne seda kata kook õunapüreega ning kaunista meelepäraselt.

Kui soovid kooki valmistada suuremas vormis, siis toimi nii:
22 cm korruta komponendid 1,2ga
24 cm korruta komponendid 1,4ga
26 cm korruta komponendid 1,7ga



8 kommentaari :

  1. Vaatan ja vaatan, aga ei saa aru, millega see kook kaunistatud on (peale õunapüree) :) Nii ilus näeb välja ja tundub maitsev!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kaunistasin selle pähkli Kozinakiga, mida poes müüakse. Hakkisin selle noaga väiksemateks tükkideks. Lisaks on seal kaunistuseks pisut riivitud šokolaadi ja külmkuivatatud maasikate puru!

      Kustuta
  2. Aga kui mul on želatiinipulber, kuhu ja kuidas ma selle segan?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Sellisel juhul tuleb 1 sl pulbrit 4 sl külma veega paisutada ning seejärel paisunud želatiin madalal kuumusel sulatada. Seejärel lisada kuumale kooresegule ning toimida nii, nagu retseptid öeldud:)

      Kustuta
  3. Tere
    Soovin teha emale sünnipäevaks tordi/koogi (pistaatsiamaistselise). Leidsin selle retsepti ja tekkis selline küsimus, et kas ahjuõuna jogurti võiks asendada ka pistaatsia(joogijogurtiga)omaga?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tere,

      See kook on imehea valik! Loomulikult võib ahjuõunajogurti asemel ka muud jogurtit kasutada, aga see peaks olema samasuguse paksu tekstuuriga nagu jogurt ikka. Kui kasutada joogijogurtit, siis see on pisut liiga vedel ning seetõttu ei pruugi kook korralikult taheneda. Ahjuõunajogurti võib aga kindlasti asendada mõne samalaadse paksu tekstuuriga jogurtiga!

      Tervitan
      Ragne

      Kustuta
  4. Tere,
    kui ma soovin teha maasikajogurtiga ning lisada ka juurde maasikaid, kas ma peaksin siis zelatiinilehtede kogust suurendama?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tere:)

      Kui jogurtikogus jääb samaks, siis želatiinilehtede kogust suurendama ei pea.

      Kustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails