12. oktoober 2018

Pistaatsia-matcha juustukook (küpsetamata!)

Ilm kostitab meid hetkel ohtralt päikesepaisteliste ilmadega. Tõsi küll,  mõni päev on kohe nii nutuselt vihmane, et paneb igatsema möödunud suvepäevi. Suve ärasaatmiseks ning sooja sügise tervituseks ongi aga õige oma maitsemeeli paitada ühe hõrgutava juustukoogiga. Kreemjas ja täidlane koogike on kindlasti just see, millest naljalt keelduda ei saa. See juustukook sai endale kaaslaseks ühed minu kauaaegsed lemmikud - pistaatsia ning matcha. Mõlemad lisavad koogile lisaks maitsele ka rohekat tooni ning loodetavasti lasevad suvemõtetel elada ka kargel talveajal. Selles koogis kasutasin pistaatsiapähklipastat, mida olen tegelikult üsna mitmel korral blogi retseptides maininud. 100% pähklitest valmistatud pasta on äärmiselt hea viis andmaks endatehtud kookidele, küpsetistele ja teistele magustoitudele sellele pähklile iseloomulikku maitset ja värvust. Matcha pulber täiendab veelgi seda rohekat tooni, samas ei varjuta aga oma olemusega pistaatsiamaitset. Matchat lisa koogile kergelt triiki lusikatäied, vastasel juhul võib viimane kogu koogis ülbelt võimutsema hakata. Matcha pulber on tegelikut suurepärane komponent, mida lisada nii hommikusele pudrule, smuutidele, saiatainale, jäätisele. Minul on hetkel kasutusel FirstFlush Rohelise Tee Pulber, mis mõeldudki just kokkamiseks. Siiani ei ole pidanud pettuma ning see on olnud kaaslaseks mitmetes toitudes soolasest-magusani!


Olgugi, et koogi headust see ei tõsta, siis üks juustukook vajab vahest end ka piduriietesse ehtimist. Seetõttu kaunistasin koogi üsnagi lihtsalt. Kaunistamisel olid abilisteks pistaatsiapähklipuru, pisikesed roosinupud, mõned makroonid, laimiviilud ning veidikese matchaga rikastatud toorjuustutupsud. Kogu selle kaunistamisosa võid aga ka ära jätta, kui külalisi oodata ei ole ning plaan on vaid kaaslasega kogu maius nahka pista;)


Põhi:
175 g Digestive küpsiseid
50 g võid, sulatatuna


Täidis:
200 g valget šokolaadi
600 g toasooja toorjuustu
100 g hapukoort
2 tl matcha pulbrit (mitte kuhjaga)
2-3 tl pistaatsiapähklipastat (kuhjaga)


Kate:

1,5 dl vett
35 g tarretisesuhkrut
mõned näpuotsatäied matcha pulbrit


Peenesta küpsised ning sega kokku sulatatud võiga. Suru küpsisemass lahtikäiva koogivormi 20cm) põhjale. Täidise jaoks sulata šokolaaditükid vesivannil. Sega toorjuust kausis lahti, lisa segades hapukoor, matcha ja pistaatsiapasta. Seejärel lisa segades sulanud šokolaad. Vala täidis koogivormi ning lase taheneda vähemalt paar tundi.

Tahenenud täidisele valmista kate. Selleks kuumuta vett koos suhkruga seni, kuni vedelik selgineb, seejärel lisa segades juurde pisut matcha pulbrit. Ole lisamisega ettevaatlik ning lisa täpselt nii vähe, kuni vedelik on läbikumava roheka tooniga. Vala vormi ning lase tarretisel taheneda paar tunnikest. Seejärel kaunista kook meelepäraselt. Serveeri!


4 kommentaari :

  1. Minu käest on uuritud, kus leiab pistaatsiapähklipastat. Ise olen pikalt kasutanud umami veebipoest ostetud pastat: http://umami.ee/toode/pistaatsiapahkli-kreem/ Selle toote puhul on tegemist 100% pistaatsiatest valmistatud tootega. Ei soovita osta tooteid, kus pähklite kogus on alla selle.
    Samuti leiab sedasorti pastat erinevatest koogivahehendeid müüvatest poodidest. Ja muidugi võib pistaatsipähklid alati ise mikseriga pastaks teha:)

    VastaKustuta
  2. Tere
    Kas tarretisesuhkurt vōiks asendada ka zelatinilehega? Mis võiks siis kogus olla? :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Võib küll kasutada! Tõenäoliselt piisab ühest želatiinilehest:)

      Kustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails