30. august 2018

Roosapalgeline peedi-oahummus, kikerhernestest küpsisetainas ning üks auhinnamäng!

Pikk ja veniv pealkiri, aga kõige targem on alustada algusest. Nimelt räägin ühest auhinnamängust, mille viib läbi Globus Eesti. Selle ettevõtte kaubamärgi alt leiate kauplusest erinevaid konserveeritud tooteid - hernestest kuni aurutatud võiubadeni välja! Kõige tõenäolisemalt leiate nende tooteid esialgu Selverist või Maximast või siis kümnekonnast pisemast kauplusest. Miks ma sellest aga räägin? Nimelt on Globus Eestil käimas tore retseptimäng, milles osalemiseks pead valmistama miskit head Globus toodetega ning seejärel postitama tehtud toidust pildi oma FB-lehele või Instagrammi viitega #globusretseptid. Sealjuures jälgi kindlasti, et Sinu postitus oleks avalik!
Esimesed 250 postitajat, kes omatehtud toidust lisavad pildi #globusretseptid viitega oma sotsiaalmeeldiakontole ning registreerivad end veebilehel globiseesti.ee/mang , saavad kingiks Globus Eesti poolt kinkekarbi. Omast käest võin öelda, et kinkekarp on igasugu hea ja paremat täis.


Roog, mille valmistama pead, on puhtalt sinu teha. Piiranguid ei ole seatud ning lase lihtsalt fantaasial lennata. Tee nendest toodetest mõnda oma vana head lemmikut või lase inspiratsioon valla ning meisterda enda jaoks hoopis midagi uut. Mina omalt poolt jagan (ehk ka inspiratsiooniks) kahte väga mõnusat retsepti. Esmalt peedihummus, mis tavapäraste kikerherneste asemel valmib hoopis võiubadest. Võiubade puhul on minu arvates tegemist täieliku maiusrooga. Need tekitavad väikest sõltuvust, mistõttu võib purgike enne söögivalmistamist ootamatult isegi tühjaks saada. Konserveeritud võioad on mõnusalt aromaatse maitsega, kergelt pähklise mekiga ning meeldivalt pontsakad. Neis leidub ka ohtralt kasulikke omadusi, sisaldades arvestatavad koguses rauda, magneesiumi ja kaltsiumi. Neid saab kasutada panniroogade valmistamiseks, hautistes, suppides, salatites. Samuti soovitan neid pannil kergelt võis praadida koos salveilehtede ja küüslauguga, millele hiljem seltsiks lisada ka pisut parmesani. Niimoodi valmistatult on oad mõnus lisand näiteks praemundea kõrvale. Mina kasutasin võiubasid aga hummuse valmistamisel. Hummus on minu suur lemmik! Eelkõige muidugi seetõttu, et selle valmistamine on niivõrd lihtne, maitse võrratu ning  hooajast lähtudes, saad täiendada hummust vastavate andidega. Mina läksin seekord eriti laisa inimese teed ning kasutasin hummuse valmistamiseks keedetud peeti!


ERITI LAISA INIMESE ROOSAPALGELINE PEEDI-OAHUMMUS

1 purk (425g) suuri võiube
1 keskmise suurusega keedetud peet
1-2 küüslauguküünt
0,5 laimimahl ja -koor
2 sl tahiinit
ca 5 sl oliiviõli
soola, pipart

Nõruta oad ning loputa korralikult voolava vee all puhtaks. Seejärel pane kõik komponendid blenderisse, lisa maitse järgi soola-pipart ning blenderda kõik ühtlaseks massiks. Vedelama tekstuuri saamiseks lisa täiendavalt oliiviõli. Serveeri!  

Mõned soovitused hummuse valmistajale:
*Hummus säilib külmkapis värskena 3-4 päeva;
*Hummust ei ole soovitav säilimise eesmärgil külmutada, sest selle intensiivne maitse ja tekstuur kannatavad;
*Tahiini ehk seesamipasta võid retseptist välja jätta, kuid see lisab hummusele omast maitset ning annab tekstuuri. Olen kasutanud tihtipeale selle asemel ka seesami- või päevalilleseemneid.
* Vaata siit blogist ka üht mõnusat koriandrihummuse retsepti!
Teise retsepti valmistamisel olid mul abiks kikerherned, mis on minu arvates täiesti imeline tooraine. Kasuta kikerherneid magusates või soolastest roogades, valmista neist erinevaid hummuseid, lisa salatitesse või tee röstitud kikerherneid. Kikerhernestest saada aga ka maitsvaid küpsiseid või siis küpsisetainast, nagu mina seda tegin. Küpsisetaina puhul on tegemist nö söödava määrdena, mida võid kasutada niisama maiustamiseks, moosi asemel pannkookidel, hommikupudrul, jäätise valmistamisel või hoopis jäätise peal - võimalusi on palju! Olen varasemalt küpsisetainast korduvalt teinud (vaata näiteks neid trühvleid), kuid selle retsepti teeb eriliseks see, et valmistamiseks ei ole kasutatud jahu, suhkrut ega võid. Peamiseks komponendiks on hoopis kikerherned. Lõpptulemus on imeline ning valmistamine on samuti väga-väga lihtne. Lisaks võid selle taina pista pisikesse kandilisse koogivormi, pista sügavkülma ning seejärel lõigata välja sellised mõnusad kommiruudud.


KIKERHERNESTEST KÜPSISETAINAS

1 prk (330g) kikerherneid
100 g maapähklivõid
1 sl (kuhjaga) mett
mõned näpuotsatäied kaneeli
50 g tumedat šokolaadi
pisut vett

Püreesta kikerherned. Seejärel lisa maapähklivõi, mesi ja kaneel ning püreesta ühtlaseks. Lisa vajadusel pisut vett, et mass paremini seguneks ning ühtlasema tekstuuri saavutaks. Seejärel lisa segades juurde hakitud šokolaad. Ongi valmis!



Vaata veel:




Postitus valmis koostöös GLOBUS Eestiga!

8 kommentaari :

  1. tere! kas maapähklivõi võiks millegagi asendada( ei või maapähkleid süüa)?
    Annika

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tere!

      Võib asendada mis tahes pähklivõiga:)

      Kustuta
    2. Mina panen maapähklivõi asemel samasugust möginat, mis on tehtud päevalilleseemnetest. Biopoodidest võib leida. Kujutan ette, et võib ka ise päevalilleseemned ära purustada, kui poest seda määret ei leia.
      P.S. Muidugi võib ka muid pähklivõideid kasutada, aga meie puhul see ei töötaks, sest laps igasugustele pähklilistele allergiline.
      T

      Kustuta
    3. Ma ise olen teinud kodus päevalilleseemnevõiet. Valmib sarnaselt kodusele maapähklivõile:) Poodides see päevalilleseemnetest võie üsna kõrge hinnaga?!

      Ma usun täiesti, et päevalilleseemnetega tuleb lõpptulemus samuti väga maitsev:)

      Kustuta
  2. See tainas oli nii isuäratav, et kohe pidin proovima. Maitses sama hea kui välja nägi. Minu kogemus ütles, et šokolaadi võib julgelt panna :) sõin värskete marjadega kausimagustoiduna. Külmutamist tahan veel proovida. Kas sellest tainast küpsiseid ka saab küpsetada?

    VastaKustuta
  3. Rõõm kuulda, et meeldis. Ma ise mõtlesin samuti, et prooviks küpsetada, aga sai enne otsa see maius! Küll aga kui järgmine kord teen, siis teen küpsetamise mõttel, aga vist lisan sekka ka ühe muna.

    VastaKustuta
  4. Mind isutab sama moodi see küpsisemaius...geniaalne

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Soovitan proovida! Tegin eile kusjuures neist ka trühvleid - imehead said:)

      Kustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails