28. juuli 2018

Jahutav jääkohv

See on naljakas, kuidas mõned tegemised ühtivad, sest samal ajal, kui Britt postitas pildi oma jääkohvist, olin mina just samal meetodil purgikese koos kohvipuru ja veega külmkappi maitsestuma pannud! Räägin jääkohvi valmistamisest külm-meetodil (cold-brew), mille idee otsa komistasin Pinterestis. Tegemist on siis protsessiga, kus kohvipuru pannakse koos veega vähemalt ööpäevaks maitsestuma. Lõpptulemuseks on pehme, aga samas tugev kohvikontsentraat, mis on ideaalne jääkohvi valmistamiseks. Minu arvates eriti hea idee ning suvisel ajal kulub igati ära!


Ainukese negatiivse joonena võib välja tuua võib-olla selle, et valmistamine võtab veidi aega. Ssamas soovitan purgikest kohviseguga suvisel ajal pidevalt külmkapis hoida, et siis soovi korral koheselt jääkohvi valmistada saaks. Millest võiks aga koosneda üks mõnus jääkohv? Minu jaoks teeb selle ideaalseks rohkelt jääkuubikuid, pisut magustajat datlite näol ning veidi piparmündilehti õhetava emotsiooni tekitamiseks!

Kohvikontentraat (kogus umbes kolmele klaasile):
40 g kohvipuru
4 dl vett


Jääkohv (ühele klaasile):1 dl piima
2 kuivatatud datlit
1 dl kohvikontsentraati
mõned piparmündilehed
jääkuubikuid


Kontsentraadi valmistamine: Pane kohvipuru purki, vala peale külm vesi ning sega pisut. Seejärel lase suletud kaanega külmkapis segul maitsestuda vähemalt ööpäev.

Jääkohvi valmistamine: Pane datlid 5-10 minutiks piima sisse likku. Vahepeal nõruta läbi sõela 1 dl kontsentraati. Seejärel pane blenderisse kohvikontsentraat, piim koos datlitega, piparmündilehed ning mikserda kõik korralikult ühtlaseks. Täida klaas kolmveerandi ulatuses jääkuubikutega ning vala peale blenderdatud kohv. Serveeri koheselt!



8 kommentaari :

  1. Nii lahe! :D Ma olen selle külma kohviga juba nii ära harjunud, et ei kujuta ette, mis siis saama hakkab, kui sügis tuleb. Tundub, et sellel soojal ajal on külm kohv igati kuum teema. Kusjuures minu banaani ja kookosega kohvisegu oli ka just blenderis, kui Tuuli oma suht sarnase kohviga jäätisekokteili blogis välja käis. Nii et ühendatud alateadvus, mis muud! :D

    VastaKustuta
    Vastused
    1. See alateadvus kummitab ikka hämmastavalt tihti:D Aga jah - jääkohv on hetkel kosutav vahepala ja lõunasöök sama-aegselt:)

      Kustuta
  2. Külmmeetodil kohvi tegemiseks on olemas ka spetsiaalsed filtriga pudelid. Näiteks Hariolt selline: http://kaffi.ee/toode/hario-cold-brew-coffee/. Purgis saab muidugi ka väga hästi külmmeetodil kohvi valmistada, pudeliga lihtsalt natuke mugavam. Meie peres on juba mitmendat suve see pudel kasutuses ja no enam ei loobuks küll :) See klaasike külma kohvi, sellistel suvepäevadel kui praegu, on ikka täiesti asendamatu. Meie lemmiksegu on hetkel kohv + ingverilimps (või mullivesi ja Rochesteri ingverijook) + värskelt pressitud apelsinimahl + soovi korral törts siirupit magustamiseks.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tänud vihje eest;)

      See kohvijoogi-idee kõlab ka suurepäraselt ning täiesti miskit taolist katsetan, taaskord tänud:)

      Kustuta
  3. Milline on hea blender? Mida üldse eelistada kas saumiksrit või blenderit? Üks händsfrii ja teine nooot. Aga vb oskad midagi veel välja tuua? Ja millist firmat eelistada? :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tervitus, Tuleb tunnistada, et saumikserit mul endal hetkel ei olegi. Ei tunne vajadust lihtsalt Ma olen ise suur Nutribulleti austaja, mis teeb kogu püreestamise/mikserdamise nii lihtsaks. Hea väike ka ning lihtne puhastada! Julgen täiesti soovitada:)

      Kustuta
  4. Mina olen sõbra soovitusel sel suvel kõik oma külmad kohvijoogid lahustuva kohviga teinud. Alguses olin skeptiline küll, aga täitsa ilmaasjata :P

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Millist lahustuvat kohvi kasutad? Kas lahustuva kohvile omast maitset tunda ei jää?

      Kustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails