21. august 2018

Üks imeline soodaleib sulatatud juustu ja tüümianiga

Suve lõpp on meid kostitanud kergede vihmahoogudega. See ongi tegelikult tore - ilm annab märku peagi algavast sügisest, samas imeilusat suve väärikalt ära saates. Õhtuti mööda Pärnu tänavaid ringi jalutades tekib samuti justkui tunne, et puhatakse olnud suvest ning tervitatakse rõõmuga pisut kargemaid hommikuid, vihmasajuseid pärastlõunaid ning hiirvaikseid õhtupoolikuid. Sellist vahetuvat hooaega tähistan minagi ning seetõttu pistan tihtipeale õhtuti ahju küpsema õunakooke või muud lohutavat, mis tänuväärselt olnud suvele "Kohtumiseni!" ütlevad. 


Soodaleib on üks sellistest asjadest, mis mul tihtipeale pigem jahedamate ilmadega meelde tuleb. Olen ka siin blogis mõnda retsepti jaganud, kuid selle leiva retsepte on erinevaid - igaüks erineb teisest nii komponentide, valmistamise ja päris kindlasti ka maitse poolest. Seepärast lubagem tutvustada selle postituse peategelast soodaleiba, mida on kostitatud maitserohke tüümiani ja sulatatud juustuga. Loomulikutl ei puudu kambast ka oliiviõli, mis kogu maitseelamust minu puhul vaid täiustab. Mainin veel ära, et sulatatud juustu kasutamine ei olnud selles retseptis maitse saamise eesmärgil. Nimelt aitab väike kogus sulatatud juustu säilitada kauem küpsetise pehmust ja värskust. Seepärast on see soodaleib ka kolmandal päeval peale küpsetamist justkui äsja valminud. Ürdisõbrana kasutasin ma loomulikult juhust ning pistsin tainasse meeldivas koguses tüümiani, mis ei jäänud leivas domineerima, kuid lisas juurde äratuntavalt mõnusat mekki. Seepärast soovitan kindlasti peotäis oma lemmikürte küpsetisse lisada;)


4 dl nisujahu
4 dl täistera odrajahu
1 tl suhkrut
1 tl soola
1 tl soodat
1 tl küpsetuspulbrit
4 dl keefirit
1 suurem kimbuke värsket tüümiani* , (hakituna)
2 sl sulatatud juustu
2 peotäis seesamiseemneid


Sega kuivained omavahel, lisa ülejäänud ained ning sega ühtlaseks tainaks. Väldi üleliigset segamist! Aseta tainas koheselt võiga määritud vormi**. Tee pätsile noaga peale rist ning küpseta 200 kraadi juures 35-40 minutit. Mina piserdasin ahjust tulnud saiale peale pisut oliiviõli, mis siis tasapisi küpsetisse imbus:) 

*Kasutasin ära umbes kolmveerandi Grüne Fee ürdipotikesest!
**Küpsetasin soodaleiba malmpotis, kuid selle asemel võib vabalt kasutada koogi- või keeksivormi. Pea lihtsalt meeles, et küpsetis kerkib omajagu:)


Postitus sündis koostöös Grüne Feega

4 kommentaari :

  1. Kas keefirit annab millegi piimavabaga ka asendada? :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Paleo kooke tehes olen teinud keefiri asendamiseks segu kookospiimast ja õunasiidriäädikast. Niimoodi on tulemuseks küll hapukoor,kui keefiri asendamiseks sobib hästo. Valmistamiseks on vaja 1 purk paksu kookospiima, 2 sl õunasiidriäädikat (või sidrunimahla) ning pisut soola. Kookospiima paksem osa (see mis on purgis eraldunu kaane külge) tuleb kaussi panna ning seejärel lisada äädikas ja soo ning segada kiirelt ühtlaseks. Ongi valmis!

      Kustuta
  2. Karin
    proovisin ja tuli töeliselt hea leib. Mul küll ei olnud seesamiseemneid, asendasin need kooritud kanepiseemnetega. Vääga maitsev!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No rõõm kuulda:) Jah, eks seesamiseemnete asemel võib kasutada mis tahes seemneid. Samas võib need soovi korral ka välja jätta, kuid minu arvates täiendavad need maitseid:)

      Kustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails